Теми статей
Обрати теми

Розмір ЄСВ 5,3 % за певних умов застосовують лише підприємства, засновані всеукраїнськими організаціями інвалідів

Редакція ПБО
Лист від 18.01.2011 р. № 852/03-20

Розмір ЄСВ 5,3 % за певних умов застосовують лише підприємства, засновані всеукраїнськими організаціями інвалідів

Лист Пенсійного фонду України від 18.01.2011 р. № 852/03-20

 

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо застосування розміру єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування підприємством громадської організації інвалідів і повідомляє.

З 1 січня 2011 року набрав чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон), дія якого поширюється на відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов'язаної зі збором та веденням обліку єдиного внеску.

Розміри єдиного внеску для кожної категорії платників, визначених цим Законом, встановлені статтею 8 Закону.

Згідно з пунктом 14 статті 8 Закону єдиний внесок у розмірі 5,3 відсотка заробітної плати встановлено для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість інвалідів становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці.

Єдиний внесок для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, в яких кількість інвалідів становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці, встановлюється у розмірі 5,5 відсотка заробітної плати для працюючих інвалідів.

Для інших працівників зазначених підприємств розмір єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування визначається залежно від класу професійного ризику виробництва, до якого віднесено підприємство.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про об'єднання громадян» до всеукраїнських об'єднань громадян належать об'єднання, діяльність яких поширюється на територію всієї України і які мають місцеві осередки у більшості її областей.

Враховуючи вищезазначене, єдиний внесок у розмірі 5,3 відсотка від нарахованої заробітної плати можливо застосовувати лише за умови якщо:

— підприємство засноване всеукраїнською громадською організацією інвалідів та майно якого є його повною власністю;

— чисельність працюючих інвалідів на підприємстві становить не менше 50 відсотків загальної чисельності працюючих;

— фонд оплати праці інвалідів становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці.

Оскільки засновником підприємства не є всеукраїнська громадська організація інвалідів, то розмір єдиного внеску для <…> підприємства становить 5,5 відсотка заробітної плати для працюючих інвалідів.

 

Заступник Голови правління

В. Короневський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі