Теми статей
Обрати теми

Трудове законодавство. Відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років: оформлення та відображення у звітності

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років: оформлення та відображення у звітності

 

Працівниця підприємства звернулася з проханням надати їй відпустку для догляду за дитиною, якій уже виповнилися 3 роки. Як оформити відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років? Чи потрібно відображати інформацію про надання відпустки у звітності?

(м. Київ)

 

Відповідно до ст. 179 КЗпП і п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, або не більше ніж до досягнення дитиною 6 років, а якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) — не більше ніж до досягнення дитиною 16 років.

Працівниця може скористатися правом на зазначену вище відпустку відразу після закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або вже після того, як приступила до виконання трудових обов’язків. При цьому працівниця може перервати таку відпустку та вийти на роботу, а потім знову її оформити, якщо в цьому є необхідність і цей факт підтверджується медичним висновком.

Конкретна тривалість відпустки визначається медичним висновком (довідка за формою № 080-1/о, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я від 11.06.2012 р. № 430). Така довідка видається закладами охорони здоров’я незалежно від форм власності та підпорядкування на підставі рішення лікарсько-консультативної комісії. Строк дії довідки встановлюється індивідуально з урахуванням захворювання, його перебігу, ефективності протирецидивних та реабілітаційних заходів і становить не менше 6 місяців. У загальному випадку відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 6-річного віку закінчується в день виповнення дитині 6 років або раніше, якщо це вказано в медичному висновку.

Щоб реалізувати право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 6-річного віку, жінка повинна подати роботодавцю:

заяву про надання відпустки, де вказує дату, з якої вона йде в таку відпустку;

медичний висновок про необхідність домашнього догляду за дитиною (довідку за формою № 080-1/о).

На підставі отриманих документів роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання відпустки (ст. 181 КЗпП, ст. 25 Закону про відпустки).

У разі необхідності продовження або відновлення відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років, необхідно буде знову оформити в дитячій поліклініці довідку за формою № 080-1/о, написати роботодавцю заяву про надання такої відпустки. На підставі цих документів роботодавець видасть наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною.

Що стосується звітності, то інформація про надання працівникам відпустки для догляду за дитиною до 6 років відображається тільки у звіті про ЄСВ (додаток 4). Так, у таблиці 5 додатка 4 за відповідний звітний місяць, у якому працівниця пішла у відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років, має бути відображена дата початку такої відпустки, а в таблиці 5 за відповідний звітний місяць, у якому у працівниці закінчилася така відпустка, має бути відображена дата її закінчення. При цьому у графі 7 для працівниці вказується категорія застрахованої особи «4».

У таблиці 6 додатка 4, якщо працівниця весь звітний місяць перебувала у відпустці для догляду за дитиною від 3 до 6 років, інформація про таку працівницю не відображається. Якщо жінка частину місяця працювала, а частину перебувала у відпустці для догляду за дитиною від 3 до 6 років, дані про зарплату, нараховану їй у звітному місяці, відображаються в таблиці 6. При цьому у графі 15 необхідно вказати кількість календарних днів звітного місяця до дати початку такої відпустки. У місяці, коли така відпустка закінчилася, у графі 15 необхідно проставити кількість календарних днів звітного місяця з дня, наступного за днем закінчення відпустки, і до кінця звітного місяця.

Таблиця 7 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства» заповнюється за наявності періодів, що зараховуються при визначенні права на відповідну пенсію. Згідно з роз’ясненнями, наведеними в листі ПФУ від 07.02.2013 р., відомості про осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох та від трьох до шести років та які мають підстави для обліку стажу для відповідної пенсії, подаються на загальних підставах. Так, наприклад, період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох (шести) років уключається до стажу державної служби, необхідного для призначення пенсії держслужбовцям при одночасному виконанні інших умов, необхідних для призначення такої пенсії (п. 3 Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283). Тому в період перебування жінки-держслужбовця у відпустці для догляду за дитиною до 6 років на неї заповнюється таблиця 7 додатка 4.

Наведемо приклад заповнення таблиці 5 додатка 4, припустивши, що працівниці підприємства (Зінченко Олена Іванівна, ІПН — 2978264444) надано відпустку для догляду за дитиною до 6 років з 29 квітня 2013 року. До вказаного дня працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років (див. с. 33).

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

 

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі