Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Постійні представництва нерезидентів реєструються платниками ПДВ у загальному порядку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Постійні представництва нерезидентів реєструються платниками ПДВ у загальному порядку

 

Нерезидент створив на території України постійне представництво, через яке планується здійснювати господарську діяльність. Підкажіть, чи потрібно такому представництву реєструватися платником ПДВ?

(м. Дніпропетровськ)

 

Як відомо, реєстрація платниками ПДВ (як обов’язкова, так і добровільна) передбачена лише для осіб, перелічених у п.п. 14.1.139 ПКУ. У числі таких осіб названо і постійні представництва нерезидентів. У зв’язку з цим вони реєструються платниками ПДВ за загальними правилами, що також підтверджує і ДПСУ (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.02):

1) обов’язково — у разі перевищення 300-тисячного реєстраційного критерію (нагадуємо, що в ньому враховуються постачання товарів/послуг, оподатковувані за основною та нульовою ставками, а також, на думку ДПСУ, пільговані постачання). У цій ситуації заява за формою № 1-ПДВ має бути подана не пізніше 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем такого перевищення (п. 183.2 ПКУ). Про наслідки пропуску цього строку див. Узагальнюючу податкову консультацію № 588 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 59);

2) добровільно — формально в разі здійсненні хоча б одного оподатковуваного постачання. При цьому заява за формою № 1-ПДВ подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку періоду, з якого особа бажає стати платником ПДВ (п. 183.3 ПКУ). Про особливості заповнення ПДВ-реєстраційної заяви в разі добровільної реєстрації до внесення змін до його форми див. у листі ДПСУ від 12.09.2012 р. № 3208/0/71-12/18-3117 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 79).

На завершення варто зазначити, що обов’язок зі сплати ПДВ у постійного представництва може виникнути і до його ПДВ-реєстрації. Наприклад, при імпорті товарів, що обкладається ПДВ (у свою чергу, про деякі питання неоподатковуваного імпорту див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 80, с. 27). Крім того, не виключено, що податківці наполягатимуть на необхідності сплати ПДВ представництвом при отриманні ним оподатковуваних послуг з місцем постачання на території України від нерезидента чи іншого постійного представництва, не зареєстрованого платником ПДВ (хоча формально п. 208.1 ПКУ такий обов’язок на нього не покладає).

 

 Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі