Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Боротьба з фінансовою катастрофою: зміни до ПКУ та інших законів

Редакція ПБО
Новини від 27.03.2014 р. № 4576

Боротьба з фінансовою катастрофою: зміни до ПКУ та інших законів

ВРУ 27 березня 2014 року прийняла Закон України «Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні» (на базі законопроекту від 27.03.2014 р. № 4576).

З огляду на те, що оновлено базу оподаткування і ставки багатьох податків та зборів, звернемо увагу на найважливіші зі змін, унесених до Податкового кодексу України (далі — ПКУ). За джерело інформації взято текст законопроекту від 27.03.2014 р. № 4576, оскільки текст Закону на день підготовки номера не оприлюднено.

Так, передбачено прогресивну шкалу обкладення ПДФО за ставками 15 %, 17 %, 20 %, 25 %, 30 %. При цьому з ПКУ вилучено норму про те, що дивіденди обкладаються ПДФО за ставкою 5 %.

Запроваджується обкладення ПДФО доходів у вигляді пенсійних виплат, якщо їх розмір перевищує 10 тис. грн. (податок утримуватимуть із суми перевищення).

Закріплено основну ставку ПДВ — 20 %. Крім того, запроваджується ставка ПДВ — 7 % на перше постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення. Подальші постачання такої продукції не обкладаються ПДВ.

Змінено підхід до обкладення ПДВ операцій з постачання зернових і технічних культур. Так, нульова ставка ПДВ при експорті такої продукції застосовується тільки сільськогосподарськими підприємствами — виробниками таких зернових і технічних культур, вирощених на землях сільськогосподарського призначення, що перебувають у їх власності або постійному користуванні на дату такого експорту.

Запроваджується пенсійний збір — 0,5 % з купівлі іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі.

Розширено базу обкладення податком на нерухомість: тепер це не житлова, а загальна площа житлової нерухомості.

Збільшено ставки плати за землю, акцизного податку, екологічного податку, плати за користування надрами, збору за користування радіочастотним ресурсом.

Крім того, «заморожено» на сумі 41280 грн. виплату допомоги при народженні дитини. Одноразова виплата становить 10320 грн., решта суми виплачується протягом подальших 36 місяців рівними частинами.

Законопроектом від 27.03.2014 р. № 4576 передбачено поетапне набуття чинності законодавчими нормами. Проте основні зміни набирають чинності з 1 квітня 2014 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі