Теми статей
Обрати теми

Щодо підтвердження витрат на придбання електронного квитка

Редакція ПБО
Лист від 11.10.2013 р. № 5132/10/26-15-1701-06
img 1

розрахункові документи

img 2

Щодо підтвердження витрат на придбання електронного квитка

Лист Головного управління Міндоходів у м. Києві від 11.10.2013 р. № 5132/10/26-15-1701-06

(витяг)

 

Головне управління Міндоходів у м. Києві <…> розглянуло <…> лист <…> щодо підтвердження оплати проїзного документа при відрядженні і в межах своїх повноважень повідомляє.

<…>

Враховуючи зазначене вище, для підтвердження витрат на придбання електронного квитка необхідно пакет документів: оригінал розрахункового або платіжного документа, що підтверджує здійснення розрахункової операції у готівковій чи безготівковій формі (платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунку, квитанція до прибуткового касового ордера); роздрук на папері частини електронного авіаквитка з вказаним маршрутом (маршрут/ квитанція); оригінали відривної частини посадкових талонів пасажира; посадочний документ, перевізний документ роздруковані на паперовому носії (транспортні квитки).

Залежно від форми оплати за електронний квиток розрахунковим документом є, зокрема при оплаті за допомогою банківської платіжної картки корпоративної чи особистої платіжної картки працівника, — квитанція платіжного терміналу про оплату вартості квитків із застосуванням платіжної картки або виписка з відповідного рахунка, засвідчена підписом та печаткою банківської установи.

<…>

 

Заступник начальника О. Онищенко

коментар редакції


img 3

А проводжають літаки зовсім не так, як поїзди…

 

Електронні квитки все активніше входять у повсякденне життя, як додаючи зручностей, так і викликаючи запитання. На одне з таких суто практичних запитань і відповіли співробітники головного управління Міндоходів у м. Києві в листі, що коментуєтьсяся.

Чесно кажучи, відповідь дещо дивує як за своєю структурою, так і за змістом. Запитання зводилося до того, які документи, що підтверджують придбання електронного квитка на поїзд, необхідно додати до звіту про використання коштів, виданих на відрядження. При цьому спеціально було застережено, що квиток придбано на офіційному сайті Укрзалізниці за допомогою особистої платіжної картки відрядженої особи.

Текст листа-відповіді можна умовно розподілити на дві частини. У першій частині (її ми не наводимо) автори навіщось розповідають про те, як підтверджується придбання авіаквитка. При цьому, бажаючи для переконливості послатися на консультацію з Бази знань, щедро відтворену у відповіді, відсилають читача до підкатегорії 109.02. Хоча явно використовувалася консультація з підкатегорії 102.07.21, яка є відповіддю на запитання «Які первинні документи підтверджують витрати на придбання електронного авіаквитка для відрядження працівника підприємства?». Зауважимо, що питання це є не дуже актуальним, оскільки підхід до підтвердження витрат на електронний авіаквиток давно усталився (не кажучи вже про те, що запитували не про нього).

Друга частина листа вже дійсно присвячена придбанню електронного квитка на поїзд. І підкатегорія Бази знань зазначена правильно, і текст консультації використано правильно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 82, с. 45).

Проте в результаті один з визначальних абзаців листа, де безпосередньо перелічуються потрібні документи, узято… з консультації щодо авіаквитків. От скажіть, ну як підтвердження придбання електронного залізничного квитка може відбуватися за допомогою роздрукування на папері частини електронного авіаквитка із зазначеним маршрутом? І де пасажиру поїзда, який придбав електронний залізничний квиток, узяти відривну частину посадкового талона, оригінал якої також необхідно додати до звіту?

Вказівка на те, що при використанні платіжної картки розрахунковим документом є квитанція платіжного термінала або виписка з відповідного рахунка, скріплена підписом та печаткою банківської установи, наводить на думку про необхідність додати й її до звіту відрядженого, який скористався електронним квитком на поїзд.

Слід зізнатися, що подібна відповідь не лише не вносить ясності, а навіть здатна заплутати читача. Ми ж залишаємося при своїй думці, яку викладено в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 82, с. 28. Суттєва відмінність електронного залізничного квитка від електронного ж авіаквитка полягає в тому, що перший (будучи роздрукованим на папері) є одночасно і розрахунковим документом, а другий — ні. І слід зазначити, що консультація з Бази знань, на яку посилалися автори листа, що коментується, цьому не суперечить.

 

Олександр Ключник

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі