Теми статей
Обрати теми

Що в імені твоєму.., або Дії кадрової служби, якщо працівник змінив ім'я

Редакція ПБО
Стаття

Що в імені твоєму.., або Дії кадрової служби, якщо працівник змінив ім’я

 

Нормами Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV та Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III передбачено право фізичної особи, якій виповнилося шістнадцять років, на власний розсуд змінити своє ім’я, по батькові та/або прізвище. Підстави, за якими фізична особа має право прийняти таке рішення, можуть бути різні. Найчастіше на практиці прізвище змінюється в разі реєстрації або розірвання шлюбу. У цій статті поговоримо про те, як зміну прізвища, імені та/або по батькові працівника слід відобразити в кадрових та бухгалтерських документах підприємства.

Лілія УШАКОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон про держреєстрацію — Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Порядок № 1306 — Порядок видачі свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 02.08.2000 р. № 1306.

Порядок № 22-2 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2.

Порядок № 1588 — Порядок обліку платників податків та зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. № 1588.

Інструкція № 58 — Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мін’юсту, Мінпраці, Мінсоцзахисту України від 29.07.93 р. № 58.

Положення № 954 — Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків та втрату чинності деякими наказами Державної податкової адміністрації України, затверджене наказом ДПАУ від 17.12.2010 р. № 954.

Інструкція № 660 — Інструкція з організації ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах, затверджена наказом Міністерства оборони України від 15.12.2010 р. № 660.

 

Перш ніж перейти безпосередньо до дій кадрової служби в разі, якщо працівник змінив ім’я, розглянемо, що має робити працівник.

 

Дії працівника в разі зміни імені

Відповідно до ст. 28 ЦКУ фізична особа набуває прав та обов’язків і здійснює їх під своїм ім’ям. Ім’я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.

Через певні обставини фізична особа може змінити своє прізвище, власне ім’я, по батькові. Найчастіше зустрічається зміна прізвища у зв’язку з реєстрацією шлюбу. Право фізичної особи при досягненні віку, установленого законом, змінити своє ім’я (прізвище, власне ім’я, по батькові) визначено ст. 295 ЦКУ.

Зміна імені (прізвища, власного імені, по батькові) громадянина України реєструється відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за його заявою за місцем проживання такого громадянина. Про факт державної реєстрації акта цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану видається відповідне свідоцтво (ч. 1 ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» 01.07.2010 р. № 2398-VI). Після чого в паспорті громадянина робиться відмітка про те, що такий паспорт підлягає обміну протягом місяця. Обмін паспорта здійснюється територіальними підрозділами Державної міграційної служби України в місячний строк за місцем постійного проживання громадянина (п. 12 розд. II Положення про паспорт громадянина України, затвердженого постановою ВРУ від 26.06.92 р. № 2503-XII, п. 1.2 Порядку оформлення та видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом МВС України від 13.04.2012 р. № 320).

Звертаємо увагу: зміна імені не спричиняє припинення або зміни цивільних, трудових прав та обов’язків фізичної особи, що були набуті нею під колишнім ім’ям. Про зміну імені працівник зобов’язаний повідомити свого роботодавця.

Оскільки дані про прізвище, власне ім’я та по батькові фізичної особи вносяться до облікової картки платника податків та повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та враховуються за серією та номером паспорта), то в разі зміни цих даних фізична особа зобов’язана повідомити про це орган ДПС за своїм місцем проживання шляхом подання відповідної заяви (див. розд. IX Положення № 954). Таку заяву має бути подано фізособою не пізніше місяця з дня виникнення зазначених змін (тобто не пізніше місяця з дати видачі паспорта). При поданні заяви картка платника податків, що містить колишні дані фізособи, здається нею до органу ДПС, а замість неї протягом 10 робочих днів від дня подання видається новий документ, що засвідчує реєстрацію фізичної особи в Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків (далі — Держреєстр), з урахуванням проведених змін. При цьому реєстраційний номер облікової картки особи, зареєстрованої в Держреєстрі, не змінюється (п. 3 розд. XI Положення № 954).

Якщо новий паспорт отримала фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та враховується за серією та номером паспорта в окремому реєстрі, то після подання відповідної заяви до органу ДПС та внесення змін до окремого реєстру згідно з поданою заявою в новому паспорті фізичної особи орган ДПС проставить відмітку про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта (див. лист ДПСУ від 02.12.2011 р. № 8013/7/18-3217).

Зауважимо, що за недотримання строків обміну паспорта фізичну особу може бути притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді попередження або накладення штрафу від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн.) (ст. 199 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X). Щодо штрафних санкцій за неподання або порушення строку подання фізичними особами до органів ДПС відомостей про зміну даних, що вносяться до Держреєстру, то до 1 січня 2014 року вони не застосовуються (п. 14 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Крім паспорта та реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного номера), громадянину, який змінив прізвище, ім’я, по батькові, доведеться також замінити закордонний паспорт, військовий квиток, водійське посвідчення та техпаспорт, кредитні картки, переоформити поточні та депозитні рахунки в банку. Усім цим він займається самостійно. Водночас зміна працівником прізвища, імені, по батькові спричинює обов’язок роботодавця зробити певні дії. Зміни до трудової книжки працівника у зв’язку зі зміною імені вносяться кадровою службою підприємства за його основним місцем роботи. Крім того, при зміні персональних даних працівникам кадрової служби підприємства необхідно буде внести зміни до трудового договору, документів особової справи працівника, книги обліку руху трудових книжок, трудового договору, інших документів, а також переоформити працівнику свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, повідомити Пенсійний фонд. Як це зробити, читайте далі.

 

Підстави для внесення змін до облікових та бухгалтерських документів підприємства

Процедура оформлення внесення змін до облікових та бухгалтерських документів зазвичай починається з отримання від працівника заяви з проханням внести зміни до зазначених документів у зв’язку зі зміною прізвища, власного імені, по батькові. До заяви додаються копії документів, що засвідчують зміну працівником прізвища, власного імені, по батькові. Такими документами можуть бути, наприклад, свідоцтво про шлюб або про розірвання шлюбу, свідоцтво про зміну імені, паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків. Текст заяви в цьому випадку може бути таким:


«Прошу змінити в облікових та інших документах підприємства прізвище з «Мурзікова» на «Квіточка» у зв’язку зі зміною прізвища.

До заяви додаю:

1) свідоцтво про зміну імені (копія);

2) паспорт серія МС № 524862, виданий Київським РО ХГУ УМВС України в Харківській області 01.11.2012 р. (копія);

3) реєстраційний номер облікової картки платника податків (копія)».


Копії, документів, що додаються до заяви, звіряються працівником відділу кадрів підприємства з оригіналами та завіряються належним чином. Далі заява з документами, що додаються, передаються на розгляд керівнику підприємства, який проставляє на них відповідну резолюцію.

Водночас наявність заяви про внесення змін не обов’язкова. Чимало роботодавців не вимагають її подання від працівника, обмежуючись лише отриманням копій документів, що підтверджують зміну прізвища, власного імені, по батькові останнім. У такому разі бажано, щоб на копіях таких документів було проставлено дату їх подання/отримання, а також підпис працівника, який подав документи про зміну прізвища, імені, по батькові, та працівника кадрової служби, який їх прийняв.

 

Наказ про внесення змін до документів, що містять персональні дані працівників

Відповідно до резолюції, проставленої керівником підприємства на заяві працівника або на документах, що засвідчують зміну прізвища, імені, по батькові працівником (якщо заява не подавалася), відділ кадрів оформляє наказ про внесення змін до документів, що містять персональні дані працівників. Такий наказ належить до наказів з особового складу. Типової форми наказу про внесення змін до облікових та інших документів підприємства немає. Тому при його складанні слід керуватися загальними правилами оформлення документів, визначеними ДСТУ 4163-2003 «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів», затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 р. № 55, іншими нормативно-правовими актами (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 2, спецвипуск).

Наведемо фрагмент наказу про внесення змін до документів, що містять персональні дані працівників у зв’язку зі зміною працівником прізвища, імені та/або по батькові.


«Про внесення змін до документів, що містять персональні дані працівників

ЗМІНИТИ

В облікових та інших документах підприємства прізвище МУРЗІКОВОЇ Олени Сергіївни, рекламіста відділу маркетингу та реклами, на прізвище КВІТОЧКА, у зв’язку зі зміною прізвища.

Підстава:

1. Заява Мурзікової О. С. від 01.11.2012 р.

2. Свідоцтво про зміну імені серія 1-ВЛ № 123456, видане Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Харкові реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції 02.10.2012 р. (копія).

3. Паспорт серія МС № 524862, виданий Київським РО ХГУ УМВС України в Харківській області 01.11.2012 р. (копія).

4. Реєстраційний номер облікової картки платника податків (копія)».


При цьому датою внесення змін до облікових та інших документів підприємства, що містять дані працівника, який змінив прізвище, вважатиметься дата видання наказу про внесення таких змін.

З наказом про внесення змін необхідно ознайомити працівника, який змінив прізвище, ім’я та/або по батькові, під підпис.

Якщо на підприємстві ведеться журнал (книга) реєстрації наказів з особового складу*, то після того, як належно оформлений наказ про внесення змін до облікових та інших документів підприємства у зв’язку зі зміною працівником прізвища, імені та/або по батькові, буде підписано керівником підприємства, його має бути зареєстровано в ньому.

* Зі свого боку зауважимо, що на сьогодні не існує обов’язкової затвердженої для всіх роботодавців типової форми журналу реєстрації наказів. У свою чергу, Мінпраці в листі від 19.10.05 р. № 09-487 зазначає про необхідність ведення книги реєстрації наказів з особового складу. У цьому ж листі цим відомством було наведено її форму. Проте, ураховуючи, що форма книги реєстрації наказів не є затвердженою типовою формою, а також те, що чинні нормативні документи не містять положень, що визначають необхідність ведення такої книги всіма роботодавцями, то, на нашу думку, застосовувати її роботодавець може за своїм бажанням.

 

Унесення змін до трудового договору (контракту)

Чинне трудове законодавство не встановлює порядку внесення змін до трудового договору (контракту), укладеного з працівником у письмовій формі, у разі зміни працівником імені. На практиці використовуються два способи:

1 спосіб — у тексті трудового договору (контракту) закреслюються попередні дані працівника та вписуються нові з посиланням на документ, що став підставою для внесення таких змін. Проставляється дата внесення змін та підписи особи, яка вносила зміни, та працівника;

2 спосіб — зміни, що сталися у П. І. Б. та паспортних даних працівника оформляються окремим документом у вигляді додатка до трудового договору. Зауважимо, що саме до такого способу внесення змін до трудового договору схиляється Мінсоцполітики (раніше — Мінпраці) (див. лист Мінпраці від 16.01.2009 р. № 7/06/186-09).

Водночас, існує думка, що в разі зміни працівником імені зміни до трудового договору вносити не потрібно. Достатньо додати до нього копії документів, що засвідчують зміну імені. Така позиція ґрунтується на тому, що, як уже зазначалося раніше, зміна імені не спричинює припинення або зміни трудових прав працівника, набутих ним під попереднім ім’ям.

 

Зміна особових даних у трудовій книжці працівника

Порядок внесення змін до трудової книжки працівника визначено положеннями Інструкції № 58. Згідно з п. 2.13 Інструкції № 58 зміна записів у трудовій книжці працівника щодо його прізвища, імені, по батькові здійснюється власником або уповноваженим ним органом за останнім місцем роботи на підставі документів (паспорти, свідоцтва про народження, про шлюб, про розірвання шлюбу, про зміну імені тощо) з посиланням на номер та дату цих документів.

На першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки колишні дані працівника закреслюються однією рискою та записуються нові дані . Звертаємо увагу: колишні дані працівника повинні легко читатися, тому заклеювати або замазувати їх коригувальною рідиною не можна.

На внутрішньому боці обкладинки проставляється посилання на відповідний документ із зазначенням номера та дати видачі такого документа, а також органу, який його видав. Це посилання завіряється підписом керівника підприємства або спеціально уповноваженої ним особи та печаткою підприємства або печаткою відділу кадрів.

Наведемо приклад унесення змін до трудової книжки працівника, який змінив прізвище.

 

img 1

 

Якщо трудову книжку працівника доповнено вкладишем*, то дані працівника слід змінити не лише на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки, а й на титульному аркуші вкладиша. Порядок внесення змін у вкладиш аналогічний наведеному вище.

* Звертаємо увагу: вкладиш має бути вшитий до трудової книжки працівника. Про кожен виданий вкладиш на першій (титульній) сторінці трудової книжки вгорі ставиться штамп розміром 10 х 25 мм «Виданий вкладиш», вказується серія і номер вкладиша, а на титульній сторінці основної книжки робиться відповідний запис із зазначенням серії і номера вкладиша (п. 3.1 Інструкції № 58). Без трудової книжки вкладиш недійсний.

 

Внесення змін до книги обліку руху трудових книжок та вкладишів до них

Якщо працівник змінив ім’я (прізвище, власне ім’я, по батькові), працівник кадрової служби, уповноважений вести облік руху трудових книжок та вкладишів до них, зобов’язаний внести відповідні зміни до книги обліку руху трудових книжок та вкладишів до них (типова форма № П-9, затверджена наказом Мінстату України від 27.10. 95 р. № 277). У зв’язку з тим, що чинними нормативними актами не визначено порядку внесення змін до цієї книги, то, на нашу думку, у цьому випадку буде достатньо закреслити колишнє прізвище (ім’я, по батькові) працівника та вписати нове. Тут же або на полі книги обліку руху трудових книжок напроти змінених даних працівника (у разі відсутності вільного місця у графі зі зміненими даними) працівнику, який уносив зміни, слід проставити дату внесення змін, свій підпис та реквізити документа, що став підставою для внесення змін.

 

Унесення змін до особової картки працівника

Нагадаємо, що типова форма первинної облікової документації зі статистики праці № П-2 «Особова картка», затверджена спільним наказом Держкомстату та Міністерства оборони від 25.12.2009 р. № 495/656, заповнюється працівником відділу кадрів на всіх працівників підприємства, у тому числі й на сумісників, на підставі опиту працівників та відповідних документів. Усі подальші зміни даних про працівника, у тому числі й зміна ним імені (прізвища, власного імені, по батькові), також указуються в особовій картці.

Зазвичай на практиці зміни, пов’язані зі зміною працівником імені, уносяться до тексту особової картки таким чином: у п. 1 розд. I «ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ» особової картки працівника однією рискою закреслюється колишні дані працівника, і поруч (або вище) вписуються нові. Далі у полі особової картки поряд з унесеними змінами або нижче у графі «Додаткові відомості» особової картки працівник, який уносив зміни, указує реквізити документа, на підставі якого їх було внесено, проставляє дату внесення змін та свій підпис.

Деякі кадровики в разі, якщо працівник змінив прізвище, ім’я або по батькові, заповнюють на працівника нову особову картку з уже зміненими особистими даними працівника, роблячи при цьому і в старій, і в новій особовій картці запис про те, що особову картку було замінено у зв’язку зі зміною прізвища, імені та/або по батькові працівника. Але такий варіант, на наш погляд, незручний, оскільки передбачає зберігання щодо одного працівника двох особових карток (старої та нової).

Окремо зупинимося на випадку, коли П. І. Б. змінює працівник, який є військовозобов’язаним або призовником. Нагадаємо, що ведення персонального обліку військовозобов’язаних та призовників, узятих на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах, є обов’язком підприємств*. Облік призовників та військовозобов’язаних підприємства здійснюють у розділі II «Відомості про військовий облік» особової картки.

* Докладно про ведення персонального обліку військовозобов’язаних та призовників за місцем їх роботи читайте у статті «Облік військовозобов’язаних та призовників на підприємствах, в установах, організаціях» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 75, с. 15.

У разі зміни військовозобов’язаним працівником або працівником-призовником імені (прізвища, власного імені, по батькові) особа, відповідальна за ведення персонального обліку призовників та військовозобов’язаних на підприємстві, зобов’язана:

1) протягом 5 днів унести відповідні зміни до особової картки такого працівника;

2) до 5 числа місяця, наступного за місяцем унесення змін, повідомити військовий комісаріат донесенням за формою додатка 1 до Інструкції з організації ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах, затвердженої наказом Міністерства оборони України від 15.12.2010 р. № 660, про зміни, що відбулися в облікових даних працівника.

 

Переоформлення свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Процедуру отримання найманими працівниками свідоцтва про загальнообов’язкове соціальне страхування встановлено Порядком № 1306.

Страхове свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування — це єдиний для всіх видів загальнообов’язкового державного соціального страхування документ суворої звітності, що підтверджує право застрахованої особи на отримання послуг та матеріального забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Видається страхове свідоцтво органом Пенсійного фонду кожному працівнику, який заповнив анкету застрахованої особи. Наймані працівники отримують страхове свідоцтво у свого роботодавця. Якщо працівник має декілька місць роботи, страхове свідоцтво видається за місцем основної роботи (див. лист Пенсійного фонду від 06.12.2005 р. № 15407/03-02).

До страхового свідоцтва включаються такі відомості про застраховану особу:

прізвище, ім’я та по батькові;

— дата і місце (країна, область, район, населений пункт) народження;

— стать.

Якщо зазначені відомості з часом змінюються, наприклад, у зв’язку зі зміною імені працівником, то такий працівник зобов’язаний у місячний строк із дня настання змін через свого роботодавця-страхувальника подати до органу Пенсійного фонду заяву про обмін страхового свідоцтва, до якої має бути додано копії документів, що підтверджують ці зміни (п. 14 Порядку № 1306).

На підставі цих документів орган Пенсійного фонду протягом двох тижнів оформляє нове страхове свідоцтво з тим же номером. Зауважимо, що номер страхового свідоцтва збігається з реєстраційним номером облікової картки платника податків (ідентифікаційним номером) працівника, виданим йому органом ДПС. Оформлене страхове свідоцтво разом із супровідною відомістю направляється роботодавцю-страхувальнику, який протягом тижня з дня отримання страхового свідоцтва зобов’язаний видати його застрахованій особі під підпис у супровідній відомості.

 

Зміна імені (прізвища, власного імені, по батькові) окремими працівниками підприємства

Якщо ім’я змінив директор підприємства. Оскільки відомості про директора підприємства містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — Єдиний державний реєстр), то в разі зміни директором імені (прізвища, власного імені, по батькові) особа, уповноважена діяти від імені підприємства, зобов’язана подати (направити поштовим відправленням з описом вкладення) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи підприємства заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі (форма 4, затверджена наказом Мін’юсту України від 14.10.2011 р. № 3178/5) (ч. 1 ст. 19 Закону про держреєстрацію).

За відсутності підстав для залишення без розгляду документів про внесення змін до відомостей про підприємство, що містяться в Єдиному державному реєстрі, державний реєстратор зобов’язаний внести не пізніше наступного робочого дня з дати їх надходження запис про внесення змін, а того ж дня — надати відповідним органам статистики, ДПС, Пенсійного фонду інформацію з форми 4 із зазначенням номера і дати внесення відповідного запису (ч. 9 ст. 19 Закону про держреєстрацію).

Далі підприємству слід звернутися із запитом до органів державної статистики, щоб отримати нову довідку з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, форму якої затверджено наказом Держкомстату від 12.06.2007 р. № 164.

Про те, що директор змінив ім’я, також має бути повідомлено органи ДПС шляхом подання реєстраційної заяви за ф. № 1-ОПП з позначкою «Зміни» (подається до податкового органу за місцезнаходженням підприємства у 10-денний строк із дня виникнення змін в облікових даних підприємства) (п. 9.3 Порядку № 1588). Також підлягає заміні довідка про взяття на облік платника податків (ф. № 4-ОПП, яку наведено в додатку 2 до Порядку № 1588), оскільки в ній містяться дані про П. І. Б. директора. Для отримання нової довідки підприємство повинне подати до органу ДПС за основним місцем обліку звернення із зазначенням причин заміни довідки. До звернення слід додати стару довідку за ф. № 4-ОПП (п. 9.4 розд. IX Порядку № 1588).

Про зміну імені директором слід повідомити банк, в якому відкриті поточні рахунки підприємства, та внести зміни до картки із зразками підписів та відбитком печатки, що подається до банку.

Якщо ім’я змінив головний бухгалтер підприємства. Якщо прізвище, власне ім’я або по батькові змінив головний бухгалтер підприємства, то про це слід повідомити орган ДПС, подавши у зазначені вище строки реєстраційну заяву за ф. № 1-ОПП з відміткою «Зміни». Як правило, головний бухгалтер підприємства наділений правом розпоряджатися рахунками та підписувати розрахункові документи підприємства. Тому в разі зміни ним імені необхідно внести зміни до картки із зразками підписів та відбитком печатки, що подається до банку.

Якщо прізвище змінив працівник, який є членом групи або органу, створеного на підприємстві для виконання певних функцій (наприклад, ревізійного, або інвентаризаційної комісії підприємства, комісії з питань охорони праці тощо) . У цьому випадку доцільно внести зміни до документів підприємства (наказів, розпоряджень тощо), якими було створено такі групи або органи. Зміни до цих документів мають уноситися наказами (розпорядженнями) з основної діяльності підприємства.

 

Відображення зміни імені працівника в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ та звіті з ЄСВ

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ не вказується прізвище, власне ім’я, по батькові працівника, а відображається тільки його реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер), який після зміни імені працівника залишається тим самим. Тому роботодавець, подаючи Податковий розрахунок за формою № 1ДФ, не повідомляє орган ДПС про зміну працівником імені. Це вже зробив сам працівник, коли вносив зміни до облікової картки платника податків.

Звіт з ЄСВ. Згідно з п. 2.12 Порядку № 22-2 страхувальник-роботодавець зобов’язаний повідомити органи Пенсійного фонду про зміну відомостей, що вносяться до системи персоніфікованого обліку про застраховану особу, за яку або на користь якої ним сплачуються страхові внески (наприклад, прізвища, власного імені, по батькові застрахованої особи).

Для реєстрації застрахованих осіб у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування передбачена таблиця 5 «Відомості про трудові відносини осіб» додатка 4 до Порядку № 22-2. Обов’язок з формування таблиці 5 виникає, зокрема, у разі зміни працівником імені (прізвища, власного імені, по батькові). У цьому випадку в реквізиті «9. Прізвище, ім’я, по батькові ЗО» таблиці 5 слід указати повністю згідно з україномовною сторінкою паспорта працівника його нові прізвище, власне ім’я, по батькові.

На завершення зазначимо, що Пенсійним фондом розроблено проект змін до Порядку № 22-2, який у разі його затвердження набере чинності з 01.01.2013 р. Текст цього проекту розміщено на офіційному сайті Пенсійного фонду www.pfu.gov.ua. З положень проекту змін до Порядку № 22-2 випливає, що після набуття чинності цими змінами роботодавці-страхувальники не повинні будуть повідомляти Пенсійний фонд про зміну працівником імені (прізвища, власного імені, по батькові). Тобто зміна працівником імені в таблиці 5 не відображатиметься.

Сподіваємося, що матеріал цієї статті допоможе роботодавцям, чиї працівники з якихось причин прийняли рішення про зміну імені.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі