Теми статей
Обрати теми

Бюджетний процесс. Щодо включення ПДВ до граничної суми витрат на придбання автомобілів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Щодо включення ПДВ до граничної суми витрат на придбання автомобілів

 

Відділ освіти виконкому міської ради має намір придбати автомобіль вартістю 71680 грн. (у тому числі ПДВ — 11946,67 грн.). Але відповідно до постанови КМУ від 04.04.2001 р. № 332 гранична сума витрат на придбання легкових автомобілів для бюджетних установ складає 60000 грн.

Чи входить до цієї граничної суми сума ПДВ, яку потрібно сплатити під час придбання автомобіля, бо якщо її не враховувати, вартість автомобіля не перевищить 60000 грн.?

(Полтавська обл.)

 

Насамперед нагадаємо, що згаданою у запитанні нашого читача постановою КМУ від 04.04.2001 р. № 332 (далі — постанова № 332) затверджено граничні суми витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп'ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету, республіканського АР Крим і місцевих бюджетів.

Зокрема, згідно з цією постановою сума граничних витрат на придбання легкового автомобіля для керівників інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, бюджетних установ і організацій на сьогодні складає 60000 грн. Причому ніяких вказівок щодо включення до таких граничних витрат сум ПДВ, що сплачуються бюджетними установами під час придбання матеріальних цінностей, зазначених у постанові № 332, немає. Тому час від часу і виникають запитання щодо врахування такого податку у сумі граничних витрат.

Так, з одного боку, п. 1.13 Інструкції № 64, передбачено, що суми ПДВ, які сплачуються під час купівлі необоротних активів, не включаються до їх вартості та відносяться на фактичні видатки бюджетної установи за відповідним кодом економічної класифікації видатків.

З іншого боку, у постанові № 332 йдеться про обмеження витрат на придбання легкових автомобілів, тобто про фактичне здійснення видатків на їх закупівлю, а не про порядок оприбуткування на баланс придбаного транспортного засобу.

Отже, виходячи з цього, сума фактичних витрат на купівлю легкового автомобіля установами та організаціями, що утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, до яких належить і відділ освіти, не має перевищувати 60000 грн., з урахуванням суми ПДВ, яка сплачується під час придбання автомобіля.

Також слід нагадати, що відповідно до ч. 4 ст. 51 БКУ за наявності простроченої кредиторської заборгованості із заробітної плати, стипендій, а також за спожиті комунальні послуги та енергоносії, розпорядники бюджетних коштів у межах бюджетних асигнувань за загальним фондом не мають права брати бюджетні зобов'язання, а також здійснювати платежі за іншими заходами, пов'язаними з функціонуванням бюджетних установ (крім захищених видатків бюджету, визначених ст. 55 БКУ), до погашення такої заборгованості.

 

Юлія Крот, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі