Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Складання податкової накладної при погашенні боржником одного з декількох договірних зобов’язань

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Складання податкової накладної при погашенні боржником одного з декількох договірних зобов’язань

 

Наше підприємство — платник ПДВ відвантажило товар (костюми) та склало податкову накладну. Цей же покупець уклав із нами ще один договір на придбання іншого товару (брюк) та відразу ж перерахував передоплату. За датою такої передоплати було складено ще одну податкову накладну. Чи правильно ми вчинили?

(м. Полтава)

 

У ситуації, що розглядається, у покупця виникло два самостійні договірні зобов’язання (з оплати костюмів та з оплати брюк), які він повинен виконати належним чином згідно з умовами відповідних договорів. При їх виконанні, зокрема, при перерахуванні оплати (безготівкова оплата є найбільш поширеним варіантом, а тому обмежимося лише нею), покупцю в тому числі необхідно вказати договір чи інший документ, на підставі якого здійснюється така оплата, а також будь-яку іншу інформацію, що дозволяє точно визначити призначення платежу (п. 3.8 Інструкції № 22). Ці відомості мають дозволити продавцю визначити відповідний договір та зобов’язання, на погашення якого направлено платіж. Причому самостійно перенаправити його на погашення зобов’язань за іншим договором (або іншим зобов’язанням у межах цього ж договору) продавець не має права.

Таким чином, повертаючись до поставленого запитання: якщо покупець указав, що перераховує оплату за договором купівлі-продажу брюк, то для постачальника її отримання буде першою подією в межах цього договору, а отже, йому необхідно скласти ще одну податкову накладну.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

 

* Вважаємо, що цей висновок справедливий і при заповненні графи 1 Розрахунку коригування (дата коригування).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі