Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. ВАСУ роз’яснив нюанси стягнення податкового боргу з платників податків — фізичних осіб

Редакція ПБО
Новини від 04.05.2012 р. № 1198/12/12-12

ВАСУ роз’яснив нюанси стягнення податкового боргу з платників податків — фізичних осіб

 

Вищий адміністративний суд України (далі — ВАСУ) в інформаційному листі від 04.05.2012 р. № 1198/12/12-12 повідомив про особливий порядок стягнення податкового боргу з платників податків — фізичних осіб у порівнянні з порядком погашення податкового боргу юридичних осіб.

ВАСУ зауважив, що норми ст. 95— 99 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) можуть застосовуватися до процедури стягнення податкового боргу з фізичних осіб лише в тій частині, що не суперечить вимогам п. 87.11 ПКУ, яким установлено особливий порядок стягнення податкового боргу платників податків — фізичних осіб.

Особливості процедури стягнення податкового боргу з платника податків — фізичної особи полягають у такому.

1. Процедура стягнення податкового боргу з фізичної особи може ініціюватися виключно через звернення органу стягнення з відповідним позовом. Тому вирішення справ за позовом податкового органу про стягнення податкового боргу з платника податків — фізичної особи повинне здійснюватися за загальними правилами позовного провадження. Звернутися з поданням у порядку, встановленому ст. 1833 Кодексу адміністративного судочинства України, податковий орган не має права.

2. У порядку позовного провадження розглядаються вимоги про стягнення податкового боргу в цілому. При цьому окремі процедури стягнення коштів за податковим боргом і продажу майна, яке перебуває в податковій заставі, не застосовуються.

3. Виконання рішення суду про стягнення податкового боргу з фізичної особи — платника податків здійснюється не податковими органами, а державною виконавчою службою відповідно до закону про виконавче провадження.

Водночас п. 87.11 ПКУ не встановлено особливостей щодо моменту, з якого у податкового органу виникає право на стягнення податкового боргу. Це означає, що фізичним особам податкова вимога надсилається в тому самому порядку і з тих самих підстав, що і платникам податку — юридичним особам.

Таким чином, згідно з п. 95.2 ПКУ право на звернення з позовом про стягнення податкового боргу з фізичної особи — платника податків виникає через 60 календарних днів з моменту надіслання йому податкової вимоги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі