Теми статей
Обрати теми

Щодо обчислення допомоги по вагітності та пологах

Редакція ПБО
Лист від 27.07.2013 р. № 30-03/121
img 1

декретні

img 2

Щодо обчислення допомоги по вагітності та пологах

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 27.07.2013 р. № 30-03/121

 

Виконавча дирекція Фонду соціального страху­вання з тимчасової втрати працездатності розглянула Ваше звернення щодо надання допомоги по вагітності та пологах і повідомляє наступне.

Відповідно до частини першої статті 39 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу), обчисленої відповідно до статті 53 цього Закону, і не залежить від страхового стажу.

Згідно з абзацом першим частини першої статті 50 Закону № 2240 матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, застрахованим особам, зазначеним у частині першій статті 6 цього Закону, призначаються та надаються за основним місцем роботи (крім видів матеріального забезпечення, передбачених пунктами 1, 2 статті 34 цього Закону, яке надається за основним місцем роботи та за сумісництвом у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України).

Частиною другою статті 53 Закону № 2240 визначено, що порядок обчислення середньої заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах визначається Кабінетом Міністрів України.

Таким порядком є Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок).

Згідно з пунктами 3 та 4 Порядку розрахунковим періодом для застрахованих осіб (включаючи осіб, які працюють неповний робочий день) є останні шість календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок, протягом якого особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувались страхові внески.

Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), виключаються з розрахункового періоду.

Пунктом 14 Порядку передбачено, що середньоденна заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внес­ки, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком).

Оскільки у розрахунковому періоді (лютий — липень 2013 року) працівниця протягом лютого — червня 2013 року перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з першого до першого числа місяця, то відповідно до абзацу п’ятого пункту 4 Порядку із роз­рахункового періоду виключаються місяці з лютого по червень 2013 року.

Розрахунок середньої заробітної плати для визначення суми допомоги по вагітності та пологах у зазначеному вами випадку повинен здійснюватися із розрахунку заробітної плати за липень 2013 року відповідно до вимог пункту 14 Порядку.

Отже, сума допомоги по вагітності та пологах застрахованій особі розраховується шляхом множення суми денної виплати на кількість календарних днів, що підлягають оплаті згідно з листком непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами (пункт 20 Порядку).

Додатково повідомляємо, що відповідно до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням» від 26.09.2001 р. № 1266 право давати роз’яснення щодо застосування Порядку надано Міністерству соціальної політики України.

 

Заступник директора Г. Нагорна

коментар редакції


img 3

Розраховуємо допомогу по вагітності та пологах: нестандартна ситуація

 

Працівниця надала листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами? Здавалося б, усе просто. Завдання комісії із соціального страхування — призначити допомогу по вагітності та пологах, завдання бухгалтера — розрахувати його суму. До речі, детально про розрахунок допомоги по вагітності та пологах читайте в тематичному номері «Декретні та лікарняні» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 73. Але іноді наше «нескучне» законодавство підносить сюрпризи, і на вигляд просте завдання виявляється надскладним.

Ось вам приклад. Працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років по 18.09.2013 р. З 19.09.2013 р. на підставі заяви працівниці роботодавець надав їй відпустку без збереження заробітної плати згідно зі ст. 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР тривалістю 15 календарних днів. А з 04.10.2013 р. їй повинні надати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Як же тут розрахувати допомогу? У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності спробував дати відповідь на аналогічне запитання, але до кінця цього не зробив.

Проаналізуємо ситуацію самостійно. Для цього звернемося до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Допомога по вагітності та пологах розраховується шляхом множення середньоденної зарплати на кількість календарних днів, що підлягають оплаті згідно з листком непрацездатності (п. 20 Порядку № 1266). У свою чергу, середньоденна зарплата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах визначається шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період зарплати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (п. 14 Порядку № 1266).

Розрахунковий період — квітень — вересень 2013 року. Квітень — серпень 2013 року ми повинні виключити з розрахункового періоду, оскільки вони не відпрацьовані з поважної причини (відпустка для догляду за дитиною до 3 років). Таку вимогу містить п. 4 Порядку № 1266. Дні відпустки для догляду за дитиною, що припадають на вересень 2013 року, також виключаються з розрахун­кового періоду. Отже, у розрахунковому періоді залишаються тільки дні відпустки без збереження зарплати (15 календарних днів). Виплати працівниці в розрахунковому періоді не нараховувалися. Виходить, що при розрахунку середньої зарплати за правилами математики ми отримаємо 0 (0 : 15). Відповідно, і сума допомоги дорівнює 0.

Може, є інший спосіб розрахувати суму допомоги? Знаходимо п. 10 Порядку № 1266, де зазначено: якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітку з поважних причин або якщо страховий випадок настав у перший день роботи, середня зарплата для розрахунку страхових виплат та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої працівнику на момент настання страхового випадку.

Але тут знову невдача! Вичерпний перелік поважних причин наведено в п. 4 Порядку № 1266. Їх усього три:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком.

У зв’язку з тим, що відпустка без збереження зарплати серед поважних причин не зазначена, формально застосувати в нашому випадку п. 10 Порядку № 1266 і розрахувати допомогу виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу) ми не можемо. Саме на такому формальному підході, на жаль, наполягають фахівці Фонду соціального страху­вання з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд). І в листі, що коментується, який є відповіддю на запит щодо аналогічної ситуації, Фонд не згадує про п. 10 Порядку № 1266.

Що ми маємо в результаті? Нонсенс, до якого призводить «діряве» законодавство. Працівниця — застрахована особа, а правом на допомогу скористатися не може, оскільки відсутній механізм розрахунку середньої зарплати. Проблему можна було б вирішити, якби в п. 10 Порядку № 1266 зазначили, крім поважних причин ще й відпустку без збереження зарплати. Сподіваємося, що Мінсоцполітики, яке має право роз’яснювати положення Порядку № 1266, допоможе розібратися в цьому питанні та встановити соціальну справедливість. Відповідний запит ми вже направили.

До вирішення ситуації, що склалася, настійно рекомендуємо працівницям, які збираються в декрет, не оформляти відпустку без збереження зарплати. Майте на увазі, що ви ризикуєте залишитися без допомоги по вагітності та пологах.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі