Теми статей
Обрати теми

Щодо включення передоплати за сільгосппродукцію до спецдекларації

Редакція ПБО
Лист від 20.09.2013 р. № 18803/7/99-99-19-04-02-17
img 1

сільгосп-ПДВ

img 2

Щодо включення передоплати за сільгосппродукцію до спецдекларації

Лист Міністерства доходів і зборів України від 20.09.2013 р. № 18803/7/99-99-19-04-02-17

 

Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист <…> щодо відображення сільськогосподарським підприємством — суб’єктом спеціального режиму оподаткування податку на додану вартість операцій попередньої оплати (авансових платежів) за постачання сільськогосподарської продукції з майбутнього врожаю та повідомляє.

Для підприємств сільськогосподарської галузі статтею 209 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) визначено пільговий режим оподаткування в частині податку на додану вартість, що застосовується такими суб’єктами господарювання при відповідності встановленим критеріям.

Основним критерієм для віднесення підприємств до категорії сільськогосподарських є виробництво у відповідних обсягах сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах.

Згідно із зазначеним режимом оподаткування сума ПДВ, нарахована сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів/послуг власного виробництва, не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженні такого сільськогосподарського підприємства для відшкодування податку за придбані товари/послуги, за рахунок яких сформовано податковий кредит, а за наявності залишку такої суми податку — для інших виробничих цілей.

Операції, що стосуються спеціального режиму оподаткування, установленого статтею 209 Кодексу, включаються до податкової декларації з позначкою «0121»/»0122»/»0123», яка є невід’ємною частиною звітності платника за відповідний звітний період.

img 3Таким чином, спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість для сільськогосподарських товаровиробників не визначає окремих правил оподаткування податком на додану вартість, а лише встановлює окремий облік таких операцій та порядок використання сум податку на додану вартість, що нараховуються сільськогосподарським товаровиробником — суб’єктом спеціального режиму оподаткування під час здійснення ним операцій з постачання сільськогосподарських товарів/послуг власного виробництва.

Визначення податкових зобов’язань, формування податкового кредиту, оформлення, виписка та реєстрація в ЄРПН податкових накладних, а також подання звітності з податку на додану вартість суб’єктами спеціального режиму оподаткування за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг власного виробництва здійснюються у загальновстановленому порядку, передбаченому розділом V Кодексу.

Так, відповідно до пункту 187.1 статті 187 розділу V Кодексу датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: або дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, або дата відвантаження товарів.

Частиною 1 статті 67 Господарського кодексу України визначено, що відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів.

Відповідно до статті 180 Господарського кодексу України при укладенні господарського договору сторони зобов’язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору. У договорі повинні визначатись найменування (номенклатура, асортимент) та кількість продукції (робіт, послуг), а також вимоги до їх якості.

Таким чином, якщо сільськогосподарський товаровиробник — суб’єкт спеціального режиму оподаткування відповідно до умов укладеного договору отримує попередню оплату за сільськогосподарську продукцію власного виробництва, то на дату отримання попередньої оплати за таку продукцію власного виробництва (перша подія) сільськогосподарський товаровиробник визначає податкові зобов’язання за операцією з постачання таких товарів/послуг та виписує податкову накладну покупцю за такою операцією у загальновстановленому порядку.

В подальшому така операція підлягає відображенню суб’єктом спеціального режиму оподаткування в податковій декларації з податку на додану вартість з позначкою «0121»/»0122»/»0123», яка надається за результатами відповідного звітного періоду, в якому отримано попередню оплату за сільськогосподарську продукцію.

 

Заступник Міністра А. Ігнатов

коментар редакції


img 4

Дата отримання передоплати за сільгосппродукцію є датою визначення спецрежимних ПЗ

 

Аграрна спільнота сприйме лист, що коментується, з радістю. З його появою маємо надію, що припиняться невиправдані претензії окремих місцевих податківців до сільгосппідприємств. Податківці вимагали від останніх включати отриману передоплату за сільгосппродукцію до загальної декларації, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом. Судячи з географії звернень до редакції, це питання стосується аграріїв в усіх регіонах України.

Аргументація місцевих контролерів зводилась до тенденційного тлумачення норм п. 209.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (далі — ПКУ), абзацом першим якого встановлено таке. Згідно із спецрежимом оподаткування сума ПДВ, нарахована сільгосппідприємством на вартість поставлених ним сільгосптоварів/послуг, не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженні такого сільгосппідприємства для відшкодування суми податку, сплаченої (нарахованої) постачальнику на вартість виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит, а за наявності залишку такої суми податку — для інших виробничих цілей.

У наведеній вище нормі п. 209.2 ПКУ окремі податківці робили акцент на слові «поставлені» товари, з чого вони доходили думки, що на отримані грошові кошти передоплати за сільгосппродукцію спецрежим оподаткування сільгосп-ПДВ не розповсюджується. Тобто, під поставленими товарами вони розуміли лише відвантажені товари. За такою логікою операція з отримання передоплати начебто не відповідає поняттю постачання товарів (див. абзац перший п. п 14.1.191 ПКУ), оскільки при цьому не відбувається передача права на розпоряджання ними (товарами). І лише за фактом відвантаження товарів, фактично уже за другою подією у відносинах з покупцем, сільгосппідприємство може застосувати норми п. 209.2 ПКУ.

Зразу же відзначимо, що така логіка місцевих податківців є хибною. У листі, що коментується, Міндоходів цілком справедливо відзначає, зокрема, що:

— спецрежим оподаткування ПДВ для сільгосптоваровиробників не визначає окремих правил оподаткування ПДВ, а лише встановлює окремий облік таких операцій та порядок використання сум ПДВ;

— визначення податкових зобов’язань (далі — ПЗ), формування податкового кредиту, оформлення, виписка та реєстрація в ЄРПН податкових накладних, а також подання звітності суб’єктами спецрежиму здійснюються у загальновстановленому порядку, передбаченому розд. V ПКУ;

— за дату виникнення ПЗ приймається дата першої з подій: або дата зарахування коштів, або дата відвантаження товарів (п. 187.1 ПКУ);

— операція підлягає відображенню в спецдекларації (декларації з позначкою «0121»/»0122»/»0123»), яка надається за результатами відповідного звітного періоду, в якому отримано попередню оплату за сільгосппродукцію.

Проте не обійшлось і без «ложки дьогтю». Лист слід сприймати без лишньої ейфорії, оскільки він, як ми розуміємо, не є індульгенцією на всі випадки в житті. Як бачимо, Міндоходів не полишає наміри пов’язати порядок відображення передоплати за сільгосппродукцію з обсягами такої продукції, а то й з очікуванням на неї у майбутньому.

Зверніть увагу, що про відображення передоплати у спецдекларації Міндоходів говорить фактично із застереженням: відповідно до умов укладеного договору. Згадка Міндоходів ст. 67 та 180 Господарського кодексу України про укладення господарських договорів та про обов’язок сторін у будь-якому разі погодити предмет, найменування (номенклатуру, асортимент) ціну і кількість продукції (робіт, послуг) та строк дії договору, явно не випадкова.

Водночас (крім цього листа) доречно згадати також обмежувальну умову, яку Міндоходів сформулювало в іншому ракурсі. На запитання щодо форми декларації для відображення операції з отримання попередньої оплати за постачання сільгосппродукції з майбутнього врожаю у консультації з підкатегорії 101.24 Бази знань, розміщеній на офіційному сайті Міндоходів: minrd.gov.ua, суть відповіді зводиться до такого. Сільгосппідприємство — суб’єкт спецрежиму таку операцію може відобразити в спецдекларації лише в обсягах, що відповідають власно засіяним земельним угіддям, оформленим належним чином.

На завершення коментаря відзначимо, що застереження Міндоходів як щодо наявності договорів, так і щодо площі засіяних угідь, тим більше — з умовою їх належного оформлення, у порядку податкового обліку та звітності із сільгосп-ПДВ не передбачені ПКУ, а отже, визнавати їх правомірними немає підстав.

 

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі