Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Як відображати у звітності допомогу по вагітності та пологах, що обкладається ЄСВ

Редакція ПБО
Новини від 22.07.2013 р. № 12-1

Як відображати у звітності допомогу по вагітності та пологах, що обкладається ЄСВ

 

Нагадаємо, що з 1 липня 2013 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» від 14.05.2013 р. № 231-VII. Цим Законом допомогу по вагітності та пологах уключено до бази нарахування та утримання єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ). Текст Закону з коментарем опубліковано в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 48, с. 4.

У зв’язку з цим Правління Пенсійного фонду України (далі — ПФУ) внесло зміни до:

1) Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5 (постановою ПФУ від 17.07.2013 р. № 11-1);

2) Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2 (далі — Порядок № 22-2) (постановою ПФУ від 22.07.2013 р. № 12-1).

Оскільки наближається граничний строк подання звітності з ЄСВ (додаток 4 до Порядку № 22-2) за липень (20 серпня 2013 року), проінформуємо вас про зміни, унесені до Порядку № 22-2.

Змінено таблицю 1 додатка 4: з’явилися нові рядки для відображення суми допомоги по вагітності та пологах, нарахованої у звітному місяці, а також для відображення сум нарахованого та утриманого ЄСВ.

Як і раніше, у таблиці 5 додатка 4 потрібно буде показувати дати початку та закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (категорія особи — 5). Крім того, після внесення змін у таблиці 5 слід відображати дати початку та закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років (категорія особи — 6).

У таблиці 6 додатка 4 допомога по вагітності та пологах відображатиметься за аналогією з лікарняними. Зауважимо: різниця полягає в тому, що лікарняні нараховуються та відповідно відображаються після закінчення періоду тимчасової непрацездатності, а допомога по вагітності та пологах нараховується та відповідно відображається «наперед» за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. У Таблиці відповідності кодів категорії застрахованої особи та кодів бази нарахування і розмірів ставок ЄСВ з’явилися нові коди для категорій застрахованих осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й одержують допомогу (відповідний код категорії застрахованої особи вказується у графі 9). Інформацію про такі коди наведемо в таблиці.

 

Категорія працівників

Код категорії застрахованої особи

Ставка ЄСВ до доходу у вигляді допомоги по вагітності та пологах

нарахування

утримання

Працівниці, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та одержують допомогу по вагітності та пологах

42

33,2 %

2 %

Працівниці — інваліди підприємств, установ, організацій, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та одержують допомогу по вагітності та пологах

43

8,41 %

Працівниці, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та одержують допомогу по вагітності та пологах, що працюють на підприємствах всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариствах УТОГ і УТОС, де кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих, та за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів дорівнює не менше 25 %

44

5,3 %

Працівниці-інваліди, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та одержують допомогу по вагітності та пологах, що працюють на підприємствах та в організаціях громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих, та за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів дорівнює не менше 25 % суми витрат на оплату праці

45

5,5 %

 

Нараховану суму допомоги по вагітності та пологах у таблиці 6 додатка 4 необхідно відображати окремими рядками за кожний місяць, на який припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. При цьому суму допомоги по вагітності та пологах слід розподіляти пропорційно календарним дням, що припадають на місяці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Постанови від 17.07.2013 р. № 11-1 та від 22.07.2013 р. № 12-1 наберуть чинності із дня офіційного опублікування. На день підготовки номера ці документи ще не опубліковано.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі