Теми статей
Обрати теми

Власні надходження. Надання платних послуг лікарнею

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Надання платних послуг лікарнею

 

Багатопрофільна лікарня, яка підпорядкована Міністерству інфраструктури України, має ліцензію МОЗ з медичної практики, надає платні медичні послуги з медоглядів та здає в оренду приміщення.

Чи має право лікарня надавати додаткову медичну послугу фізіотерапевтичного направлення «Грязелікування» та «Пелодекс»? Як можна оформити введення таких послуг?

(Житомирська обл.)

 

Спочатку розберемося, що це за процедури — «Грязелікування» та «Пелодекс».

Грязелікування — це метод лікування, заснований на застосуванні грязей мінерально-органічного походження та грязеподібних речовин (глин тощо), лікувальну дію яких зумовлено впливом температурного і механічного факторів, природними фізичними властивостями і хімічним складом. Грязелікування є провідною бальнеотерапевтичною процедурою, що провадиться під керівництвом лікарського персоналу.

Пелодекс — це натуральна бальнеологічна речовина, отримана з еталонних пелоїдів Куяльницького грязевого родовища.

Отже, і грязелікування, і лікування із застосуванням пелодексу є бальнеологічними процедурами.

Заклади охорони здоров’я мають право надавати лише ті види платних послуг, що наведені в Переліку № 1138.

Згідно з п. 4 розд. І цього Переліку заклади охорони здоров’я можуть надавати такі платні послуги, як оздоровчий масаж, гімнастика, бальнеологічні процедури з метою профілактики захворювань та зміцнення здоров'я дорослого населення.

Таким чином, ваша лікарня має право надавати зазначені в запитанні послуги на платній основі.

Запровадження таких платних послуг є таким самим, як і запровадження інших платних медичних послуг, адже у вашій лікарні вже надаються платні медичні послуги з медоглядів.

Нагадаємо: для того щоб запровадити платну медичну послугу, слід насамперед визначити коло медичного персоналу, який буде займатись її наданням, місце надання платної послуги, приблизний обсяг надання платних послуг, матеріали, які будуть застосовуватись при її наданні, тощо.

Потім слід визначити вартість платної послуги, для чого необхідно скласти її калькуляцію.

Нагадаємо, що на сьогодні немає нормативного документа, який би регламентував порядок визначення вартості платних медичних послуг, тому слід користуватись загальними правилами.

Виходячи зі ст. 7 Закону України «Про ціни і ціноутворення» від 03.12.90 р. № 507-XII на всі види продукції, товарів і послуг ціну встановлює сама установа (за винятком таких, за якими здійснюється державне регулювання цін і тарифів). Базою для визначення ціни послуги є розрахунок витрат, пов'язаних з безпосереднім наданням послуги.

Згідно з п. 138.8 ПКУ собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг складається з витрат, прямо пов'язаних з виробництвом таких товарів, виконанням робіт, наданням послуг, а саме:

— прямих матеріальних витрат;

— прямих витрат на оплату праці;

— амортизації виробничих основних засобів та нематеріальних активів, безпосередньо пов'язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

— вартості придбаних послуг, прямо пов'язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

— інших прямих витрат, у тому числі витрат з придбання електричної енергії (включаючи реактивну).

Тобто ви маєте обрахувати всі витрати лікарні, які пов’язані з наданням зазначених платних послуг (заробітна плата медперсоналу, матеріали, комунальні послуги тощо), і скласти калькуляцію.

Суму доходів, яку очікується отримати від надання платних послуг, а також видатків за рахунок таких надходжень має бути затверджено у кошторисі установи за спеціальним фондом.

Також нагадаємо, що витрати за загальним фондом кошторису на цілі, які передбачаються за спеціальним фондом кошторису, здійснювати не можна.

 

Тетяна Рябуха, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі