Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Не подали додаток до декларації: чи можна виправити помилку?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Не подали додаток до декларації: чи можна виправити помилку?

Наше підприємство є платником ПДВ. У нас виникла така проблема: ми не подали разом із декларацією з ПДВ за звітний період додаток, хоча мали це зробити. Чи можемо ми виправити таку помилку?

(м. Запоріжжя)

Відповідь залежить від того, який додаток ви не подали. Хочете знати чому?

Пригадаймо, у яких випадках разом із декларацією з ПДВ потрібно подавати додатки. По-перше, коли ви заповнюєте рядок, навпроти якого в полі «Код додатка» у формі декларації зазначено відповідний додаток. Зокрема, це рядки 1 (Д5), 3—5 (Д6), 8.1 і 8.1.1 (Д1) тощо. Водночас, якщо в таких рядках проставлені прокреслення (або вони не заповнені — у разі подання електронної декларації), такі додатки подавати не доведеться. Винятком із цього правила є додаток Д7. Він подається у випадках, прямо передбачених ПКУ. Тобто не в усіх випадках, коли заповнюються рядки з відміткою Д7 напроти них (це стосується рядків 15 і 16.6). З таким підходом погоджуються й податківці (див. Єдину базу податкових знань, розділ 101.17).

По-друге, при поданні декларації з кодом 0121-0123/0130. У такому разі разом із декларацією подається додаток ДС9.

По-третє, у деяких випадках цього вимагає ПКУ або Порядок № 1492. З переліком додатків і порядком їх заповнення ви можете ознайомитися в нещодавньому тематичному номері газети «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 77.

Тепер розглянемо декілька можливих ситуацій.

1. Припустимо, не подано додаток, який є обов’язковим, при заповненні відповідних рядків. До таких додатків належать, зокрема Д5, Д6, Д1. Додаток є невід’ємною частиною декларації з ПДВ (п. 46.1 ПКУ). Тому, якщо ви мали його подати, але не зробили цього, податківці просто не приймуть декларацію. Підтвердить це відповідне повідомлення, яке вони мають надіслати протягом 3 або 5 робочих днів з дня отримання декларації (п. 49.11 ПКУ).

Єдина можливість виправити цей недолік — до спливу граничних термінів для подання декларації за цей же період подати ще одну декларацію, але вже з усіма необхідними додатками. У такій декларації та додатках до неї проставляється відмітка «Х» навпроти коду 012 «Звітна нова» («Звітний новий»). У подібній ситуації податківці враховуватимуть саме її, а «помилковій» декларації нададуть статус «До відома» (див. Єдину базу податкових знань, розділ 135.02).

Причому зауважте: подається саме декларація з усіма необхідними додатками. Якщо ж ви просто надішлете податківцям відсутні додатки, то справі це не допоможе. Ні ПКУ, ні Порядок № 1492 не передбачають можливості надання додатків як самостійних документів (у «відриві» від декларації).

Багато хто при цьому дивується, чому так не можна робити. Навіщо ж тоді в додатках поле «Уточнюючий»? А для того, що коли ви виправляєте помилку і заповнюєте в уточнюючому розрахунку рядки, за якими складаються додатки, то разом із таким розрахунком доведеться подати й відповідні додатки (п. 3 розд. IV Порядку № 1492). Саме в такому разі в них і проставляється відмітка «Х» в полі «Уточнюючий».

2. Друга ситуація — не подано додаток, наявність якого не є обов’язковою для визнання декларації. Передусім це стосується скарги на постачальника (Д8). Нагадаємо, що покупець має право подати її, якщо його постачальник порушив порядок складання/реєстрації/подання податкової накладної. У такому випадку скарга з доданими до неї розрахунковими/первинними документами є єдиною можливістю для «порятунку» податкового кредиту.

Якщо ви не подали цей додаток, декларацію приймуть. Водночас із податковим кредитом за відповідною податковою накладною доведеться попрощатися. Це зумовлено фіскальним підходом податківців. Нагадаємо, він полягає в тому, що скарга на постачальника може бути подана лише з декларацією за звітний період, у якому податкова накладна була складена або мала бути складена. Ми з цим підходом, зрозуміло, не згодні. Докладніше про це читайте в редакційному коментарі до листа ДПСУ від 16.01.2013 р. № 721/6/15-3115 в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 24, с. 16.

Допомогти справі в такому разі можна так само, як і в попередньому випадку: до закінчення граничних термінів для подання декларації подати нову звітну декларацію і додати до неї, зокрема, скаргу (Д8). Інколи при цьому запитують: якщо цей термін пропущено, чи можна потім додати таку скаргу до уточнюючого розрахунку? Зауважимо, що очевидних підстав для цього немає. Проти такого підходу виступають і податківці (див. Єдину базу податкових знань, розділ 101.23). Водночас здивувала думка судів. Зокрема, в ухвалі ВАСУ від 03.04.2013 р. у справі К/9991/63537/12 суд дійшов протилежного висновку. Він зазначив, що скаргу можна подати й разом з уточнюючим розрахунком. Підставу для цього він вбачає в тому, що уточнюючий розрахунок є нібито різновидом декларації.

3. Помилково не заповнено рядок, за яким подається додаток. Не було подано й додаток. Податківці таку декларацію приймуть. Проте потім помилку доведеться виправляти в загальному порядку. Звичайно, за умови, що ви не встигнете подати нову звітну декларацію.

 

 Віталій Смердов, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі