Теми статей
Обрати теми

Поворотна фінансова допомога з порушенням 12-місячного строку відображається у графі 5 Книги

Редакція ПБО
Лист від 27.09.2012 р. №

Державна податкова служба України

Поворотна фінансова допомога з порушенням 12-місячного строку відображається у графі 5 Книги

Лист від 27.09.2012 р.

 

Починаючи з 1 січня 2012 року спрощена система оподаткування, обліку та звітності для суб’єктів господарювання застосовується в порядку, установленому Податковим кодексом України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), з урахуванням особливостей, передбачених Законом України від 4 листопада 2011 року № 4014-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності».

Відповідно до п.п. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ доходом платника єдиного податку для фізичної особи — підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній чи нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати та відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, що належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Згідно з п. 292.6 ст. 292 ПКУ датою отримання доходу є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Відповідно до абз. 8 п.п. 14.1.257 п. 14.1 ст. 14 ПКУ поворотна фінансова допомога — сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.

Водночас у п. 292.11 ст. 292 ПКУ наведено перелік коштів, що не включаються до складу доходу платників єдиного податку.

Зокрема, п.п. 3 п. 292.11 ст. 292 ПКУ встановлено, що до складу доходу, визначеного цією статтею, не включаються суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців із дня її отримання, та суми кредитів.

Відповідно до п.п. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 гл. 1 розд. XIV ПКУ фізичні особи — підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої і другої груп, а також платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів (далі — Книга), в якій щоденно, за підсумками робочого дня, відображають отримані доходи.

Записи у Книзі обліку доходів виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримані готівкою, сума заборгованості, за якою закінчився строк позовної давності, фактично безоплатно отримані товари (роботи, послуги).

Таким чином, сума фінансової допомоги, не повернена протягом 12 календарних місяців із дня отримання, зараховується до доходу за підсумками дня, наступного за останнім днем періоду 12 місяців.

Наказом Мінфіну України від 15.12.2011 р. № 1637 затверджено Порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп, а також платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, яким не передбачена окрема графа для відображення суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, тому пропонуємо такі кошти заносити до графи 5 Книги.

Крім того, п.п. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 ПКУ встановлено, що не можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання, які здійснюють, зокрема, діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, що здійснюється страховими агентами, визначеними Законом України «Про страхування», сюрвеєрами, аварійними комісарами, визначеними розд. III ПКУ.

Щодо питання можливості надання позики іншим особам слід зазначити, що правовою основою для отримання поворотної фінансової допомоги є договір позики. Відносини за договором позики регулюються статтями 1046 — 1053 Цивільного кодексу України.

 

Заступник Голови А. Ігнатов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі