Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. Єдиноподатник продає приміщення нижче оціночної вартості

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Єдиноподатник продає приміщення нижче оціночної вартості

 

Підприємство — платник єдиного податку має намір продати своє приміщення нижче оціночної вартості. Чи потрібно в цьому випадку доплачувати єдиний податок?

(м. Львів)

 

У разі продажу об’єкта основних засобів (приміщення) підприємство-єдиноподатник керується нормами п. 292.2 ПКУ. Згідно з цим пунктом при продажу основних засобів юридичними особами — платниками єдиного податку дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

Таким чином, ПКУ для цілей обкладення єдиним податком приписує порівнювати (1) фактичну суму грошових коштів, отриманих від продажу об’єкта основних засобів, та (2) балансову вартість цього об’єкта. У свою чергу, балансовою вартістю основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів є сума залишкової вартості таких засобів та активів, що визначається як різниця між первісною вартістю з урахуванням переоцінки та сумою накопиченої амортизації (п.п. 14.1.9 ПКУ).

Ще в «докодексні» часи податківці роз’яснювали, що балансова вартість основних засобів для цілей обчислення «єдиноподаткового» доходу визначається за даними бухгалтерського обліку (див. п. 2.3 Узагальнюючого податкового роз’яснення щодо окремих питань застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності зі сплатою єдиного податку суб’єктами малого підприємництва — юридичними особами, затвердженого наказом ДПАУ від 07.04.2010 р. № 224 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 52, с. 41). А згідно з бухобліковими правилами об’єкт основних засобів, що реалізується (який відповідає критеріям п. 1 розд. II П(С)БО 27), слід попередньо перевести до складу необоротних активів та груп вибуття, утримуваних для продажу. Тому з урахуванням п. 9 розд. II П(С)БО 27 балансовою вартістю об’єкта основних засобів, що реалізується (для цілей п. 292.2 ПКУ), буде найменша із двох оцінок — балансова вартість або чиста вартість реалізації (п. 9 розд. II П(С)БО 27) (докладно див. спецвипуск «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 11, с. 40).

Таким чином, дохід від реалізації приміщення (що підлягає обкладенню єдиним податком) у підприємства-єдиноподатника визначатиметься як різниця між сумою коштів, отриманих від реалізації, та найменшою із двох зазначених оцінок. Якщо ж сума отриманих грошових коштів виявиться менше вартості об’єкта основних засобів, що реалізується (тобто об’єкт буде продано за ціною нижче його залишкової балансової вартості), то доходу від такої реалізації в юрособи-єдиноподатника взагалі не виникне. Більше того, якщо говорити, що «єдиноподатковий» дохід визначається виходячи із суми, що фактично до каси (або на поточний рахунок) єдиноподатника не надходила, то це можливо тільки тоді, коли необхідне застосування звичайних цін (див. пп. «б» і «в» п. 39.1 ПКУ). Докладно про випадки та методи визначення звичайних цін за правилами ст. 39 ПКУ див. тематичний номер («Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 5).

Можливо, наведене запитання виникло в підприємства-єдиноподатника у зв’язку з нормою п. 172.3 ПКУ, згідно з якою для цілей обкладення податком з доходів фізосіб дохід від продажу нерухомості (а ми говоримо про приміщення) дійсно визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі, але не нижче оціночної вартості. Проте податківці у своїй консультації з ЄБПЗ, розд. 240.12 розвіюють ці побоювання, указуючи, що для юридичних осіб — платників єдиного податку нормами ПКУ не передбачено обов’язкової умови з продажу основних засобів за ціною не нижче їх оціночної вартості.

Зверніть особливу увагу: цей висновок справедливий тільки для платників єдиного податку — юридичних осіб! Якщо ж об’єкт нерухомості (приміщення) продаватиме підприємець-єдиноподатник, то дотримувати умову п. 172.3 ПКУ (щодо визначення доходу від продажу об’єкта нерухомості виходячи з договірної ціни, але не нижче оціночної вартості) йому доведеться. Річ у тім, що згідно з правилами п. 292.2 ПКУ дохід від продажу основних засобів визначають тільки юрособи-єдиноподатники, а в п. 292.1 ПКУ прямо прописано, що для фізосіб-єдиноподатников сума доходів від продажу нерухомого майна до «єдиноподаткового» доходу не включається. Отже, у підприємця-єдиноподатника дохід від продажу приміщення оподатковуватиметься за «цивільними» правилами з дотриманням норм п. 172.3 ПКУ, у тому числі щодо визначення доходу від продажу не нижче оціночної вартості.

 

Максим Нестеренко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі