Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. Чи обкладається єдиним податком та ПДВ сума пені, отримана підприємством від контрагента за рішенням суду

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи обкладається єдиним податком та ПДВ сума пені, отримана підприємством від контрагента за рішенням суду

 

Підприємство — платник єдиного податку за ставкою 3 % згідно з рішенням суду отримало на поточний рахунок суму пені, нарахованої за несвоєчасну сплату коштів боржником. Чи підлягає обкладенню єдиним податком та ПДВ отримана сума пені?

(м. Львів)

 

Порядок визначення доходів платника єдиного податку та їх склад встановлені в п. 292.1 ПКУ, де вказано, що доходом платника єдиного податку — юридичної особи є будь-який дохід, уключаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі.

Оскільки визначення грошових доходів платника єдиного податку згідно з п. 292.1 ПКУ недостатньо конкретне та не дає можливості визначити, які з грошових надходжень вважати його доходом, склад своїх грошових доходів йому слід визначати, орієнтуючись насамперед на правила бухгалтерського обліку.

Отже, грошовими доходами підприємству — платнику єдиного податку слід вважати доходи, визначені за принципами бухгалтерського обліку, за умови, що за такими доходами отримано грошові надходження.

Згідно з Інструкцією № 291 суми штрафів, пені, неустойки є іншим операційним доходом та обліковуються на субрахунку 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки»

Таким чином, суми пені, отриманої за рішенням суду підприємством — платником єдиного податку, має бути визнано доходом в бухгалтерському обліку та відповідно до пп. 292.1 і 292.6 ПКУ доходом платника єдиного податку за датою фактичного надходження грошових коштів на рахунок або до каси підприємства.

Що стосується ПДВ, то тут ситуація така.

Згідно з п. 185.1 ПКУ об’єктом обкладення ПДВ є операції платників податків з постачання товарів, послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, увезення товарів на митну територію України, вивезення товарів за межі митної території України, а також надання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів.

Виходячи із наведеного визначення, суми отриманої за рішенням суду пені не є об’єктом обкладення ПДВ.

Так само, виходячи з формулювань ст. 188, 189 ПКУ, вони не включаються до складу бази обкладення цим податком.

Таким чином, отримані за рішенням суду суми штрафів, пені, неустойки не підлягають обкладенню ПДВ.

Аналогічної думки дотримується і податкова служба (див. запитання 1 в УПК № 590 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 59, с. 12).

 

Олександр Олішевко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі