Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Відпустки та лікарняні шахтарів обкладаються ПДФО за ставкою 10 %

Редакція ПБО
Новини від 11.09.2012 р. № 1707/61-12/17-1115

Відпустки та лікарняні шахтарів обкладаються ПДФО за ставкою 10 %

 

Державна податкова служба України у листі від 11.09.2012 р. № 1707/61-12/17-1115 нагадала, що відповідно до п. 167.4 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) ставка податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) становить 10 % бази оподаткування щодо доходу у формі заробітної плати, визначеного згідно з п. 164.6 ПКУ, шахтарів — працівників, які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день та 50 % і більше робочого часу на рік, а також працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань), у тому числі спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту, у вугільній промисловості, — за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим постановою КМУ від 16.01.2003 р. № 36.

Крім того, якщо платник ПДФО отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, та в інших випадках їх оподаткування такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування (п.п. 169.4.1 ПКУ).

Отже, ПКУ не містить окремих норм щодо ставок ПДФО на доходи, отримані за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах, тому до таких доходів застосовується ставка ПДФО, визначена п. 167.4 ПКУ (тобто для таких доходів застосовується ставка ПДФО у розмірі 10 %).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі