Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. ПФУ приводить свої нормативно-правові акти у відповідність до норм чинного законодавства

Редакція ПБО
Новини

ПФУ приводить свої нормативно-правові акти у відповідність до норм чинного законодавства

 

На офіційному веб-сайті Пенсійного фонду України (www.pfu.gov.ua) у розділі «Проекти нормативно-правових документів» розміщено проект постанови правління Пенсійного фонду України (далі — ПФУ) «Про внесення змін до деяких постанов правління Пенсійного фонду України» (далі — проект).

Основною метою проекту є:

— приведення у відповідність нормативно-правових актів ПФУ до положень законів України «Про внесення змін до статей 9 і 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 18.09.2012 р. № 5292-VI; «Про проведення економічного експерименту щодо державної підтримки суднобудівної промисловості» від 06.09.2012 р. № 5209-VI; «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 07.06.2012 р. № 4911-VI;

— удосконалення порядку направлення вимог про сплату недоїмки платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) та порядку ведення обліку ЄСВ в органах ПФУ.

Відповідно до проекту зміни, зокрема, вносяться до:

Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5 (далі — Інструкція № 21-5);

Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

Проектом установлено, що на період до 1 січня 2023 року платники, які є підприємствами суднобудівної промисловості, звільняються від сплати ЄСВ на суму оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги з тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Розмір ЄСВ для зазначених платників встановлюється у розмірі 33,2 % суми нарахованої заробітної плати та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, як це передбачено Законом України від 06.09.2012 р. № 5209-VI.

Також проектом передбачено зміни до порядку стягнення заборгованості зі сплати ЄСВ та фінансових санкцій.

Крім цього, внесено зміни у частині сплати ЄСВ для фізичних осіб — підприємців та самозайнятих осіб відповідно до Закону України від 18.09.2012 р. № 5292-VI. При цьому зауважимо, що положення Інструкції № 21-5 щодо сплати авансових внесків з ЄСВ для підприємців залишилися без змін. Тобто не змінено положення, згідно з якими фізичні особи — підприємці — єдиноподатники та члени їх сімей, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, сплачують ЄСВ щомісяця авансовими внесками до 20 числа місяця, наступного за місяцем, за який сплачується внесок.

Фізичні особи — підприємці, що знаходяться на загальній системі оподаткування, та члени їх сімей, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, сплачують ЄСВ авансовими платежами протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада.

Звернемо увагу, що Інструкцію № 21-5 доповнено нормою, згідно з якою у разі якщо останній день строків сплати ЄСВ припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати ЄСВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі