Теми статей
Обрати теми

Виправлення помилок та відповідальність податкових агентів. Відповідальність податкових агентів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відповідальність податкових агентів

 

Яку відповідальність передбачено за порушення порядку нарахування (сплати) ПДФО, а також за порушення, що стосуються Податкового розрахунку за формою № 1ДФ?

(м. Львів)

 

Неподання або несвоєчасне подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, а також наявність помилок у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ загрожує податковим агентам фінансовими санкціями, а їх посадовим особам притягненням до адміністративної відповідальності. Заходи фінансової та адміністративної відповідальності залежно від виду вчиненого порушення наведемо в таблиці.

 

№ з/п

Порушення

Захід відповідальності

Підстава

1

2

3

4

1

Заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів. Якщо помилку виявлено податковим агентом самостійно до початку перевірки контролюючим органом та вона виправляється ним через уточнюючий Податковий розрахунок*

Штраф у розмірі 3 % від суми недоплати, який податковий агент повинен самостійно розрахувати та сплатити до подання уточнюючого розрахунку

П. 50.1 ПКУ

* Зауважимо, що в п. 50.1 ПКУ прописано також другий спосіб самовиправлення: шляхом відображення суми недоплати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, що подається за податковий період, в якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання. Проте, на нашу думку, скористатися ним не можна, оскільки Порядком № 1020 таку можливість не передбачено.

2

Неподання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. Подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з порушенням установлених строків. Подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками у сумах доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, а також сумах утриманого з них податку

Штраф* на податкового агента в розмірі 510 грн. Ті самі дії, учинені податковим агентом, до якого протягом року вже було застосовано штраф за таке ж порушення, спричинюють накладення штрафу в розмірі 1020 грн.

П. 119.2 ПКУ

* Якщо під час перевірки податковими органами виявлено помилку, допущену в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за перший квартал 2011 року, то розмір штрафу повинен скласти 1 грн. за кожне виявлене порушення (п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

3

Ненарахування (неутримання) та/або несплата (неперерахування) податковим агентом податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) до або під час виплати доходу на користь платника податків*

Штраф** у розмірі 25 % суми ПДФО, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.
Ті самі дії, учинені повторно протягом 1095 днів, — штраф у розмірі 50 % суми податку. Ті самі дії, учинені протягом 1095 днів втретє і більше, — штраф у розмірі 75 % суми податку

П. 127.1 ПКУ

* Відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання або податкового боргу, що виникає внаслідок учинення таких дій, та обов’язок погашення такого податкового боргу покладається на податкового агента. При цьому платник податків — отримувач таких доходів звільняється від обов’язку погашення такої суми податкових зобов’язань або податкового боргу.
** У разі самостійного донарахування податковим агентом суми податкових зобов’язань згідно з п. 50.1 ПКУ штрафи, передбачені п. 127.1 ПКУ, до податкових агентів застосовуватися не повинні. Це прямо передбачено положеннями абзацу третього п. 120.2 ПКУ. Крім того, не слід забувати про п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Згідно з цією нормою штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня по 30 червня 2011 року застосовуються в розмірі не більше 1 грн. за кожне порушення.

4

Порушення встановлених строків погашення узгодженого грошового зобов’язання

Пеня, нарахована на суму податкового боргу (уключаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день виникнення податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок більша, за кожен календарний день прострочення в його сплаті

П.п. 129.1.1 ПКУ*

* Із роз’яснень податківців, наданих у Єдиній базі податкових знань (див. офіційний сайт ДПСУ www.sts.gov.ua), випливає, що пеня за ПДФО нараховується згідно з п.п. 129.1.1 ПКУ.

5

Неутримання або неперерахування до бюджету сум ПДФО при виплаті фізособі доходів, перерахування ПДФО за рахунок коштів податкових агентів (крім випадків, коли таке перерахування дозволене законодавством), ненадання або несвоєчасне надання органам ДПС за встановленою формою відомостей про доходи громадян

Попередження або адмінштраф* на посадових осіб та фізичних осіб — підприємців у розмірі від 2 до 3 нмдг (від 34 до 51 грн.)
За порушення, учинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те саме порушення — адмінштраф у розмірі від 3 до 5 нмдг (від 51 до 85 грн.)

ст. 1634 КпАП

* Згідно з п. 112.1 ПКУ притягнення до фінансової відповідальності платників податків за порушення законів з питань оподаткування не звільняє їх посадових осіб за наявності відповідних підстав від притягнення до адміністративної відповідальності.

 

Марія Соломіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі