Теми статей
Обрати теми

Щодо нового порядку встановлення курсу іноземних валют

Редакція ПБО
Лист від 03.04.2014 р. № 19-012/14290

Щодо нового порядку встановлення курсу іноземних валют

Лист Національного банку України від 03.04.2014 р. № 19-012/14290

 

Національний банк України повідомляє, що в Міністерстві юстиції 1 квітня 2014 року за № 375/25152 зареєстрована постанова Правління Національного банку України від 31 березня 2014 року № 180 «Про внесення змін до Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та курсу банківських металів».

Зазначена постанова набирає чинності з дня її офіційного опублікування в газеті «Урядовий кур’єр» (орієнтовно 4 квітня 2014 року).

Офіційний курс гривні до долара США визначатиметься Національним банком України на поточний робочий день як середньозважений курс продавців і покупців, що склався цього ж дня на міжбанківському валютному ринку України.

Офіційний курс гривні до іноземних валют та курс банківських металів (далі — офіційний курс) встановлюватиметься Національним банком України після 12:00 і діятиме з часу його встановлення.

Також внесено зміни до кодів та найменувань іноземних валют, до яких Національним банком України встановлюється офіційний курс гривні.

Національний банк України встановлює офіційний курс без зобов’язань щодо купівлі чи продажу іноземної валюти та банківських металів за цим курсом.

Пропонуємо узяти до уваги зазначену інформацію і вжити заходів щодо організації використання офіційного курсу гривні до іноземних валют та банківських металів.

 

В. о. заступника Голови Б. Приходько

коментар редакції


img 1

Два курси від НБУ за один день: як бути бухгалтеру?

 

У листі, що коментується, НБУ повідомляє про нещодавні зміни до Положення про встановлення офіційного курсу до іноземних валют та курсу банківських металів, затвердженого постановою Правління Нацбанку від 12.11.2003 р. № 496. Вони запроваджені постановою Правління НБУ від 31.03.2014 р. № 180 і набрали чинності з 4 квітня 2014 року.

Мабуть, найцікавішою зміною, принаймні для бухгалтерів, стало встановлення офіційного курсу НБУ за новими правилами. Унаслідок чого протягом одного робочого дня ми маємо справу не з одним офіційним курсом, який установлювався в попередній день, а одразу з двома:

— з ранку і до обіду (до 14:00*) — за підсумками вчорашніх торгів на міжбанку;

— з обіду (з 14:00) і до вечора — за підсумками сьогоднішніх торгів на міжбанку.

* Цей час не є визначальним, оскільки в самому листі йдеться про встановлення курсу «після 12:00».

img 2Зрозуміло, що у бухгалтерів з’явилися запитання щодо обліку низки операцій, пов’язаних із валютою. Який усе-таки курс використовувати, наприклад, для:

— формування митних платежів при імпорті;

— визначення податкового доходу при експорті;

— перерахунку валюти на дату здійснення розрахунку;

— перерахунку валюти на кінець кварталу?

Почнемо з митних платежів (у тому числі мита, «імпортного» ПДВ). Як відомо, їх розрахунок здійснюють не платники, а митні органи, і за фактом вони застосовують протягом дня до всіх операцій курс, який склався на 0:00 дня подання митної декларації (інакше кажучи, той курс, що діє до обіду). Вважаємо, що найближчим часом ця практика набуде законних форм: саме такий порядок використання курсу передбачено законом, який був ухвалений 10 квітня на базі законопроекту від 07.04.2014 р. № 4645, але він ще не підписаний і не набрав чинності. Якщо це відбудеться, то в ПКУ з’являться нові норми, що регулюватимуть особливості застосування валютних курсів при нарахуванні митних платежів, а також «імпортного» ПДВ та акцизного податку.

У зв’язку з цим певний інтерес викликає лист Міндоходів від 10.04.2014 р. № 8414/7/99-99-19-03-01-17 (див. на с. 5), в якому йдеться про згадану зміну до ПКУ. Звертає на себе увагу фраза: «Для цілей визначення податкових зобов’язань із податків та зборів (у тому числі митних платежів) протягом усієї доби застосовується офіційний курс гривні..., що діє на 0 год. відповідної доби». Складається враження, що правило «0 годин» податківці мають намір застосовувати не виключно до мита й «імпортного» ПДВ, а й до інших операцій.

Мабуть, було б усім дещо простіше, якби це правило «0 годин» поширили на всі інші операції: визначення доходу при експорті, перерахунок курсових різниць тощо. Однак для цього немає підстав у майбутньому законі, та й на лист із неоднозначним формулюванням спиратися в обліку не годиться.

Тому для інших операцій викладемо свої рекомендації.

Що стосується перерахунку валюти на дату розрахунків, то тут нічого не залишається, як орієнтуватися на виписку банку, що, як ми знаємо, є первинним документом. А банки, за нашим неофіційним опитуванням, зараз зазначають курс у виписці на свій розсуд. Так, одні надають погодинну інформацію про операцію та відповідний часу дня курс, інші для операцій усього дня беруть вечірній курс.

Перерахунок валюти, заборгованості на кінець періоду — тут беремо курс на кінець дня складання балансу (тобто «післяобід­ній»). Це випливає з п. 1 розд. II НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», де зазначено, що баланс підприємства складається на кінець останнього дня звітного періоду. Для цілей бухобліку — це останній день кварталу, для податкового обліку (річників) — це останній день року.

Визначення податкового доходу при експорті (без авансу). Тут в ідеалі потрібно прив’язуватися до часу доби, коли відбувся перехід права власності (п. 137.1 ПКУ). За загальними правилами, якщо інше не встановлено договором, перехід права власності відбувається в момент передання майна одержувачу або перевізнику (ст. 334 ЦКУ). На відміну від банківських документів, відвантажувальні зазвичай не фіксують часу операції, тому тут виникає невелика свобода для продавців. Вони можуть використовувати зручний для себе час, і перевірити цей факт контролери практично не в змозі. Та і сенсу тут жодного немає, адже дебіторська заборгованість за експортом (без авансу) — монетарна, а отже, дохід вирівняється подальшою курсовою різницею, яка буде розрахована на момент надходження валюти. А дата її надходження і курс будуть визначені у виписці банку.

Вартість імпортного товару/кредиторська заборгованість перед нерезидентом. Не зай­вим буде зазначити і про оцінку цих активів/зобов’язань. У цьому випадку за усталеною традицією курс братиметься з митної декларації (чому береться курс за МД, а не за датою оприбутковування товару, ми писали в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 27, с. 17).

Загалом нічого надзвичайного не відбулося, просто роботи обліковим працівникам трохи додалося.

 

Наталія Яновська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі