Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення середньомісячної зарплати, якщо працівник захворів у перший день роботи

Редакція ПБО
Лист від 23.12.2013 р. № 700/18/153-13
img 1

лікарняні

img 2

Щодо визначення середньомісячної зарплати, якщо працівник захворів у перший день роботи

Лист Міністерства соціальної політики України від 23.12.2013 р. № 700/18/153-13

 

<…>

Відповідно до пункту 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок), якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітку з поважних причин, що зазначені у пункті 4 Порядку (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), або якщо страховий випадок настав у перший день роботи, середня заробітна плата для розрахунку страхових виплат та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), встановленої працівникові на момент настання страхового випадку.

Якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітку з вищезазначених поважних причин, але знаходилась протягом цього періоду в трудових відносинах, середньоденна заробітна плата за один робочий день, з якої призначаються страхові виплати та оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) або її частини на середньомісячну кількість робочих днів, встановлених на підприємстві (у структурному підрозділі) або за індивідуальним графіком роботи.

Якщо застрахована особа захворіла в перший день роботи, середньомісячна заробітна плата визначається, як зазначено в прикладі до пункту 10 Порядку, шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) або її частини на кількість робочих днів (годин) за графіком роботи застрахованої особи у місяці, у якому настав страховий випадок.

 

Директор Департаменту соціального страхування та партнерства О. Постоюк

коментар редакції


img 3

Увага! «Особливий» порядок розрахунку середньої зарплати, якщо хвороба настала в перший день роботи

 

Незважаючи на те що Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266), діє багато років, досі виникають запитання щодо розрахунку лікарняних. На одне з них відповідають фахівці Мінсоцполітики.

Нагадаємо, що Порядком № 1266 передбачено окремий порядок розрахунку середньої зарплати, якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітку з поважних причин* або якщо страховий випадок настав у перший день роботи. У таких випадках середня заробітна плата для розрахунку лікарняних визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, установленої працівнику на момент настання страхового випадку. А ось дільник, як роз’яснює Мінсоцполітики, залежно від ситуації буде різний.

* Поважних причин усього три: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком (абз. 5 п. 4 Порядку № 1266).

Середньоденна заробітна плата розраховується шляхом ділення місячної тарифної ставки (посадового окладу) на:

середньомісячну кількість робочих днів, установлених на підприємстві (у структурному підрозділі) або за індивідуальним графіком роботи, якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку працівник не мав заробітку з поважних причин (абз. 8 п. 14 Порядку № 1266). Середньомісячну кількість робочих днів (годин) розраховуємо шляхом ділення загальної кількості робочих днів (годин) за балансом робочого часу підприємства за розрахунковий період на 6 місяців (див. лист Мінсоц­політики від 04.09.2013 р. № 478/18/99-13 // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 92). Цей підхід застосовується тільки в разі, коли протягом розрахункового періоду працівник перебував у трудових відносинах із роботодавцем;

кількість робочих днів за графіком роботи працівника в місяці, в якому настав страховий випадок, якщо хвороба настала в перший день роботи (приклад до п. 10 Порядку № 1266). Такий порядок розрахунку пояснюється тим, що у нового працівника немає розрахункового періоду для розрахунку середньої зарплати.

Приклад. Працівника прийнято на роботу з 3 лютого 2014 року з посадовим окладом 2500 грн. Цього ж дня працівник захворів, про що свідчить наданий листок непрацездатності. Кількість робочих днів, що припадають на період хвороби, — 5. Кількість робочих днів за графіком роботи підприємства в лютому — 20. Страховий стаж працівника — 11 років 5 місяців.

Розрахуємо середньоденну заробітну плату:

2500,00 грн. : 20 роб. дн. = 125,00 грн.

Сума лікарняних становить:

125,00 грн. х 5 роб. дн. = 625,00 грн.

До речі, раніше аналогічні роз’яснення щодо розрахунку лікарняних, якщо страховий випадок настав у перший день роботи, надала нашій редакції фахівець Міністерства соціальної політики України (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 73, с. 48). Тому для наших читачів це вже не новина.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі