Теми статей
Обрати теми

ПДФО. Податкова соціальна пільга для одинокої матері

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податкова соціальна пільга для одинокої матері

 

Працівниця підприємства мала право на отримання податкової соціальної пільги як одинока мати відповідно до п.п. «а» п.п. 169.1.3 Податкового кодексу України (у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька дитини, і працівниця була незаміжня). У жовтні 2012 року вона вийшла заміж. Чи збереглося у цієї працівниці право на пільгу за зазначеною підставою після заміжжя, якщо її чоловік дитину, якій на цей момент 11 років, не всиновив?

(м. Львів)

 

Відповідно до п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ платник податків, який є одинокою матір’ю (батьком), удовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником, має право на податкову соціальну пільгу (далі — ПСП) у розмірі 150 % «звичайної» ПСП (у 2012 році — 804,75 грн.) із розрахунку на кожну дитину віком до 18 років. ПСП застосовується в разі, якщо заробітна плата працівника за місяць не перевищує граничного розміру доходу, визначеного п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2012 році для застосування ПСП на підставі п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ — 1500 грн. х кількість дітей).

Відповідь на запитання, кого вважати «одинокою матір’ю» для цілей п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, знаходимо в п.п. 1 п. 5 Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227. Так, одинокою матір’ю (батьком) або опікуном, піклувальником вважаються особи, які на момент застосування роботодавцем ПСП:

— по-перше, мають дитину (дітей) віком до 18 років;

— по-друге, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому згідно з чинним законодавством.

Для застосування ПСП, передбаченої п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, працівниця повинна була подати:

— заяву про застосування ПСП;

— копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини або документи, що підтверджують вік дитини, затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживала до прибуття в Україну;

— копію паспорта.

У випадку, що розглядається, до жовтня 2012 року для працівниці виконувалися обидві умови: за наявності дитини віком до 18 років вона не перебувала в законному шлюбі. Тому, якщо працівниця подала роботодавцю зазначені вище документи і при цьому в паспорті була відсутня відмітка про укладення шлюбу, до жовтня 2012 року до її заробітної плати, що не перевищує граничний розмір для застосування ПСП, слід було застосовувати підвищену ПСП.

Після взяття шлюбу жінка втрачає право на отримання ПСП як одинока мати , оскільки вже не виконується одна з умов для віднесення її до категорії платників податків «одинока мати». Причому факт усиновлення чи невсиновлення дитини новим чоловіком працівниці в цьому випадку значення не має.

Таким чином, із жовтня 2012 року працівниця втрачає право на підвищену ПСП у розмірі 804,75 грн., надану на підставі п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ. Водночас за умови, що її заробітна плата не перевищує граничного розміру доходу, що дає право на застосування ПСП, вона може подати заяву про застосування «звичайної» ПСП (у 2012 році — 536,50 грн.).

 

 Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі