Теми статей
Обрати теми

Сутність відходів та їх класифікація

Редакція ПБО
Стаття

Сутність відходів та їх класифікація

«Будь-який товар — це відкладені на майбутнє відходи»

Володимир Фрідман

Із того часу, як людство сформулювало другий закон термодинаміки, ми можемо науково обґрунтувати той факт, що будь-яка речовина схиляється до ентропії, тобто часткової або повної втрати своїх властивостей. У результаті дії цього закону утворюється особлива річ — відходи. Особлива вона тому, що це і не зовсім «нормальна» річ і водночас не зовсім мотлох. А якщо це не мотлох, то від нього можна отримати економічні вигоди, достовірно оцінити — і от вам актив! А де актив — там і облік! Тож починаймо нашу розмову про відходи та особливості їх обліку!

Максим Нестеренко, податковий експерт

Перш ніж перейти безпосередньо до правил оцінки й обліку відходів, давайте отримаємо повне усвідомлення, що це таке.

Відходи — будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворилися у процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили свої споживчі властивості і не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення і від яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення (ст. 1 Закону про відходи).

Тож для початку з’ясуємо для себе декілька принципових речей:

(1) відходи завжди утворюються як побічний результат від виробництва або споживання;

(2) відходи не можна застосувати за тим призначенням, яке мають матеріали чи товари, внаслідок роботи з якими відходи утворилися;

(3) відходи у більшості випадків є для підприємства тим, від чого намагаються позбутися, наприклад, утилізувати.

Разом із цими загальними характеристиками, відходи також мають низку відмінностей, які становлять основу для їх класифікації. Для наочності зобразимо це на рисунку на с.5.

Зрозуміло, що найбільш розповсюдженими видами відходів є тверді, зокрема пакувальні матеріали*. Проте досить часто суб’єктам підприємництва доводиться стикатися і з рідкими відходами, зокрема відпрацьованими моторними мастилами**.

* Про цей вид відходів читайте у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 71, с. 31.

** Про них читайте у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 16, с. 37.

Проте сьогодні ми не будемо вдаватися до подробиць щодо особливостей обліку твердих чи рідких відходів. Натомість визначимо засадничі принципи податкового та бухгалтерського обліку відходів. А тут на перший план виходять бухгалтерські нормативи. Тому відзначимо, що визначення зворотних та безповоротних відходів дається у Методрекомендаціях № 2 та Методрекомендаціях № 373.

Так, у першому з цих документів зазначається, що зворотні відходи виробництва — це залишки сировини, матеріалів, напівфабрикатів та інших видів матеріальних цінностей, що утворилися у процесі виробництва продукції (робіт, послуг), втратили повністю або частково споживчі властивості початкового матеріалу (хімічні та фізичні) і через це використовуються з підвищеними витратами (зниженням виходу продукції) або зовсім не використовуються за прямим призначенням. Прикладами відходів виробництва можуть бути стружка, обрубки металу, обрізки тканини тощо (п. 2.13 Методрекомендацій № 2)

Стосовно безповоротних відходів з того ж документа (а також із п. 328 Методрекомендацій № 373) випливає, що це ті відходи, які не мають для підприємства цінності, їх реалізація та/або використання у виробничому процесі не передбачається, активом вони не визнаються.

Це і має вирішальнеальне значення для різниці в обліку зворотних і безповоротних відходів. У подальших статтях сьогоднішнього номера ми детально розглянемо особливості обліку кожного із цих видів відходів.

 

img 1

Класифікація відходів

 

 

висновки


img 2
 
 
  • Відходи поділяються за своїм агрегатним станом, можливістю подальшого використання, рівнем небезпеки, походженням тощо.

  • Зворотні відходи є активом, що утворюється у процесі виробництва внаслідок повної або часткової втрати матеріалами своїх споживчих властивостей. Безповоротні відходи не є активом, оскільки жодним чином не можуть використовуватися у діяльності підприємства.

  • Для обліку вирішальне значення має те, чи мають відходи для підприємства економічну цінність.
 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі