Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Турфірми мають право приймати готівку без РРО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Турфірми мають право приймати готівку без РРО

 

Чи потрібно туроператорам і турагентам-юрособам при прийнятті готівкових грошових коштів в оплату турпослуг від клієнтів — фізичних осіб провадити ці розрахунки з використанням РРО?

(м. Харків)

 

Ні, туроператорам і турагентам — юридичним особам не потрібно при прийнятті готівки використовувати РРО.

Згідно з п. 1 ст. 9 Закону про РРО РРО не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків в касах цих підприємств, установ та організацій з оформленням прибуткових та видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних та завірених печаткою в установленому порядку.

Туристичний продукт або туристична послуга згідно з абз. 4 ст. 1 Закону про туризм є не товаром, а послугою (комплексом послуг). Відповідно туристичні фірми, що продають турпродукт (турпослуги), належать до сфери послуг, а не до підприємств торгівлі, тому мають право на прийняття готівки від туристів без застосування РРО, але з оформленням прибуткових касових ордерів.

Водночас податківці тривалий час не погоджувалися з незастосуванням РРО в ситуації, коли турпродукт продавався турагентом або туроператор реалізовував турпродукт інших туроператорів, тобто діяв як турагент (див. відкликаний податківцями лист ДПАУ від 12.04.2005 р. № 6955/7/23-2117). Крім того, податківці пропонували застосовувати РРО і при продажу транспортних квитків (див. відкликаний лист ДПАУ від 12.04.2005 р. № 6955/7/23-2117), а також у разі застосування POS-терміналів (див. «Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», 2007, № 13).

Проте згодом ДПАУ листом від 30.08.2006 р. № 16166/7/23-8017 відкликала свої «неправильні» листи. А у журналі «Вісник податкової служби України», 2010, № 28, с. 47 податківці пояснили, що на туроператорів і турагентів, які надають туристичні послуги і не власний туристичний продукт (оскільки виключою діяльністю туроператора може бути як організація та забезпечення створення туристичного продукту, так і реалізація та надання туристичних послуг, уключаючи турагентську діяльність), повною мірою поширюються норми п. 1 ст. 9 Закону про РРО. Це питання повністю врегульовано і є остаточною думкою ДПА України.

Крім того, в ЄБПЗ у розділі 07.03 податківці зазначили, що туроператори та турагенти, які надають туристичні послуги та здійснюють за них розрахунки в касі підприємства, оформлюючи їх прибутковим касовим ордером з видачею клієнтам належно підписаної та завіреної печаткою квитанції, не зобов'язані застосовувати РРО з дати набуття чинності п. 1 ст. 9 Закону про РРО.

Таким чином, турфірми незалежно від того, реалізують вони власний турпродукт чи турпродукт інших операторів, можуть не застосовувати РРО та розрахункові книжки, якщо при прийнятті готівкових грошових коштів ними оформляються прибутково-касові ордери.

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі