Теми статей
Обрати теми

Реєстрація єдиноподатника платником ПДВ

Редакція ПБО
Стаття

Реєстрація єдиноподатника платником ПДВ

 

Працюючи на спрощеній системі оподаткування, сплачувати ПДВ можуть представники груп 3 — 6: обираючи одну із зазначених груп, суб’єкт господарювання має право вибрати ставку єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ. У цій статті розглянемо особливості ПДВ-реєстрації для суб’єктів господарювання, які переходячи на спрощену систему, змінюючи ставку єдиного податку чи покидаючи спрощену систему, повинні або можуть стати платниками ПДВ.

Наталія ДЗЮБА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

 

Хто потрапляє під реєстрацію платником ПДВ

Згідно з п.п. 14.1.139 ПКУ єдиноподатники (фізичні та юридичні особи) не вважаються «особами» для цілей ПДВ, за винятком єдиноподатників (фізичних та юридичних осіб), які:

1) є платниками єдиного податку за ставкою, що передбачає сплату ПДВ;

2) є платниками єдиного податку за ставкою, що передбачає включення ПДВ до складу єдиного податку, та добровільно переходять у встановленому Кодексом порядку на сплату єдиного податку за ставкою, що передбачає сплату ПДВ.

У п. 3.6 розд. III Положення № 1394 вказано, що в разі обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, зміни ставки або відмови від спрощеної системи оподаткування особа реєструється платником ПДВ у порядку, визначеному ПКУ та загальними правилами, установленими цим Положенням. Розглянемо ці випадки.

1. Перехід із загальної системи (без ПДВ) на ЄП зі сплатою ПДВ (п.п. «в» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ, п.п. 3.6.3 розд. III Положення № 1394). Якщо суб’єкт господарювання, який перебуває на загальній системі оподаткування та не є платником ПДВ, бажає перейти на спрощену систему оподаткування до груп 3 — 4 зі ставкою єдиного податку 3 % або до груп 5 — 6 зі ставкою єдиного податку 5 %*, то в разі відповідності вимогам, (1) установленим для третьої — шостої груп (п. 291.4 ПКУ, з урахуванням обмежень п. 291.5 ПКУ) та (2) визначеним пп. 181.1 або 182.1 ПКУ, він повинен для цього зареєструватися платником ПДВ.

* У Положенні № 1394 не враховано зміни, унесені Законом № 5503 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 4, с. 35) до ст. 293 ПКУ, щодо зменшення ставок єдиного податку для груп 5 і 6 із 7 % (з ПДВ) та 10 % (без ПДВ) до 5 % (з ПДВ) і 7 % (без ПДВ). Тому далі норми Положення № 1394 розглядатимемо з урахуванням знижених ставок.

Заява на ПДВ-реєстрацію подається не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, з якого особа бажає перейти на сплату ЄП за ставкою 3 % або 5 %.

2. Платник ЄП на ставці 5 % або 7 % (неплатник ПДВ) добровільно змінює ставку на 3 % або 5 % (зі сплатою ПДВ) без зміни групи (п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8, абз. 2 п. 183.4 ПКУ, п.п. 3.6.2 розд. III Положення № 1394). Якщо платник єдиного податку групи 3 — 4, який працює на ставці 5 %, або платник єдиного податку групи 5 — 6, який працює на ставці 7 %, вирішив добровільно змінити ставку єдиного податку на 3 % (для групи 3 — 4) або 5 % (для групи 5 — 6), то за відповідності вимогам, визначеним пп. 181.1 або 182.1 ПКУ, він повинен для цього зареєструватися платником ПДВ.

Як бачимо, змінити ставку ЄП без зміни групи ЄП можна. По-перше, такий випадок цілком підпадає під норму п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ. По-друге, він також прописаний у п. 3.6.2 розд. III Положення № 1394 та вказаний у додатку до реєстраційної заяви, де перелічено причини реєстрації платником ПДВ, зокрема:

— рядок 21 — коли платник єдиного податку 3 або 4 групи, який застосовує ставку єдиного податку 5 % (крім платників єдиного податку, які відповідають абз. 8 п. 293.3 ПКУ, — фізосіб-підприємців, які провадять діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння), добровільно змінює ставку єдиного податку та з початку наступного календарного кварталу застосовуватиме ставку податку в розмірі 3 %;

— рядок 22 — коли платник єдиного податку 5 або 6 групи, який застосовує ставку єдиного податку 7 % (крім платників єдиного податку, які відповідають абз. 8 п. 293.3 ПКУ, — фізосіб-підприємців, які провадять діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння), добровільно змінює ставку єдиного податку та з початку наступного календарного кварталу застосовуватиме ставку податку в розмірі 5 %.

У наведених вище нормах ідеться виключно про зміну ставки єдиного податку, тому не бачимо перешкод для того, щоб ними скористатися та, не змінюючи групи платника ЄП, просто змінити ставку єдиного податку з безПДВшної на ПДВшну.

Для цього потрібно тільки подати заяву про зміну ставки ЄП та заяву на ПДВ-реєстрацію не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому застосовуватиметься ставка єдиного податку 3 (5) %.

3. Платник ЄП (неплатник ПДВ) обирає ставку 3 % або 5 % (зі сплатою ПДВ) при обов’язковій зміні групи (п. 293.8 ПКУ, п.п. 3.6.4 розд. III Положення № 1394). Якщо платник єдиного податку групи 1 у календарному кварталі або платник єдиного податку групи 2 у податковому (звітному) кварталі перевищив обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ПКУ, та одночасно відповідає вимогам, (1) установленим для груп 3 — 5 платників єдиного податку та (2) визначеним пп. 181.1 або 182.1 ПКУ, то такі платники ЄП можуть перейти на застосування ставки єдиного податку в розмірі 3 або 5 % зі сплатою ПДВ. Однак, як того вимагає п. 293.3 ПКУ, для цього слід зареєструватися платником ПДВ.

Якщо платники єдиного податку групи 3 або 4 у податковому (звітному) періоді перевищили обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ПКУ, та одночасно відповідають вимогам, установленим для групи 5 або 6 платників єдиного податку та визначеним пп. 181.1 або 182.1 ПКУ, то такі платники ЄП можуть перейти на застосування ставки єдиного податку в розмірі 5 % зі сплатою ПДВ. Однак, як того вимагає п. 293.3 ПКУ, для цього слід зареєструватися платником ПДВ.

У наведених випадках заява на ПДВ-реєстрацію подається разом із заявою на перехід на ставку 3 % або 5 % не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, в якому допущено перевищення обсягу доходу.

4. Платник ЄП першої — шостої групи (неплатник ПДВ) обирає ставку 3 % або 5 % (зі сплатою ПДВ) при добровільній зміні групи (п.п. 298.1.5 ПКУ, п.п. 3.6.5 розд. III Положення № 1394). Платник єдиного податку груп 1 — 6 може самостійно добровільно перейти на сплату єдиного податку за ставкою 3 або 5 % зі сплатою ПДВ, якщо відповідає вимогам, установленим для третьої — шостої груп (п. 291.4 ПКУ з ураху­ванням обмежень п. 291.5 ПКУ) та визначеним пп. 181.1 або 182.1 ПКУ. Однак, як того вимагає п. 293.3 ПКУ, для цього слід зареєструватися платником ПДВ.

Заява на ПДВ-реєстрацію подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, з якого особа бажає перейти на сплату ЄП за ставкою 3 % або 5 %.

І хоча в п.п. 4 п. 293.8 ПКУ цей випадок не прописано, водночас добровільно обрати ставку 3 % (5 %) з ПДВ можуть, як бачимо, і платники єдиного податку груп 1 і 2, за умови реєстрації платником ПДВ.

Річ у тім, що формально особами (у розумінні платників ПДВ) серед спрощенців вважаються лише платники єдиного податку за ставкою, що передбачає включення ПДВ до складу єдиного податку (згідно з п.п. 293.3.1 ПКУ це 5 % для груп 3 і 4 та 7 % для груп 5 і 6), які добровільно переходять у встановленому Кодексом порядку на сплату єдиного податку за ставкою, що передбачає сплату ПДВ, тоді як єдиноподатників 1 і 2 груп (які сплачують фіксовані ставки) залишено поза увагою (див. п.п. 14.1.139 ПКУ). Утім, слід зауважити, що і раніше цей факт не заважав податківцям роз’яснювати питання про ПДВ-реєстрацію таких осіб у разі переходу до групи 3 ліберально, про що див. лист ДПСУ від 31.01.2012 р. № 2955/7/18-3117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 15, с. 19.

5. Відмова від спрощеної системи (п. 183.4 ПКУ, п.п. 3.6.1 розд. III Положення № 1394). Платник єдиного податку, який працює на ставці ЄП 5 % або 7 % (неплатник ПДВ), у разі переходу на загальну систему оподаткування як за власним бажанням згідно з п.п. 298.2.2 ПКУ, так і в обов’язковому порядку у зв’язку з порушенням умов перебування на єдиному податку відповідно до п.п. 298.2.3 ПКУ:

— якщо сума постачань товарів/послуг, що обкладаються ПДВ, за останні 12 календарних місяців перевищує 300 тис. грн. (відповідає критеріям обов’язкової ПДВ-реєстрації, установленим у п. 181.1 ПКУ) — повинен зареєструватися платником ПДВ в обов’язковому порядку. У цьому випадку заяву на ПДВ-реєстрацію потрібно подати не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему оподаткування;

— якщо сума оподатковуваних ПДВ постачань товарів/послуг за останні 12 календарних місяців не перевищує 300 тис. грн. при здійсненні оподатковуваних операцій (відповідає критеріям добровільної ПДВ-реєстрації, що встановлені в п. 182.1 ПКУ), — може зареєструватися платником ПДВ у добровільному порядку. У цьому випадку заяву на ПДВ-реєстрацію потрібно подати не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит та виписування податкових накладних.

 

Єдиноподатники, які не мають права на ПДВ-реєстрацію

Фізособи-підприємці, які провадять діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, можуть займатися такими видами діяльності, працюючи у групі 3 або 5. При цьому сплачувати єдиний податок вони можуть виключно за ставкою 5 % або 7 % (абз. 8 п. 293.3 ПКУ). Тобто, як бачимо, зміна ставки єдиного податку з безПДВшної на ПДВшну та відповідно реєстрація платниками ПДВ у період роботи на єдиному податку для ювелірів-підприємців під забороною.

 

Як зареєструватися платником ПДВ

Реєстраційна процедура починається із заповнення та подання до податкової Реєстраційної заяви платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ (додаток 1 до Положення № 1394), яка заповнюється в усіх випадках реєстрації платником ПДВ (як при обов’язковій, так і при добровільній реєстрації, а також у випадках, передбачених п. 3.6 розд. III Положення № 1394).

Заповненню підлягають усі розділи цієї заяви (п.п. 3.5.3 розд. III Положення № 1394). Підстави для ПДВ-реєстрації вказуються в розділі 5 реєстраційної заяви. При заповненні цього розділу слід вибрати відповідний запис із переліку, наведеного в додатку до Реєстраційної заяви. При цьому єдиноподатники при зміні групи та ставки як у добровільному, так і в обов’язковому порядку, повинні вказати відразу дві підстави для реєстрації: одну — з позначкою «*» у колонці «Норма Кодексу», а іншу — згідно зі ст. 181 або 182 ПКУ (перший або третій рядок додатка до Реєстраційної заяви).

Для зручності процедуру та порядок щодо кожного з наведених вище варіантів реєстрації єдиноподатників платниками ПДВ наведемо в таблиці.

 

Порядок ПДВ-реєстрації при переході на спрощену систему,
зміні групи (ставки) ЄП та відмові від спрощеної системи

Варіанти переходу

Умови для ПДВ-реєстрації

Подання заяви на ПДВ-реєстрацію

Дата реєстрації ПДВ

Подання заяви на ЄП (про зміну ставки, про відмову від ЄП)

1

2

3

4

5

Перехід із загальної системи на ЄП зі сплатою ПДВ

Добровільно

Загальна система (без ПДВ) ЄП груп 3, 4 (3 %)

Відповідає вимогам, (1) установленим для третьої — шостої груп (п. 291.4 ПКУ з урахуванням обмежень п. 291.5 ПКУ) та (2) указаним у п. 182.1 ПКУ (здійснює операції, що обкладаються ПДВ)

Не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, з якого особа має намір перейти на сплату ЄП за ставкою 3 % або 5 % (абз. 4 п.п. 3.6.3 розд. III Положення № 1394)

Реєстрація діє не раніше дати зміни системи оподаткування (тобто не раніше 1-го числа календарного кварталу, в якому застосовува-тиметься ставка 3 % або 5 %)

Заява про перехід на ЄП подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому здійснено реєстрацію платником ПДВ (п.п. «в» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ)

Загальна система (без ПДВ) ЄП груп 5, 6 (5 %)

Зміна ставки ЄП без зміни групи

Добровільно

ЄП груп 3*, 4 (5 %) → ЄП груп 3, 4 (3 %)

Відповідає вимогам, зазначеним у п. 182.1 ПКУ (здійснює операції, що обкладаються ПДВ)

Не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому застосовува-тиметься нова ставка, що передбачає сплату ПДВ (абз. 2 п. 183.4 ПКУ)

Реєстрація діє з 1-го числа календарного кварталу, в якому застосовува-тиметься ставка 3 % або 5 % (абз. 2 п.п. 3.6.2 розд. III
Положення № 1394
)

Заява про зміну ставки ЄП подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому застосовува-тиметься нова ставка (п.п. «б», п.п. 4 п. 293.8 ПКУ)

ЄП груп 5*, 6 (7 %) → ЄП груп 5, 6 (5 %)

* Крім фізосіб-підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння (абз. 8 п. 293.3 ПКУ).

Зміна групи (ставки) ЄП

Добровільно

ЄП групи 1*  ЄП груп 3 (3 %), 5 (5 %)

Відповідає вимогам, (1) установленим для третьої — шостої груп (п. 291.4 ПКУ з урахуванням обмежень п. 291.5 ПКУ) та (2) зазначеним у п. 182.1 ПКУ (здійснює операції, що обкладаються ПДВ)

Не пізніше ніж за 15 кален-дарних днів до початку календарного кварталу, з якого особа має намір перейти на сплату ЄП за ставкою 3 % або 5 % (абз. 4 п.п. 3.6.5 розд. III Положення № 1394)

Реєстрація діє з 1-го числа календарного кварталу, в якому застосовува-тиметься ставка 3 % або 5 %

Заява про зміну групи (ставки) ЄП подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому застосовува-тиметься нова ставка (п.п. 298.1.5 ПКУ)

ЄП групи 2* → ЄП груп 3 (3 %), 5 (5 %)

ЄП групи 3 (5 %) → ЄП групи 5 (5 %)

ЄП групи 4 (5 %) → ЄП групи 6 (5 %)

* І хоча в п.п. 4 п. 293.8 ПКУ цей випадок не прописано, водночас добровільно обрати ставку 3 % (5 %) з ПДВ можуть, як бачимо, і платники єдиного податку груп 1 і 2, за умови реєстрації платником ПДВ, що прямо випливає з п.п. 3.6.5 розд. III Положення № 1394.

Примусово

ЄП групи 1 ЄП груп 3 (3 %), 5 (5 %)

Відповідає вимогам, (1) установленим для третьої — шостої груп (п. 291.4 ПКУ з урахуванням обмежень п. 291.5 ПКУ) та (2) зазначеним у п. 182.1 ПКУ (здійснює операції, що обкладаються ПДВ)

Не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, в якому допущено перевищення обсягу доходу (абз. 4 п.п. 3.6.4 розд. III
Положення № 1394
)

Реєстрація діє з 1-го числа календарного кварталу, в якому застосовува-тиметься ставка 3 % або 5 %

Заява про зміну групи (ставки) ЄП подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, в якому допущено перевищення обсягу доходу (п. 293.8 ПКУ)*

ЄП групи 2 ЄП групи 3 (3 %), 5 (5 %)

ЄП групи 3 (5 %) → ЄП групи 5 (5 %)

ЄП групи 4 (5 %) → ЄП групи 6 (5 %)

* І хоча дата подання заяви при обов’язковій зміні групи (ставки) ЄП для платників групи 4 окремо в п. 293.8 ПКУ не вказана, водночас формально подати її слід у ті самі строки, що і для решти груп — а саме не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, в якому допущено перевищення обсягу доходу.

Відмова від спрощеної системи

Примусово або добровільно

ЄП (без ПДВ) загальна система (обсяги операцій за 12 місяців перевищують 300 тис. грн.)

Відповідає умовам, наведеним у п. 181.1 ПКУ

Не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему оподаткування* (п. 183.4 ПКУ,
абз. 2 п.п. 3.6.1 розд. III Положення № 1394
)

Дата внесення запису до Реєстру, але не раніше дати зміни системи оподаткування (п. 3.6 розд. III
Положення № 1394)

Заява про відмову від ЄП у добровільному порядку подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового кварталу (п.п. 298.2.1 ПКУ)**

Примусово або добровільно

ЄП (без ПДВ) загальна система (обсяги операцій за 12 місяців не переви-щують 300 тис. грн.)

Відповідає вимогам, наведеним у п. 182.1 ПКУ (здійснює операції, що обкладаються ПДВ)

Не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ і матимуть право на податковий кредит та виписування податкових накладних (п.п. 3.6.1 розд. III Положення № 1394)

Бажана дата реєстрації, але не раніше дати зміни системи оподаткування (п. 3.6 розд. III Положення № 1394)

Заява про відмову від ЄП у добровільному порядку подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового кварталу (п.п. 298.2.1 ПКУ)**

* У разі неподання реєстраційної заяви платник несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування (п.п. 3.5.5 розд. III Положення № 1394). Те, які штрафні санкції накладатимуться у зв’язку з несвоєчасною ПДВ-реєстрацією, податківці роз’яснювали в Узагальнюючій податковій консультації № 588 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 59 с. 4, а також див. консультацію «Наслідки нереєстрації (несвоєчасної реєстрації) платником ПДВ» у цьому ж номері).
** При обов’язковій відмові від ЄП (у зв’язку з порушенням умов перебування на єдиному податку згідно з п.п. 298.2.3 ПКУ) подавати Заяву про відмову від ЄП немає необхідності (у ПКУ строки такого подання не встановлено). Єдиноподатник вважатиметься загальносистемником уже: з 1-го числа місяця, наступного за кварталом, у якому утворилося перевищення доходу (абз. 1 — 3 п.п. 298.2.3 ПКУ), або з 1-го числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, в якому допущено інші порушення).

 

Операції, що не обкладаються ПДВ, та ставка 3 % (5 %) зі сплатою ПДВ

Часто виникає запитання: чи можна єдиноподатнику здійснювати неоподатковувані операції, наприклад займатися аптечною справою, та застосовувати ставку єдиного податку 3 % або 5 % зі сплатою ПДВ (зареєструватися платником ПДВ)? Відразу зазначимо, що здійснення неоподатковуваних операцій не позбавляє суб’єкта господарювання можливості в реєстрації платником ПДВ.

Наприклад, займаючись аптечною справою, суб’єкт господарювання знає, що в аптеці має бути забезпечено обов’язковий мінімальний асортимент лікарських засобів. Це продиктовано п.п. 3.5.7 розд. III Ліцензійних умов № 723. Список таких лікарських засобів, а також медвиробів наведено в Обов’язковому мінімальному асортименті (соціально орієнтованих) лікарських засобів вітчизняного виробництва і виробів медичного призначення для аптечних закладів, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.2011 р. № 1000.

Водночас при реалізації лікарських засобів та медвиробів аптеки користуються ПДВ-пільгою, установленою п.п. 197.1.27 ПКУ. Так, згідно з цим підпунктом звільняються від ПДВ операції з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва та застосування в Україні і внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами), а також виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Детальніше про пільгу з ПДВ для аптек див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 84, с. 15.

Однак, крім ліків та виробів медпризначення, аптеки та їх структурні підрозділи можуть також придбавати та продавати так звані супутні товари, перелічені в Переліку, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я від 26.11.2004 р. № 498 (п. 1.3 Ліцензійних умов № 723). Продаж цих товарів не пільгується, а підлягає обкладенню ПДВ у загальному порядку за ставкою 20 %.

Отже, якщо аптека, крім пільгових операцій, здійснює й оподатковувані операції, то їй нічого не заважає зареєструватися платником ПДВ та перейти на сплату єдиного податку за ставкою 3 %.

Більше того, із консультації податківців, розміщеної в розділі 130.02 ЄБПЗ, випливає, що операції, звільнені (умовно звільнені) від обкладення ПДВ, слід ураховувати при визначенні обсягу оподатковуваних операцій для цілей пп. 181.1 і 182.2 ПКУ.

При цьому достатньо копії документів, що підтверджують здійснення оподатковуваних та, судячи з консультації податківців, пільгованих операцій, додати до реєстраційної заяви та вказати про це в розділі 12 заяви.

 

Новозареєстрований єдиноподатник та ставка 3 % (5 %) зі сплатою ПДВ

Можливість новостворених суб’єктів господарювання відразу перейти на сплату єдиного податку до груп 3 — 6 (перебуваючи в яких, можна працювати у тому числі за ставкою 3 % або 5 %, у разі сплати ПДВ) передбачена п.п. 298.1.2 ПКУ. Щодо суб’єктів господарювання, які обрали ставки єдиного податку, встановлені для груп 3 — 6, у ньому вказано, що зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів із дня державної реєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, установленої для третьої — шостої груп, вважаються платниками єдиного податку із дня їх державної реєстрації.

При цьому згідно з п. 294.4 ПКУ для таких суб’єктів господарювання (новостворених) перший (звітний) податковий період починається з 1-го числа місяця, в якому відбулася державна реєстрація.

Якщо новостворені суб’єкти підприємницької діяльності, які бажають працювати у групах 3 — 6, вважаються платниками єдиного податку з дня їх держреєстрації (за умови своєчасного подання заяви), то теоретично, щоб мати можливість сплачувати єдиний податок за ставкою 3 % або 7 %, суб’єкт господарювання повинен з цієї ж дати зареєструватися платником ПДВ.

Водночас сплата єдиного податку за ставкою 3 % або 5 % зі сплатою ПДВ можлива особами, переліченими в п.п. 4 п. 293.8 ПКУ. І хоча в цьому підпункті випадок, коли новостворений суб’єкт господарювання відразу обирає ставку 3 % або 5 % не прописано, разом із тим, на наш, погляд несправедливо позбавляти права таких суб’єктів на обрання ставки єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ.

При цьому залишається фактом, що перешкодою для такої реєстрації може бути те, що, по-перше (як уже зазначалося вище), обрання ставки 3 % (для 3 і 4 груп) і 5 % (для 5 і 6 груп) новоствореними суб’єктами господарювання у ПКУ прямо не передбачено, по-друге, у розд. III
Положення № 1394
щодо цього питання жодних додаткових можливостей таким суб’єктам господарювання не надається, і по-третє, щоб зареєструватися платником ПДВ на добровільних засадах, потрібно здійснити хоча б одну оподатковувану операцію.

Отже, не виключено, що податківці не допустять відразу новоствореного суб’єкта господарювання до сплати єдиного податку за ставкою, що передбачає сплату ПДВ. Як варіант у цій ситуації суб’єкт господарювання може спробувати спершу вибрати ставку ЄП 5 % (7 %) без сплати ПДВ. У цьому випадку йому як мінімум до кінця кварталу, в якому відбулася держреєстрація, доведеться працювати на ставці 5 % (7 %), а потім уже подати заяву (за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу) про перехід на сплату єдиного податку за ставкою 3 % (або 5 %) зі сплатою ПДВ.

А от якщо суб’єкт господарювання пройшов державну реєстрацію після 15 числа останнього календарного місяця кварталу, то він не встигне подати заяву про зміну ставки на наступний квартал. Тому в цьому випадку він повинен буде відпрацювати на ставці єдиного податку 5 % (7 %) квартал реєстрації та наступний квартал і тільки потім перейти на ставку 3 % (5 %) зі сплатою ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі