Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Ліміти на відходи: кому вони потрібні?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Ліміти на відходи: кому вони потрібні?

Чи потрібно отримувати ліміти на розміщення відходів тим підприємствам, які не утилізують відходи, а передають їх спецпідприємствам?

(м. Миколаїв)

 

Питання того, як і хто одержує ліміти на відходи, регулюється Порядком № 1218. Цим Порядком передбачено, що ліміти на відходи отримують не лише ті підприємства, які утилізують відходи, але й ті, в яких відходи утворюються.

Від цього обов’язку звільняються лише дві категорії власників відходів (п. 8 Порядку № 1218):

— власники відходів як вторинної сировини, які провадять статутну діяльність зі збирання та заготівлі таких відходів;

— власники відходів, які не підлягають включенню до реєстру об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.08.98 р. № 1360.

До другої категорії належать власники відходів, у яких обсяг утворення був менше 1000 умовних одиниць.

Обсяг утворення відходів в умовних одиницях розраховується за формулою, наведеною у ст. 1 Закону про відходи.

Окрім цього, на деяких сайтах у вас є можливість скористатися спеціальним онлайн-калькулятором*, який розрахує обсяг відходів в умовних одиницях. Все, що вам потрібно, — це вказати обсяг відходів у абсолютних величинах і клас небезпеки відходів.

Тож, повторимось, отримувати ліміт на відходи повинні всі, у кого обсяг утворення відходів перевищить 1000 умовних одиниць.

А що робити тим підприємствам, у яких відходів утворилося менше? Вони від обов’язку одержувати ліміти звільнені.

Однак більшість із них зобов’язані подати декларацію про відходи за формою, встановленою у додатку 3 до Порядку № 1218. Це доволі специфічна декларація. Як роз’яснює Держкомпідприємництва, декларація про відходи за своїм правовим навантаженням є близькою до декларації про відповідність матеріально-технічної бази (див. лист від 19.12.2013 р. № 12109/0/20-13). Тобто за допомогою декларації про відходи підприємство повідомляє державу, що його матеріально-технічна база (в частині утворення відходів) відповідає вимогам законодавства.

Цю декларацію повинні подавати усі підприємства, в яких обсяг утворених відходів знаходиться в межах від 50 до 1000 умовних одиниць. Ті ж, у кого відході менше 50 ум. од., не подають ані заявку на одержання лімітів, ані декларацію про утворення відходів (див. абзаци тридцять другий і тридцять третій ст. 1 Закону про відходи).

 

Максим Нестеренко, податковий експерт

 

* Див. наприклад: http://plast.vn.ua/Pzuv.html

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі