Теми статей
Обрати теми

З пляжу на війну: працівник мобілізований під час відпустки

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Працівник перебував у щорічній оплачуваній відпустці. Під час відпустки він був призваний на військову службу у зв’язку з мобілізацією. Якими мають бути дії роботодавця?

Ситуація нестандартна. Але ми з нею розберемося.

Основне, що потрібно пам’ятати: з 18.03.2014 р. звільняти мобілізованих працівників не потрібно. За особами, які проходять військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією, на особливий період, але не більше одного року, зберігають місце роботи та посаду. Відповідні зміни внесено Законом України від 20.05.2014 р. № 1275-VII до п. 3 ч. 1 ст. 36 і ст. 119 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП). Детальніше про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 48, с. 19.

Як же бути в такій ситуації з «недогуляною» відпусткою? Відповідь на це запитання підказує п. 2 ч. 2 ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). У ньому прописано обов’язок роботодавця перенести на інший період або продовжити щорічну відпустку працівника, якщо такий працівник виконує державні чи громадські обов’язки і відповідно до законодавства підлягає звільненню на цей період від основної роботи зі збереженням зарплати.

Як бачите, це саме наш випадок: працівник захищає Батьківщину, тому він звільнений на цей період від основної роботи, але за ним зберігається зарплата*. Причому якщо працівник був мобілізований:

до початку відпустки, то щорічна відпустка підлягає перенесенню на інший період;

під час щорічної відпустки, то невикористана у зв’язку з мобілізацією працівника частина щорічної відпустки надається одразу після його демобілізації.

* Хоча формально за мобілізованими працівниками зберігається не заробітна плата, а компенсується з бюджету середній заробіток на підприємстві (ст. 119 КЗпП), але вважаємо, що суті справи це не змінює.

Водночас, за угодою з роботодавцем працівник має право перенести невикористану у зв’язку з мобілізацією частину відпустки на інший період.

Як усе це оформити документально?

Роботодавцю потрібно мати підтвердження, що працівник стоїть на варті Батьківщини. Для цього підійдуть (див. лист Міноборони від 21.08.2014 р. № 322/2/7142):

— копії сторінок військового квитка з відповідними службовими відмітками;

довідка про призов військовозобов’язаного на військову службу, видана військкоматом або військовою частиною;

витяг з наказу або довідка про зарахування у списки військової частини, видані військовою частиною (для резервістів).

Ці документи можуть отримати родичі військовозобов’язаних і резервістів для пред’явлення їх за місцем вимоги.

На підставі документів, що підтверджують мобілізацію працівника, роботодавець видає наказ (розпорядження) про звільнення працівника від роботи на період військової служби в порядку мобілізації. Розпочнеться військова служба у військовозобов’язаного працівника в день відправки до військової частини з районного військового комісаріату, а в резервіста — у день зарахування до списків особового складу військової частини. Закінчиться вона в день вилучення зі списків особового складу військової частини (відповідний запис має бути у військовому квитку). Саме за цей період має бути нарахований працівнику середній заробіток, що підлягає компенсації з бюджету (щоправда, досі КМУ не затвердив порядок такої компенсації).

Після того, як ви оформили звільнення від роботи у зв’язку з мобілізацією, необхідно видати наказ (розпорядження) про продовження/перенесення невикористаної частини відпустки. Підставою для його видання буде заява працівника (див. лист Мінсоцполітики від 31.01.2012 р. № 30/13/133-12) і документи, що підтверджують мобілізацію/демобілізацію працівника (див. вище).

Ураховуючи, що сьогодні ніхто не знає, коли буде демобілізація, у наказі (розпорядженні) про продовження відпустки, можна зазначити, що невикористана частина відпустки буде надана після закінчення причин, що стали підставою для продовження. Якщо працівник бажає перенести відпустку і роботодавець не проти, вкажіть, що конкретна дата виходу у відпустку буде погоджена додатково.

У бухобліку суму відпускних, нарахованих за невикористані у зв’язку з мобілізацією дні, сторнуємо. Виплачені відпускні за невикористану частину відпустки зараховуєте в рахунок майбутніх виплат (середнього заробітку). Згодом, при виході працівника у відпустку, відпускні розраховуєте заново виходячи з нового розрахункового періоду, що передує місяцю надання відпустки.

Як відобразити виплати мобілізованому працівникові в ЄСВ- та ПДФО-звітності, ви вже знаєте: «нагадувалка» з цього питання є в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 40, с. 20. Увага: сторновану суму відпускних відображаєте в таблиці 6 звіту з ЄСВ з кодом типу нарахувань 10 і зі знаком «-».

І ще… Не забувайте, що відповідно до робочого графіка підприємства в табелі обліку робочого часу за формою № П-5, затвердженою наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489, за дні військової служби працівнику проставляється позначка «ІН» (код 22).

Нехай відпустка буде без «мобілізаційних» продовжень і перенесень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі