Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Бухгалтерський семінар в іншому місті — відрядження чи ні

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Бухгалтерський семінар в іншому місті — відрядження чи ні

 

Головний бухгалтер збирається відвідати триденний семінар з питань оподаткування в Києві. Чи можна оформити таку поїздку як відрядження, і якщо так, то чи правомірно буде віднести на податкові витрати витрати за таким відрядженням?

(м. Полтава)

 

Ураховуючи постійні зміни в законодавстві та вимогах контролюючих органів, відвідини бухгалтерських семінарів є для фахівців необхідністю.

Семінари зазвичай тривають від одного до трьох днів і можуть проводиться як в Україні, так і за кордоном.

На нашу думку, поїздку бухгалтера на семінар в інший населений пункт однозначно можна вважати відрядженням, як у практичній діяльності і робить більшість підприємств.

Проте Мінфін у листі від 20.05.2013 р. № 31-07230-16-27/15177 висловив думку про те, що направлення працівника на навчання, зокрема на семінар, не є службовим відрядженням, не потурбувавшись, проте, підкріпити свою позицію будь-якими більш-менш прийнятними аргументами.

Також у листі йдеться про те, що гарантії та компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки та навчання іншим професіям з відривом від виробництва, встановлено постановою № 695.

Отже, Мінфін фактично ототожнив участь у семінарі з підвищенням кваліфікації, підготовкою, перепідготовкою та навчанням іншим професіям з відривом від виробництва.

На наш погляд, подібна позиція Мінфіну є непереконливою, оскільки семінар не є навчанням (докладніше див. с. 4 цього номера).

Стисло відзначимо, що існують дві важливі відмінності семінарів від навчання з метою перепідготовки та підвищення кваліфікації:

1. У випадку із семінаром підприємство, в особі свого працівника, отримує платну послугу інформаційно-консультаційного характеру, яка надалі використовується в поточній господарській діяльності такого підприємства. Документ про підвищення кваліфікації працівникові, який відвідав семінар, при цьому не видається.

2. Навчання з метою професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації є формальним навчанням на договірних умовах в навчальних закладах або у роботодавця, після закінчення якого співробітнику підприємства видаються документи про освіту встановленого зразка.

Ураховуючи вищезазначене, можна з впевненістю говорити про те, що підприємство з метою отримання інформаційно-консультаційної послуги в ході семінару цілком може направити свого працівника у службове відрядження.

Для того щоб поїздку працівника в інший населений пункт було визнано службовою, слід дотриматись таких правил її оформлення:

1. Службове відрядження оформляється наказом керівника про службове відрядження, у якому вказуються посада і П. І. Б. відрядженого працівника, мета відрядження, період (строк) відрядження. Також у наказі зазначається обов’язок відповідальних осіб забезпечити відрядженого працівника авансом на відрядження та іншою матеріально-технічною базою, необхідною для виконання мети відрядження.

У зв’язку з тим, що виконувати розпорядження (накази) керівника є обов’язком працівників (ст. 139 КЗпП) — якщо працівника направлено на семінар наказом про відрядження, вважається, що він виконує службове завдання в цілях, поставлених керівником.

2. Після закінчення відрядження працівник, який відвідав семінар, в обов’язковому порядку має оформити й подати на затвердження керівнику авансовий звіт про понесені витрати на відрядження. Якщо поїздку працівника було оформлено зазначеними документами, є всі підстави говорити про те, що вона була службовим відрядженням.

Зазвичай організатори семінарів як видатковий документ видають учасникам «Акт про надання інформаційно-консультаційних послуг», при цьому платник податку на прибуток, який оплатив участь свого співробітника в семінарі, має право на податкові витрати в частині вартості такого семінару, зазначеної в акті.

Звертаємо увагу читачів, що витрати на семінари в податковому обліку слід відображати у складі інформаційних та консультаційних послуг (п. «г» п.п. 138.10.2 ПКУ), а не як витрати на навчання працівників (п.п. 140.1.3 ПКУ).

 

 Олександр Олішевко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі