Теми статей
Обрати теми

Про заходи щодо діяльності банків та проведення валютних операцій

Редакція ПБО
Постанова від 06.02.2014 р. № 49

Про заходи щодо діяльності банків та проведення валютних операцій

Постанова Правління Національного банку України від 06.02.2014 р. № 49

 

З метою забезпечення стабільності грошової одиниці України, захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банків, виходячи із пріоритетності підтримки цінової стабільності в державі, сприяння стабільності банківської системи України, забезпечення розрахунків, у тому числі в зовнішньоекономічній діяльності та пов’язаних з нею операцій, керуючись статтею 99 Конституції України, статтями 6, 7, 15, 55 та розділами IV, V, VIII Закону України «Про Національний банк України», статтями 66, 67 та главою 11 Закону України «Про банки і банківську діяльність», статтями 4, 6 та 11 Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», статтями 8 та 9 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність», Правління Національного банку України постановляє:

1. Визначити, що з метою сприяння виконанню зобов’язань банків у повному обсязі Національний банк України розширює в разі потреби обсяги підтримання ліквідності банків.

2. Тимчасово встановити нульову ставку резервування коштів за договорами про залучення банками коштів в іноземній валюті від нерезидентів на строк, що дорівнює або менше ніж 183 календарних дні.

3. Зобов’язати банки з метою своєчасної виплати заробітної плати, пенсій, стипендій і соціальних виплат:

1) забезпечувати посилений контроль за:

належним здійсненням касових операцій у національній валюті;

безперебійним функціонуванням банкоматів та їх завантаженням готівкою;

безперебійною видачею готівки за платіжними картками як власних клієнтів, так і клієнтів інших банків;

2) невідкладно інформувати Національний банк України про пікові навантаження на банкомати та каси банків та/або їх відокремлених підрозділів для прийняття відповідних додаткових заходів.

4. Запровадити такі заходи щодо діяльності банків, перелік яких наведено в додатку 1* до цієї постанови:

1) зобов’язати банки виконувати доручення клієнтів — юридичних осіб та/або фізичних осіб — підприємців, яке міститься в документі на переказ у будь-якій валюті (крім платежів до бюджету, соціальних фондів), у тому числі на отримання готівки (крім виплат заробітної плати, пенсій, стипендій, соціальних виплат, відряджень), у межах залишку коштів на поточних рахунках клієнтів на початок операційного дня (без урахування сум, що надійдуть на поточний рахунок клієнта протягом операційного дня);

2) тимчасово заборонити купівлю іноземної валюти за гривні на міжбанківському валютному ринку України для:

дострокового погашення резидентами кредитів, позик (фінансової допомоги) в іноземній валюті за договорами з нерезидентами, у тому числі в разі укладання додаткових угод до кредитних договорів;

покриття частини страхових резервів страховиками;

здійснення резидентами інвестицій за кордон;

3) тимчасово дозволити банкам купувати іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку України за дорученням фізичних осіб — резидентів і нерезидентів з метою переказу за межі України за поточними валютними неторговельними операціями в сумі, що не перевищує в еквіваленті 50000,00 (п’ятдесят тисяч) гривень на місяць на одну фізичну особу;

4) вимоги підпункту 3 цього пункту не поширюються на:

оплату витрат на навчання;

оплату витрат на лікування в медичних закладах іншої держави, а також на оплату витрат на транспортування хворих;

оплату витрат, пов’язаних зі смертю громадян за кордоном (транспортні витрати та витрати на поховання);

перекази, що здійснюються на підставі вироків, рішень, ухвал і постанов судових, слідчих та інших правоохоронних органів;

перекази, що здійснюються громадянами в разі виїзду за кордон на постійне місце проживання;

перекази коштів, отриманих як оплата праці нерезидентами в Україні, пенсії, аліменти;

5) зобов’язати уповноважені банки для здійснення купівлі іноземної валюти за дорученням юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців попередньо зараховувати кошти в гривнях на окремий аналітичний рахунок балансового рахунку 2900 «Кредиторська заборгованість за операціями з купівлі-продажу іноземної валюти, банківських та дорогоцінних металів для клієнтів банку». Із цього рахунку кошти можуть бути перераховані для купівлі іноземної валюти не раніше шостого операційного дня після дня зарахування гривень на цей рахунок.

* Не публікуємо. — Прим. ред.

Уповноважені банки формують реєстр (додаток 2*) з купівлі іноземної валюти, який подається електронною поштою Національному банку України, а його копія територіальним управлінням Національного банку України за місцезнаходженням банку — юридичної особи наступного операційного дня після отримання заявки на купівлю іноземної валюти.

* Не публікуємо. — Прим. ред.

5. Постанова набирає чинності з 07 лютого 2014 року та діє до прийняття Національним банком України окремого рішення.

6. Контроль за виконанням цієї постанови залишаю за собою.

 

Голова І. Соркін

коментар редакції


img 1

Правила безготівкових розрахунків/придбання інвалюти стають більш жорсткими

 

Про появу постанови, що коментується, ми повідомили ще в попередньому номері (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 13, с. 2). При цьому, як показав час, резонанс цієї події зрівнявся з відкриттям зимової Олімпіади в Сочі. У чому ж її «секрет»? Головним чином, у тому, що вимоги цього документа стосуються всіх (причому вже з 7 лютого — саме з цієї дати він набрав чинності), у тому числі тих, хто не має відношення до сфери ЗЕД. Пропонуємо вам розібратися в них.

Одразу ж попереджаємо: постанова покладає на вас не нові обов’язки, а, скоріше, додаткові обмеження. Причому реалізуються вони через ваші обслуговуючі банки**. Більше того, навіть якщо банк допустить порушення цього документа, то відповідальність нестиме саме він. Розглянемо ці обмеження по черзі.

** Перелік банків, які зобов’язані виконувати цю вимогу, наведено в додатку 1. Усім, хто ще не встиг ознайомитися з ним, повідомляємо: у цьому переліку зазначено більшість діючих банків України.

Обсяги безготівкових розрахунків обмежені. Тепер юрособи і підприємці (незалежно від системи оподаткування) мають право перераховувати безготівово кошти, у тому числі отримувати готівку, тільки в межах залишку коштів на поточних рахунках на початок операційного дня (при цьому суми, які надходитимуть на поточний рахунок протягом такого операційного дня, не враховуються). Це правило потребує кількох уточнень.

По-перше, це обмеження стосується перерахувань у будь-якій валюті. Тобто не лише в іноземній валюті, а й у гривні.

По-друге, як бачите, це обмеження визначається на початок кожного операційного дня — щодо кожного поточного рахунка, відкритого вами в цьому обслуговуючому банку. Причому враховуватися повинні будь-які кошти, які перебувають на таких рахунках, — незалежно від їх статусу.

По-третє, з цього обмеження є винятки. Так, воно не стосується:

1) платежів до бюджету та соцфондів. Це означає, що зі сплатою податків/зборів та інших подібних платежів проблем не виникне;

2) отримання готівки з метою виплати, зокрема, заробітної плати, відрядних, соціальних виплат.

Як свідчить практика, найболючіше це обмеження ударило по тих (принаймні, в перші дні після його запровадження), хто планував розрахуватися з контрагентами за допомогою овердрафту, не маючи при цьому на поточних рахунках достатніх сум. Водночас на сьогодні деякі банки вже скасували заборону на розрахунки за допомогою овердрафту.

Придбання інвалюти з 6-денною затримкою. Для юросіб та підприємців установлено ще одне обмеження. Тепер, якщо ви пере­раховуєте банку гривні для придбання інвалюти, такий банк спершу повинен зарахувати їх на спеціальний рахунок. І лише на 6-ий операційний день, наступний за датою такого зарахування, банк має право перерахувати цю суму для придбання інвалюти. Відповідно, до вас інвалюта потрапить ще пізніше.

img 2Після запровадження цього обмеження бізнес «заголосив». І недарма. Основна причина — зірвані строки розрахунків із контрагентами. Крім того, 6-денна затримка не дозволяє передбачити курс, за яким банк придбає інвалюту. Зробимо щодо цього обмеження кілька зауважень.

По-перше, строк, протягом якого ви повинні використати придбану інвалюту, не змінився. Як і раніше, це в загальному випадку 10 робочих днів після її зарахування на поточний рахунок.

По-друге, облік придбання інвалюти не змінився. Про це ви можете прочитати в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 27, с. 4.

По-третє, на професійних форумах одразу ж виникло запитання: чи можна визнати це обмеження форс-мажорною обставиною, або, інакше кажучи, непереборною силою? Якщо в договорі з вашим контрагентом прописано, що акти органів влади є форс-мажорною обставиною, то питання, великою мірою, вичерпується. Якщо ж ні, то нагадаємо: непереборною силою є надзвичайна та невідворотна у даних умовах подія. При цьому зміни в законодавстві, у тому числі появу постанови, що коментується, можна визнати такою (незважаючи на те, що на практиці з цього питання однозначної думки немає). Про це свідчить і судова практика (див., наприклад, постанову ВГСУ від 11.06.2012 р. у справі № 5015/7352/11). При цьому зрозуміло, що цей висновок безумовно справедливий тільки в тому випадку, якщо до правочину застосовується право України.

Установлена заборона на придбання інвалюти для окремих цілей. Що це за цілі? Їх усього три і вони перелічені в п.п. 2 п. 4 постанови, що коментується. До них належать:

1) дострокове погашення резидентами кредитів, позик (фіндопомоги) в інвалюті за договорами з нерезидентами, у тому числі в разі укладення додаткових угод до кредитних договорів. Але зверніть увагу: по-перше, це обмеження застосовується лише до дострокового погашення зазначених сум. Отже, наприклад, для виплати поточних процентів за кредитом купити інвалюту можна без обмежень (крім 6-денного, про яке ви прочитали вище). Також не обмежують придбання інвалюти для розрахунків із нерезидентами за товарами (роботами, послугами — крім тих, які ми назвали вище), у тому числі дострокових. По-друге, це обмеження працює лише в разі, якщо вашим контрагентом у зазначених операціях є нерезидент. Якщо ж ним є резидент, то придбання інвалюти для дострокового погашення кредитів та/або позик/фіндопомоги обмежувати не повинні;

2) здійснення резидентами інвестицій за кордон;

3) покриття частини страхових резервів страховиками.

Упевнені, у вас виникло ще одне запитання: скільки ж часу діятимуть ці обмеження? Судячи з п. 5 постанови, їх установлено тимчасово. Але, на жаль, конкретний строк не зазначено. Сказано лише, що для їх скасування потрібно очікувати окремого рішення НБУ.

 

Віталій Смердов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі