Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. «Happy New Year, контрагенте!..» й облік на додачу

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

«Happy New Year, контрагенте!..» й облік на додачу

Підприємство прийняло рішення привітати своїх контрагентів із новорічними святами. Чи можна витрати на листівки і пересилання їх поштою відображати у складі «податкових»

(м. Тернопіль)

Із попередніх публікацій ви вже знаєте, що ключове запитання щодо «проблемних» витрат — чи пов’язані вони із господарською діяльністю.

Для початку наведемо думку податкових органів, яку вони висловлювали ще в «докодексні» часи. На їхню думку, витрати, пов’язані з придбанням вітальних листівок, не належать до витрат, пов’язаних зі здійсненням господарської діяльності (див. «Вісник податкової служби України», 2009, № 30, с. 29).

Не погодимося із таким підходом, виходячи із тієї ж логіки, яку ми раніше застосовували до витрат із прикрашання офісів. На нашу думку, вітаючи контрагентів зі святами, платник ставить за мету встановити з ними більш міцні та довготривалі партнерські стосунки. А ці стосунки, у свою чергу, покликані забезпечувати у майбутньому плідну співпрацю і зазвичай спрямовані на збільшення доходу, що прямо пов’язано із господарською діяльністю підприємства.

Тому, на нашу думку, платник має право на витрати із придбання вітальних листівок і послуг поштового зв’язку. Наявне у вітчизняній судовій практиці також і позитивне судове рішення. У ньому суд визнав правомірними витрати на виготовлення вітальних листівок, приклеєних на реалізовану покупцям продукцію (див. постанову Житомирського окружного адміністративного суду від 18.04.2011 р. у справі № 2а-8849/10/0670).

В обліку такі витрати, на нашу думку, слід уключати до складу витрат на збут і рекламу (п.п. 140.1.5, п.п. «г» п.п. 138.10.3 ПКУ), оскільки вони спрямовані на просування підприємства і створення його позитивного іміджу. А ось витрати на послуги поштового зв’язку відображатимуться у складі адміністративних витрат (п.п. «г» п.п. 138.10.2 ПКУ).

Для більшої упевненості у цьому рекомендуємо закріпити мету, з якою підприємство вітає контрагентів, а також вказати осіб, відповідальних за новорічні привітання у спеціальному наказі керівника підприємства. А ми наведемо приклад того, як у бухгалтерському і податковому обліку відображаються витрати на виготовлення вітальних листівок контрагентам.

 

Приклад. Підприємство вирішило привітати контрагентів із новорічними святами. Для цього воно придбало листівок на суму 720 грн. (у тому числі ПДВ — 120 грн.). За послуги поштового зв’язку із пересилання листівок сплачено 216 грн.

Облік витрат на привітання контрагентів

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

дебет

кредит

доходи

витрати

1

2

3

4

5

6

7

1

Оприбутковано придбані листівки

209

631

600

2

Відображено податковий кредит за оприбуткованими листівками

641/ПДВ

631

120*

3

Сплачено за листівки постачальнику

631

311

720

4

Сплачено за послуги поштового зв’язку

377

311

216

5

Списано листівки, надіслані контрагентам

93

209

600

600*

6

Списано на витрати вартість послуг поштового зв’язку

92

377

216

216**

* У разі, якщо підприємство наполягає, що ці витрати пов’язані з господарською діяльністю як витрати на рекламу і збут (п.п. 140.1.5, п.п. 138.10.3 ПКУ). ** Якщо підприємство наполягає на «господарськості» операції, витрати на послуги поштового зв’язку відносяться до складу адміністративних (п.п. «г» п.п. 138.1.0.2 ПКУ).

 

Тож вітайте своїх партнерів зі святами!

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі