Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Якщо мама основний годувальник у сім’ї, або Як татові піти у відпустку для догляду за дитиною до трьох років

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо мама основний годувальник у сім’ї, або Як татові піти у відпустку для догляду за дитиною до трьох років

Чи може у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку піти працюючий батько дитини? Якщо так, то на підставі яких документів роботодавець батька дитини надасть йому таку відпустку?

м. Харків

Однозначно відповісти на це запитання «так» чи «ні» не вийде. Чому? — запитаєте ви. Та тому, що тут усе залежатиме від ситуації, що склалася. Спробуймо розібратися.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — відпустка до трьох років) є соціальною відпусткою. Порядок її надання працівникам регулюється Кодексом законів про працю України від 10.12.71 р. і Законом «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Право скористатися відпусткою до трьох років настає у працюючої матусі після закінчення її відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. І поки вона перебуває у відпустці до трьох років, органи праці та соціального захисту за рахунок бюджетних коштів виплачуватимуть їй допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Важливо! Йти чи ні у відпустку до трьох років працююча матуся вирішує сама. Більше того, перебуваючи в такій відпустці, вона має повне право перервати її та вийти на роботу на повний робочий день.

А як же наше маля без мами? У такій ситуації замість матусі, яка вийшла на роботу, піти у відпустку для догляду за нею може батько дитини, бабуся, дід або інший родич, який фактично здійснюватиме догляд за цією дитиною. Це прямо зазначено в ч. 3 ст. 18 Закону про відпустки. Якщо доглядати дитину буде її тато, то для того, щоб піти у відпустку до трьох років, він має подати своєму роботодавцю:

1) заяву про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

2) довідку з місця роботи матері дитини про те, що вона вийшла на роботу на повний робочий день до закінчення строку цієї відпустки (із зазначенням дати виходу на роботу), або про те, що ця відпустка їй не надавалася;

3) довідку з управління праці та соціального захисту населення за місцем отримання матір’ю дитини допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку про те, що виплата цієї допомоги їй припинена (із зазначенням дати), або про те, що така виплата їй не здійснювалася взагалі.

Тобто батько може претендувати на відпустку для догляду за дитиною тільки за умови надання зазначених вище довідок, які свідчать про те, що мати дитини вийшла на роботу на умовах повного робочого часу і не отримує допомогу по догляду за дитиною. Такої ж точки зору дотримуються фахівці Мінсоцполітики. Так у листі від 20.05.2011 р. № 168/13/116-11 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 75) це відомство зазначило: «… право на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку батька дитини, бабусі, діда або інших родичів, які фактично доглядають дитину, є похідним від права матері на таку відпустку, тобто мати може делегувати право на відпустку вищезазначеним особам».

Надання відпустки до трьох років батьку дитини оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця. На період цієї відпустки за батьком дитини зберігається місце роботи (посада).

Після того, як наказ про надання відпустки до трьох років буде підписаний, батько дитини може оформити в органах праці та соцзахисту отримання допомоги по догляду за дитиною до трьох років (ч. 1 ст. 13 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII, далі — Закон № 2811). Для цього він має подати до зазначеного органу такі документи:

1) заяву, складену за формою, затвердженою Мінсоцполітики (заповнюється на місці);

2) копію або витяг із наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки;

3) копію свідоцтва про народження дитини;

4) копію своєї трудової книжки;

5) копію рішення про всиновлення (якщо чоловік усиновив дитину);

6) довідку про склад сім’ї та декларацію про доходи і майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) — для призначення допомоги в розмірі, що перевищує мінімальний.

Проте не завжди батько зможе піти у відпустку до трьох років замість мами.

Так, відпустка до трьох років батьку дитини «не світить», якщо мати дитини, перебуваючи у відпустці до трьох років, виходить на роботу на умовах неповного робочого часу або працює вдома. Тут усе просто. Робота жінки в такому режимі не є підставою для переривання відпустки до трьох років. А якщо в матері дитини відпустка до трьох років не переривається, то в іншого члена сім’ї, навіть якщо він фактично здійснюватиме догляд за дитиною, не виникає право на таку відпустку. А як же допомога по догляду за дитиною? Її продовжуватиме отримувати матуся дитини, яка вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу або працює вдома (ч. 7 ст. 14 Закону № 2811).

Так само не може піти у відпустку до трьох років батько дитини, якщо мама дитини, перебуваючи в такій відпустці, захворіла й за висновком лікаря не може здійснювати догляд за дитиною. Справа в тому, що в такій ситуації відпустка для догляду за дитиною також не переривається. На час хвороби матері батьку дитини, який доглядатиме дитину, лікар-педіатр видасть листок непрацездатності. Підставою для видачі такого листка буде довідка з поліклініки або стаціонару, що засвідчує хворобу матері (п. 3.13 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непраце­здатність, затвердженої наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. № 455). Оплачується цей листок непрацездатності на загальних підставах (ч. 5 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III). Аналогічною є ситуація, коли мама дитини не може доглядати її, оскільки народжує їй братика або сестричку. У цьому випадку листок непрацездатності видається батьку на підставі довідки, що засвідчує пологи його дружини.

Більше того, якщо мати дітей перебуває у відпустці по догляду за однією дитиною, то для надання такої відпустки батьку для догляду за другою дитиною в цей же період підстав немає. Чинним законодавством не передбачено використання відпустки по догляду за дітьми, народженими однією матір’ю, одночасно двома або більше особами (лист Мінпраці від 10.01.2008 р. № 1/13/116-08).

А тепер розглянемо ситуацію, коли мати дитини зареєстрована приватним підприємцем. У цьому випадку жінка має право на отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (абзац другий п. 21 Порядку № 1751). Причому виплата її не припиняється в разі рішення жінки про відновлення підприємницької діяльності в період отримання допомоги по догляду за дитиною (абзац сьомий п.п. 2 п. 23 Порядку № 1751). Проте права на будь-який вид відпустки, зазначений у Законі про відпустки, у тому числі й на відпустку для догляду за дитиною, жінка-підприємець не має, оскільки не перебуває у трудових відносинах. Тому в цьому випадку відсутні підстави для надання батьку дитини відпустки по догляду за дитиною. На це Мінсоцполітики прямо вказує в листі від 20.05.2011 р. № 168/13/116-11.

Крім того, відпустка до трьох років не надається, якщо дитина перебуває на державному забезпеченні (крім прийомних батьків у прийомних сім’ях) (ч. 5 ст. 20 Закону про відпустки).

 

 Лілія Ушакова, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі