Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Податковий кредит за послугами зв’язку — як бути, якщо рахунок не скріплено печаткою?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податковий кредит за послугами зв’язку — як бути, якщо рахунок не скріплено печаткою?

Наш оператор зв’язку з посиланням на п. 201.11 ПКУ податкові накладні не виписує, а замість них надає рахунки за свої послуги. Чи можливе нарахування податкового кредиту на підставі таких рахунків, якщо вони не скріплені печаткою?

(м. Харків)

 

Як «двічі по два чотири» ви знаєте, що підставою для нарахування податкового кредиту (ПК) є належним чином оформлена податкова накладна (ПН). Це випливає з п. 201.10 ПКУ. Водночас п. 201.11 ПКУ передбачає низку винятків із цього загального правила, коли сформувати свій ПК можна і без податкової накладної. У цих випадках підставою для податкового кредиту є інші документи. Причому до їх оформлення ПКУ висуває свої власні вимоги, відмінні від тих, які висуваються Кодексом до оформлення ПН.

Вичерпний перелік таких документів, а також випадків їх застосування наведено в п. 201.11 ПКУ. Зокрема, там зазначено, що підставою для нарахування податкового кредиту без отримання податкової накладної є рахунок, який виставляється платнику податку за послуги зв’язку, містить загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця.

Як бачимо, у ПКУ немає спеціального застереження щодо обов’язкової наявності на такому рахунку відбитку печатки. Водночас без печатки на податковій накладній обійтися ніяк не можна* — такою є вимога п. 201.1 ПКУ. У зв’язку з цим дехто побоюється: якщо рахунок за послуги зв’язку в «податковокредитних» цілях замінює податкову накладну, то перевіряючі точно запитають, чому на ньому немає печатки, якщо на ПН вона має бути неодмінно? Мабуть, такими ж побоюваннями викликане і запитання нашого читача.

Поспішаємо заспокоїти: логіка міркувань у цьому випадку має бути інша. Давайте поміркуємо разом.

Почнемо з того, що ДСТУ 4163-2003 «Вимоги до оформлення документів» зараховує печатку до необов’язкових реквізитів документа, при цьому зазначаючи, що відбитком печатки посвідчують на документі підпис відповідальної особи. Перелік документів, на яких проставляється відбиток печатки, визначають організації на підставі нормативно-правових актів. Він наводиться в інструкції з діловодства організації (п. 5.26 ДСТУ 4163-2003).

Щоб визначитися, на яких документах необхідно проставляти печатку, слід звернутися до нормативно-правових актів. У Законі про бухоблік у переліку обов’язкових реквізитів первинного документа такий реквізит, як печатка, не названо. Що стосується Положення № 88, то в ньому зазначено (див. п. 2.5): підпис може бути скріплено печаткою. Із цього робимо висновок: у загальному випадку проставляння печатки на первинному документі є необов’язковим.

А в тому, що отриманий підприємством рахунок є первинним документом, сумніватися не доводиться. Адже він, на відміну від звичайного рахунка-фактури, який первинкою не вважається (див. лист Мінфіну від 16.08.2010 р. № 31-34020-20-29/21352), фіксує й підтверджує здійснення господарської операції з придбання послуг зв’язку. У свою чергу, це означає, що його оформлення повинне відповідати вимогам Закону про бухоблік. Звідси доходимо висновку, що без печатки на рахунку за послуги зв’язку цілком можна обійтися.

Додатковим підтвердженням цього висновку є лист Міндоходів України від 14.01.2014 р. № 464/5/99-99-19-01-01-10 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 20, с. 9). У ньому податківці зазначають, що особливості складання первинних документів про надання певних послуг установлено галузевим законодавством. Зокрема, щодо послуг зв’язку вони пропонують зазирнути до постанови КМУ від 11.04.2012 р. № 295, з якої, крім іншого, випливає, що печатка не належить до обов’язкових реквізитів рахунка за такі послуги (див. п. 74 Правил № 295).

На завершення нагадаємо, що в розділі II Реєстру виданих та отриманих податкових накладних відображають не лише отримані податкові накладні, розрахунки коригування та митні декларації, але й інші документи — замінники ПН. Стосується це, безумовно, і рахунків за послуги зв’язку. При цьому у графі 5 розділу II Реєстру вид такого документа позначається як «ПЗ» (п. 2 розд. IV Порядку ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затвердженого наказом Міндоходів України від 25.11.2013 р. № 708).

 

Ігор Хмелевський, податковий експерт

 

* Утім, уже невдовзі бізнес зможе зітхнути з полегшенням і за бажання забути про печатки — читайте про це в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 40, с. 16.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі