Теми статей
Обрати теми

Готівковий обіг. Відокремлений підрозділ (магазин) може здавати виручку до банку самостійно

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відокремлений підрозділ (магазин) може здавати виручку до банку самостійно

 

Відокремлений підрозділ підприємства — магазин розташовано в місті іншому, ніж головний офіс підприємства. Чи зобов’язаний у такому разі магазин суму виручки, що надходить від покупців, здавати до головного офісу підприємства чи може здавати її безпосередньо до банку самостійно?

(м. Харків)

 

Порядок здавання виручки відокремленими підрозділами підприємств прямо врегульовано п. 2.8 гл. 2 «касового» Положення № 637. Так, згідно з цим пунктом відокремлені підрозділи підприємств — юридичних осіб можуть здавати готівкову виручку (готівку) безпосередньо до каси таких юридичних осіб або до будь-якого банку для її переказу та зарахування на банківські рахунки юридичних осіб. У тому числі, як уточнюється далі в цьому ж пункті, за відсутності банків готівкова виручка (готівка) для переказу на банківські рахунки підприємства може здаватися операторам поштового зв’язку та небанківських фінансових установ, що мають відповідну ліцензію на здійснення переказу грошових коштів. При цьому здана готівкова виручка може зараховуватися на будь-який банківський рахунок підприємства — за вибором.

Таким чином, усе в цьому випадку залежатиме від прийнятого з цього приводу самим підприємством рішення та вибраного порядку здавання готівки (причому в діяльності відокремленого підрозділу можуть одночасно використовуватися й обидва варіанти здавання виручки — жодних заборон із цього приводу «касове» Положення № 637 не містить). До речі, на те, що п. 2.8 гл. 2 Положення № 637 у цьому питанні дає право вибору, передбачаючи можливість здавання готівкової виручки (готівки) відокремленими підрозділами підприємства-юрособи не лише безпосередньо до каси такої юрособи, а й до будь-якого банку самостійно або через відповідні служби, яким надано право на перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів, свого часу зверталася увага і в листах НБУ від 09.11.2009 р. № 11-113/5029-20868 та від 06.02.2008 р. № 11-113/423-1352 . Також про те, що відокремлені підрозділи можуть здавати виручку безпосередньо до банку, оминаючи касу головного підприємства, наразі зазначається і в консультації з розділу 07.18 ЄБПЗ.

У зв’язку з цим також звернемо увагу на такий момент. Якщо готівкова виручка самостійно здається відокремленим підрозділом до банку, то, як зазначається в п. 4.3 «касових» Методрекомендацій № 210*, оскільки вона в такому разі зараховується на рахунок підприємства в безготівковому порядку та безпосередньо до каси головного підприємства не надходить, то така готівкова виручка не оформляється прибутковими та видатковими касовими ордерами в касі головного підприємства (тобто відображенню в касовій книзі головного підприємства не підлягає; відображається лише в касовій книзі відокремленого підрозділу — у разі її ведення, детальніше про ведення касової книги відокремленим підрозділом див. п. 4.2 Положення № 637, а також відповідь на запитання «Касова книга для філії» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 51, с. 15). Тому в касовій книзі головного підприємства рух виручки відокремленого підрозділу в цьому випадку показувати не потрібно.

 

 Людмила Солошенко, економіст-аналітик

 

* Методрекомендації № 210 — Методичні рекомендації щодо порядку проведення перевірок з питань дотримання суб’єктами господарювання касової дисципліни, повноти оприбуткування виручки від реалізації товарів (послуг), затверджені наказом ДПАУ від 23.04.2009 р. № 210.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі