Теми статей
Обрати теми

Трудове законодавство. Звіти, які роботодавцю необхідно подавати до центру зайнятості

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Звіти, які роботодавцю необхідно подавати до центру зайнятості

 

Які звіти повинні подавати роботодавці до центру зайнятості з 01.01.2013 р.?

(м. Севастополь)

 

Для відповіді на це запитання звернемося до положень Закону про зайнятість та Закону № 1533 .

Отже, ч. 3 ст. 14 і п. 4 ч. 3 ст. 50 Закону про зайнятість зобов’язують роботодавців з 01.01.2013 р. подавати до центру зайнятості інформацію про:

попит на робочу силу (вакансії);

заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання за 2 місяці до вивільнення;

працевлаштування в межах квоти громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню щорічно.

У свою чергу, п. 2 ч. 2 ст. 35 Закону № 1533 вимагає від роботодавців подання до центру зайнятості відомостей про:

прийнятих працівників;

розмір заробітної плати та використання робочого часу працівників.

Відразу зауважимо: на сьогодні спеціально розроблених відповідно до норм нового Закону про зайнятість, який набрав чинності з 01.01.2013 р., та затверджених форм перелічених вище звітів немає. Утім, центри зайнятості продовжують приймати «старі» форми звітів, які були розроблені до набуття чинності новим Законом про зайнятість.

З урахуванням наведеного вище, роботодавець виконає обов’язок з надання до центру зайнятості інформації про попит на робочу силу (вакансії), якщо подасть форму № 3-ПН «Звіт про наявність вакансій», затверджену наказом № 420.

Щоб повідомити центр зайнятості про заплановане масове вивільнення працівників, роботодавцю необхідно подати за 2 місяці до дати вивільнення форму № 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників», затверджену наказом № 420. Звертаємо увагу: з 2013 року така форма подається виключно в разі масового вивільнення працівників, а не як раніше в разі будь-якого звільнення на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП. Згідно з ч. 1 ст. 48 Закону про зайнятість масовим вивільненням з ініціативи роботодавця (за винятком випадку ліквідації юридичної особи) є однократне або протягом :

а) одного місяця:

— вивільнення 10 і більше працівників на підприємстві, в установі та організації з чисельністю від 20 до 100 працівників;

— вивільнення 10 % і більше працівників на підприємстві, в установі та організації з чисельністю від 101 до 300 працівників;

б) трьох місяців — вивільнення 20 % і більше працівників на підприємстві, в установі та організації незалежно від чисельності працівників.

А от форму № 4-ПН (факт) «Звіт про фактичне вивільнення працівників» з 01.01.2013 р. вже подавати не потрібно.

Форми, за якими роботодавці інформуватимуть центр зайнятості про працевлаштування в межах
квоти
громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, а також про розмір заробітної плати та про використання робочого часу працівників на сьогодні не розроблені. І аналогів їм серед «старих» форм, які подавалися до 2013 року, немає.

Що стосується необхідності інформування центру зайнятості про прийнятих працівників, то до 30.04.2013 р. роботодавці для цього повинні були подавати форму звітності № 5-ПН «Звіт про прийняття працівників». Із зазначеної дати цю форму звітності було скасовано наказом Мінсоцполітики від 18.03.2013 р. № 123. Нову форму звітності, в якій би роботодавці надавали до центру зайнятості відомості про прийнятих працівників, як того вимагає Закон № 1533, наразі не затверджено. Ураховуючи це, з моменту набуття чинності зазначеним наказом Мінсоцполітики (тобто з 30.04.2013 р.) і до затвердження нової форми звіту про прийнятих працівників (якщо, звісно, її буде розроблено та затверджено) інформувати центр зайнятості про прийнятих працівників не потрібно.

 

Лілія Калашникова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі