Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Сільгосппідприємство — платник ФСП повинно сплачувати цей податок до кінця поточного року за винятком випадку його ліквідації

Редакція ПБО
Стаття

Сільгосппідприємство — платник ФСП повинно сплачувати цей податок до кінця поточного року за винятком випадку його ліквідації

 

У яких випадках може сільськогосподарський товаровиробник знятися протягом звітного року з податкової реєстрації як платник ФСП за власною ініціативою, який термін подання заяви щодо добровільного скасування реєстрації та з якого періоду така особа знімається з реєстрації як платник ФСП?

 

Відповідно до п. 308.6 ст. 308 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) реєстрація сільськогосподарського товаровиробника платником податку скасовується:

308.6.1. у разі подання платником податку письмової заяви щодо добровільного зняття з такої реєстрації;

308.6.2. за рішенням органу державної податкової служби:

а) якщо такий платник податку ліквідується, у тому числі шляхом злиття, приєднання або перетворення;

б) у разі встановлення за результатами документальної перевірки недотримання платником податку положень ст. 301 цієї глави. При цьому такий платник податку зобов’язаний перейти до сплати податків за загальною системою оподаткування починаючи з наступного місяця після місяця, у якому було встановлено таке порушення.

Пунктом 1 ст. 305 Кодексу визначено, що базовим податковим (звітним) періодом для податку є календарний рік.

Базовий податковий (звітний) рік починається з 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (п. 305.2 Кодексу).

Податковий (звітний) рік для сільськогосподарських товаровиробників, що ліквідуються, — період з початку року до їх фактичного припинення (п. 305.4 Кодексу).

Об’єктом оподаткування ФСП для сільськогосподарських товаровиробників є площа сільськогосподарських угідь (п. 302.1 Кодексу) та сума ФСП прямо не залежить від результату господарської діяльності, оскільки справляється з одиниці земельної площі за підсумками роботи минулого року.

Таким чином, сільськогосподарські товаровиробники, які отримали статус платника ФСП та самостійно визначили суму податку на поточний рік у податковій декларації, повинні перебувати на сплаті цього податку до кінця поточного року за винятком, якщо такий платник податку ліквідується, у тому числі шляхом злиття, приєднання або перетворення.

Стосовно терміну подання заяви щодо добровільного зняття з реєстрації платника ФСП, то слід зазначити, що розділом XIV Кодексу не визначено конкретні терміни подання такої заяви.

 

За матеріалами підкатегорії 360.02
 Єдиної бази податкових знань, розміщеної
 на офіційному сайті ДПСУ: sts.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі