Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 21 грудня 2011 року № 1685 та форми Звіту про використання платниками податку на прибуток підприємств вивільнених коштів

Редакція ПБО
Наказ від 26.09.2012 р. № 1032

Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 21 грудня 2011 року № 1685 та форми Звіту про використання платниками податку на прибуток підприємств вивільнених коштів

Наказ від 26.09.2012 р. № 1032

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16 жовтня 2012 р. за № 1741/22053

(витяг)

 

Відповідно до Закону України від 23 лютого 2012 року № 4453-VI «Про внесення змін до підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей справляння податку на прибуток»

НАКАЗУЮ:

1. Внести до наказу Міністерства фінансів України від 21 грудня 2011 року № 1685 «Про затвердження форми Звіту про використання платниками податку на прибуток підприємств вивільнених коштів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2011 року за № 1529/20267, такі зміни:

викласти преамбулу у такій редакції:

«Відповідно до пункту 4 Порядку використання коштів, вивільнених від оподаткування у зв’язку з наданням відповідно до пунктів 15, 17 — 19 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України пільг з податку на прибуток підприємств, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2011 року № 299, пункту 3 Порядку цільового використання коштів, отриманих від провадження діяльності з видобування та використання газу (метану) вугільних родовищ і вивільнених у зв’язку з наданням пільги з податку на прибуток підприємств, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2010 року № 600, та Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого Указом Президента України від 08 квітня 2011 року № 446,»;

форму Звіту про використання платниками податку на прибуток підприємств вивільнених коштів, викласти у новій редакції, що додається.

<…>

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

<…>

 

Міністр Ю. Колобов



коментар редакції

Нова форма звіту про використання вивільнених
 від оподаткування коштів

Зацікавлені читачі, без сумніву, пам’ятають, що Законом України «Про внесення змін до підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей справляння податку на прибуток» від 23.02.2012 р. № 4453-VI (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 25) з 1 квітня 2012 року підкориговано порядок цільового використання вивільнених від оподаткування коштів, що залишаються у розпорядженні платника податків у результаті використання тієї чи іншої пільги, а також правила застосування санкцій за нецільове використання таких коштів.

Так, тепер збільшити податкові зобов’язання пільговику необхідно в тому випадку, якщо вивільнені кошти не було ним використано протягом 1095 днів із дня закінчення періоду, за результатами якого він залишив такі кошти у своєму розпорядженні.

Передбачена для таких категорій пільговиків спеціальна форма звітності — Звіт про використання платниками податку на прибуток підприємств вивільнених коштів, форму якого затверджено наказом Мінфіну України від 21.12.2011 р. № 1685 (далі — Звіт) — до останнього часу не враховувала зазначені зміни. А оскільки такий звіт повинен подаватися разом з декларацією з податку на прибуток, тобто щокварталу за результатами кожного звітного (податкового) періоду, то пільговики вимушені були звітувати про цільове використання вивільнених коштів як за півріччя, так, власне, і за 9 місяців поточного року, за старою формою.

Наказом Мінфіну, що коментується, форму Звіту нарешті викладено в новій редакції. Проте, судячи з непрямих ознак (наприклад, п. 4 наказу відводить ДПСУ тримісячний строк для розроблення змін до алгоритму контролю для прийняття та автоматизованого оброблення «податковоприбуткової» звітності), уперше застосовувати нову форму Звіту доведеться за підсумками 2012 року.

Щоправда, можливий і той підхід, який податківці продемонстрували щодо старої форми Звіту: її офіційне оприлюднення відбулося в IV кварталі 2011 року, але вперше подати Звіт за нею було запропоновано не за 2011 рік, а за I квартал 2012 року (див. лист ДПСУ від 23.03.2012 р. № 8450/7/15-1317). У будь-якому разі у платників податків буде час спокійно розібратися з усіма його нюансами, у чому ми обов’язково їм допоможемо на сторінках нашого видання.

А поки серед принципових змін у формі Звіту, які варто відзначити прямо зараз, звертає на себе увагу новий ряд. 2 «Залишок суми коштів, вивільнених від оподаткування, але не використаних за призначенням на початок року (станом на 01.01._______)», який заповнюється за звітний період I квартал. Без такого рядка у Звіті просто не обійтися у випадку, якщо використовуються недовикористані вивільнені кошти минулих років, на що ми свого часу вказували у статті, присвяченій його заповненню за підсумками I кварталу 2012 року (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 32, с. 24).

Крім того, у Звіті з’явився також новий ряд. 4, де наводитиметься залишок суми коштів, вивільнених від оподаткування, але не використаних за призначенням на кінець звітного (податкового) періоду. Це полегшить аналітичний облік таких сум у межах строку в 1095 днів, відведеного на їх цільове використання. Нарешті в новому ряд. 5 слід відображати суми, що не використані в зазначений строк та як наслідок підлягають уключенню до податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, в якому закінчується такий граничний строк. До того ж платнику податків доведеться сплатити пеню, нараховану відповідно до ст. 129 ПКУ.

Решта нюансів заповнення Звіту, форму якого затверджено наказом, що коментується, на сьогодні не така важлива, тому відкладемо їх обговорення до наступного року, коли настане строк подання річної (а може, і першоквартальної) «податковоприбуткової» звітності.

 

 Ігор Хмелевський

 

img 1

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі