Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Постійне представництво не повинне подавати валютну декларацію

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Постійне представництво не повинне подавати валютну декларацію

 

Постійне представництво нерезидента зберігає частину коштів на закордонних рахунках. Чи потрібно йому подавати валютну декларацію?

(м. Львів)

 

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Декрету № 15-93 декларувати своє закордонне майно/валютні цінності повинні лише резиденти. До них ст. 1 цього нормативного документа відносить у тому числі суб’єктів підприємництва без статусу юридичної особи, які знаходяться на території України та здійснюють діяльність на підставі законів України. Вочевидь, до таких суб’єктів може бути зараховано і постійні представництва нерезидентів. Незважаючи на це, робити остаточний висновок ще зарано. Річ у тім, що декларування здійснюється щодо майна/валютних цінностей, що належать резиденту*, тоді як майно, що перебуває у володінні постійного представництва, не є його власністю — воно належить нерезиденту. Як наслідок: подавати валютну декларацію постійному представництву не потрібно. Що стосується думки податківців, то наразі актуальні роз’яснення з цього питання відсутні. Водночас у минулому вони доходили такого ж висновку (див. лист від 15.03.95 р. № 22-112/10-1773).

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

 

* Чіткіше цей факт випливає із форми декларації, затвердженої наказом Мінфіну від 25.12.95 р. № 207, а також підтверджується листом НБУ від 28.07.2005 р. № 13-122/3484.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі