Теми статей
Обрати теми

Про затвердження базового нормативу відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2012 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави

Редакція ПБО
Постанова від 27.03.2013 р. № 214

Кабінет Міністрів України

 

Про затвердження базового нормативу відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2012 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави

Постанова від 27 березня 2013 р. № 214

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2012 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави (далі — базовий норматив), у розмірі 30 відсотків.

2. Міністерству економічного розвитку і торгівлі довести базовий норматив до суб’єктів управління корпоративними правами держави.

3. Суб’єктам управління корпоративними правами держави у разі невиплати до 1 липня 2013 р. господарським товариством, у статутному капіталі якого є корпоративні права держави, дивідендів за результатами його фінансово-господарської діяльності у 2012 році вжити заходів до розірвання контракту з керівником такого господарського товариства.

4. Уповноважити Міністерство економічного розвитку і торгівлі надавати роз’яснення з питань застосування базового нормативу.

 

Прем’єр-міністр України М. Азаров



коментар редакції

Для госптовариств з держчасткою збережено 30 % норматив
 відрахування частини прибутку на виплату дивідендів

Укотре щорічною постановою КМУ для госптовариств з держчасткою затверджено базовий 30 % норматив відрахування частини прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів (нагадаємо: у 2012 році аналогічні правила встановлювалися постановою КМУ від 22.02.2012 р. № 122 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 19, с. 3, у 2011 році — постановою КМУ від 05.01.2011 р. № 1 тощо).

Таким чином, як і раніше, за підсумками календарного року господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, зобов’язані спрямовувати на виплату дивідендів частину чистого прибутку у розмірі 30 %. У зв’язку з чим таким суб’єктам господарювання необхідно:

— до 1 травня року, наступного за звітним, прийняти рішення про спрямування 30 % чистого прибутку на виплату дивідендів;

— до 1 липня року, наступного за звітним, — сплатити до бюджету суму належних державі дивідендів (нарахованих пропорційно розміру державної частки (акцій, паїв) у їх статутних капіталах).

Інакше в разі недотримання цих вимог (неприйняття рішення про виплату дивідендів та несплати/несвоєчасної сплати належних державі дивідендів до бюджету) нараховуватиметься пеня з розрахунку подвійної облікової ставки НБУ від суми недоплати за кожний день прострочення платежу, починаючи з наступного дня після настання строку платежу і до дня сплати включно.

При цьому, виплачуючи такі дивіденди, із них у загальновстановленому порядку госптовариства сплачують «дивідендний» авансовий внесок (п.п. 153.3.2 ПКУ), з наступним зменшенням на його суму нарахованого податку на прибуток (пп. 153.3.3 — 153.3.4 ПКУ). Також суму виплачених дивідендів разом із сумою «дивідендного» авансового внеску госптовариства в загальноприйнятому порядку відображають у декларації з податку на прибуток (тобто, заповнюючи додаток АВ до «дивідендного» рядка 20 і додаток ЗП до рядка 13, що «зменшує» податкові зобов’язання, декларації з податку на прибуток).

Нагадаємо: зазначені вимоги щодо госптовариств, які мають у статутному капіталі корпоративні права держави, установлено ч. 5 ст. 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» від 21.09.2006 р. № 185-V.

Водночас платежі, що розглядаються, не слід плутати (!) з іншими держдивідендами — частиною прибутку (у розмірі 30 % (15 %)), що щоквартально сплачується до бюджету державними унітарними підприємствами, обов’язок відрахування яких передбачено ст. 111 цього ж Закону (так, згідно з правилами цієї статті зобов’язані щоквартально перераховувати до бюджету: 30 % чистого прибутку (у 2013 році — показник ряд. 2350 нової форми № 2) — державні унітарні підприємства, що є суб’єктами природних монополій, та державні унітарні підприємства, плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку яких перевищує 50 млн грн.; 15 % чистого прибутку — усі інші державні унітарні підприємства). У такому разі під час їх сплати державні унітарні підприємства керуються Порядком відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затвердженим постановою КМУ від 23.02.2011 р. № 138, подаючи при цьому до податкових органів відповідну звітність — Розрахунок частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затверджений наказом ДПАУ від 16.05.2011 р. № 285 (про подання такого Розрахунку див. також відповідь на запитання «Квартальна звітність платників «держдивідендів» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 30, с. 45). При цьому з виплачуваних держдивідендів у цьому випадку також потрібно сплатити «дивідендний» авансовий внесок (п.п. 153.3.2 ПКУ), у подальшому зменшуючи на його суму нарахований податок на прибуток. Тому, крім подання спеціального Розрахунку щодо держдивідендів, їх суму разом із сумою сплаченого «дивідендного» авансового внеску державному унітарному підприємству також слід відобразити в декларації з податку на прибуток (заповнивши додатки АВ і ЗП у загальному порядку).

Таким чином, у кожному з випадків вимоги щодо сплати держдивідендів установлено різними нормами законодавства і стосуються вони різних суб’єктів господарювання (детальніше про сплату держдивідендів див. також у статті на с. 18).

 

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі