Теми статей
Обрати теми

Доцільність закупівель працівником без доручення керівника

Редакція ПБО
Лист від 09.04.2010 р. № 11-115/1846-5613

Національний банк України

Доцільність закупівель працівником без доручення керівника

Лист від 09.04.2010 р. № 11-115/1846-5613

 

Національний банк України в межах компетенції розглянув звернення <…> щодо порядку компенсації працівнику власних готівкових коштів, витрачених ним на господарські потреби в більшому розмірі, ніж було видано йому під звіт за дорученням керівника, та повідомляє таке.

Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637 (зі змінами), визначено, що видача готівкових коштів під звіт або на відрядження, а також звіт за отримані під звіт готівкові кошти здійснюються відповідно до законодавства України (пункт 2.11 Положення).

Трудові відносини між працівником та роботодавцем (керівником) регулюються, зокрема, статтями 21, 139 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), згідно з якими працівник повинен своєчасно та точно виконувати обов’язки, визначені трудовим договором (посадовою інструкцією), а також розпорядження власника або уповноваженого ним органу (керівника).

Таким чином, працівник повинен виконати доручення керівника, дане в межах його трудових обов’язків та в межах конкретної суми готівкових коштів підприємства, виданих йому під звіт.

При цьому норми статті 127 КЗпП надають право керівнику за його наказом утримувати із заробітної плати працівника суму заборгованості підприємству, що виникла внаслідок неповернення авансу, виданого на господарські потреби. У разі якщо між працівником та керівником виникає спір щодо підстав та розміру такого відрахування, ці правовідносини розглядаються судом. Також статтею 134 КЗпП передбачена повна матеріальна відповідальність працівника в разі завданої ним шкоди за втрату майна чи інших цінностей, отриманих під звіт за разовою довіреністю.

Оскільки щодо порушеного депутатським зверненням питання очевидна наявність спору, коли керівник не погоджується з доцільністю перевитрати готівкових коштів, а працівник наполягає на компенсації своїх власних коштів, то вважаємо, що ці правовідносини повинні розглядатися судом як трудовий спір, проте правовідносини, що виникли з видачею довіреності, не виключають застосування і цивільного законодавства.

Слід зауважити, що до повноважень Національного банку України належить регулювання порядку ведення касових операцій, видачі та приймання готівки, а інші питання, пов’язані з виконанням доручення працівником та відшкодуванням йому витрат, належать до компетенції Міністерства юстиції України, за роз’ясненнями до якого пропонуємо звернутися.

 

Виконавчий директор
 з питань готівково-грошового обігу
 Національного банку України
О. Дащенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі