Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Збитковість діяльності — не підстава для визнання діяльності негосподарською

Редакція ПБО
Новини від 15.12.2011 р. №

Збитковість діяльності — не підстава для визнання діяльності негосподарською

 

У ході судового процесу встановлено, що підприємство реалізовувало власну продукцію за цінами, нижчими за собівартість. У ході перевірки податковий орган вирішив, що підприємством здійснювалася негосподарська діяльність — діяльність, яка не передбачає отримання прибутку. Цей факт спричинив донарахування податкового зобов’язання з податку на прибуток і штрафних санкцій.

Оскаржуючи податкове повідомлення-рішення, суб’єкт господарювання навів аргументи, що такі дії були обумовлені необхідністю в перший рік діяльності підприємства пошуку постійних покупців і закріплення на ринку за рахунок якості продукції. Причому за результатами фінансово-господарської діяльності в період, який перевіряється, був отриманий прибуток , що спростовує висновки податкового органу про здійснення діяльності, яка не передбачає мети одержання прибутку.

Приймаючи сторону платника податків , ВАСУ в рішенні від 15.12.2011 р. № К-35575/09 зазначає, що збитковість господарської операції не може бути підставою для визначення виробничої діяльності як негосподарської. Господарська операція, спрямована на отримання доходу, не завжди може мати позитивний економічний ефект, що є об’єктивним процесом здійснення госпдіяльності , оскільки при здійсненні господарських операцій існує звичайний комерційний ризик не отримати дохід від конкретної операції.

У свою чергу, питання про наявність підстав для віднесення витрат, понесених у зв’язку зі здійсненням такої діяльності, до податкових витрат має вирішуватися з урахуванням конкретних обставин здійснення господарської діяльності платника податку, зокрема справжніх намірів платника податків, об’єктивних умов, які вплинули на фінансові результати господарської діяльності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі