Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Подання форми № 20-ОПП при зміні юридичної адреси

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Подання форми № 20-ОПП при зміні юридичної адреси

 

Наше підприємство змінило своє місцезнаходження. Відповідні зміни внесено через держреєстратора до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. Проте за новим місцезнаходженням на облік до податкової служби підприємство ще не взяли. До якої з податкових подавати повідомлення за формою № 20-ОПП?

(м. Київ)

 

Цю ситуацію ні ПКУ , ні Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588, не врегульовано. Як ми зазначали, розкриваючи загальні вимоги до подання повідомлення за формою № 20-ОПП (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 95), повідомлення за формою № 20-ОПП подається за місцезнаходженням об'єкта (п. 8.1 Порядку № 1588) — до податкового органу або за основним, або за неосновним місцем обліку. Якщо у платника податків виникає об'єкт оподаткування поза основним місцем обліку, то він повинен спочатку стати за місцезнаходженням такого об'єкта на облік за неосновним місцем, і тільки після цього щодо нього подавати повідомлення за формою № 20-ОПП до податкового органу за місцезнаходженням об'єкта оподаткування.

У ситуації, коли платник податків змінює своє місцезнаходження, у зв'язку з чим виникає необхідність у переведенні на обслуговування з одного органу державної податкової служби до іншого, змінюються дані про об'єкт (чи про декілька об'єктів) оподаткування, а саме про його місцезнаходження. Як пропонує п. 8.5 Порядку № 1588, у разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме зміни типу, найменування, місцезнаходження або стану об'єкта оподаткування, платник податків подає відповідне повідомлення за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією до органу державної податкової служби за місцезнаходженням об'єкта оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

Слід визнати: у чистому вигляді під наведений пункт ситуація, що нами розглядається, не підпадає, оскільки п. 8.5 Порядку № 1588 явно розрахований тільки на випадки, коли зміна місцезнаходження відбулася в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці та не спричинила необхідності переведення на обслуговування з одного органу державної податкової служби до іншого. Проте за відсутності іншої норми, яка б могла врегулювати ситуацію, що виникла, на наш погляд, найбільш обґрунтованим буде такий варіант дій:

— протягом 10 робочих днів із дня внесення держреєстратором змін до відомостей про юридичну особу в частині її місцезнаходження підприємству слід подати до податкового органу за своєю старою адресою форму № 20-ОПП з кодом ознаки «3» — надання інформації у зв'язку зі зміною відомостей про об'єкт оподаткування (приклад заповнення форми № 20-ОПП у цьому випадку див. на с. 42);

— після того як підприємство візьмуть на облік у податковому органі за його новою адресою державної реєстрації (а це зазвичай відбувається досить нешвидко), йому необхідно буде подати форму № 20-ОПП до податкової за новим основним місцем обліку з кодом ознаки «1» — первинне надання інформації про об'єкти оподаткування.

Наостанок, ще раз звернемо увагу, що з 6 січня 2012 року з набуттям чинності Порядком № 1588, що прийшов на заміну Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженому наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. № 979, діє дещо оновлена форма повідомлення № 20-ОПП. Зміни переважно звелися до того, що, по-перше, було додано клітинку, якої не вистачало для реєстраційного номера облікової картки керівника платника податків (раніше їх було дев'ять замість десяти), по-друге, до можливих варіантів стану об'єкта додано такі стани, як «орендується» та «здається в оренду».

 

Олена Уварова, юрист

 

img 1

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі