Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Змінено порядок обліку платників податків та зборів

Редакція ПБО
Новини від 06.11.2012 р. № 1146

Змінено порядок обліку платників податків та зборів

 

Як відомо, Законом України від 24.05.2012 р. № 4839-VI внесено зміни до законів України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі — Закон № 755) та «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, якими завершене впровадження у практику принципу «єдиного вікна». За новою процедурою виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР) буде єдиним документом, який використовується для ідентифікації під час здійснення господарської діяльності та відкриття рахунка в банку. У ній зазначатимуться всі «реєстраційні» відомості про суб’єкта господарювання.

Нові норми, зокрема, передбачають, що один примірник оригінала установчих документів із позначкою держреєстратора про проведення держреєстрації юридичної особи та виписка з ЄДР надсилатимуться засновнику чи уповноваженій ним особі не пізніше наступного робочого дня після отримання держреєстратором від органів статистики, Державної податкової служби, ПФУ даних про взяття на облік юридичної особи (ч. 6 ст. 25 Закону № 755). Аналогічні норми передбачені для фізичних осіб — підприємців (ч. 4 ст. 43 Закону № 755).

Закон набрав чинності з 17 грудня 2012 року.

Із метою забезпечення реалізації вимог Закону № 4839-VI Міністерство фінансів України наказом від 06.11.2012 р. № 1146 унесло зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Згідно зі змінами суб’єктам господарювання не потрібно самостійного ставати на облік в органах ДПС. Дані про взяття на облік юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, а також фізичних осіб — підприємців, відомості щодо яких містяться в ЄДР, як платників податків і зборів в органах ДПС передаються до ЄДР у день взяття їх на облік за основним місцем обліку із зазначенням: дати та номера запису про взяття на облік, назви та ідентифікаційного коду органу ДПС, у якому платника податків взято на облік.

При цьому взяття на облік юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, фізичної особи — підприємця підтверджуватиметься випискою з ЄДР, а не довідкою за ф. № 4-ОПП. Така довідка видаватиметься лише тим особам, відомості про яких не включаються до ЄДР.

Наказ від 06.11.2012 р. № 1146 набере чинності з дня офіційного опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі