Теми статей
Обрати теми

Продаж нерухомості в Криму

редактор Вороная Наталія, податковий експерт Чернишова Наталія
Яким чином оподатковуються ПДФО доходи від операцій з продажу нерухомого (рухомого) майна, яке знаходиться на території ВЕЗ «Крим» і належить фізичним особам — резидентам України?

Відповідно до п. 5.3 ст. 5 Закону України від 12 серпня 2014 року № 1636-VII «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» (далі — Закон) фізична особа, яка має податкову адресу (місце проживання), юридична особа (відокремлений підрозділ), яка має податкову адресу (місцезнаходження) на території ВЕЗ «Крим», прирівнюються з метою оподаткування до нерезидента.

Фізична особа, яка має податкову адресу (місце проживання), юридична особа (відокремлений підрозділ), яка має податкову адресу (місцезнаходження) на іншій території України, прирівнюються з метою оподаткування до резидента.

Будь-які доходи з джерелом їх походження з території ВЕЗ «Крим», одержані особою, прирівняною до резидента згідно з нормами п. 5.3 ст. 5 Закону, підлягають оподаткуванню як іноземні доходи за загальними правилами, встановленими Податковим кодексом України (п. 5.7 ст. 5 Закону).

Підпунктом 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), передбачено, що, у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку — отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставками, визначеними в п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

Враховуючи викладене вище, доходи від операцій з продажу нерухомого (рухомого) майна, яке знаходиться на території ВЕЗ «Крим» і належить фізичним особам — резидентам України, підлягають оподаткуванню як іноземні доходи за ставками 15 та/або 20 відсотків.

За матеріалами категорії 103.21 БЗ

коментар редакції

Крим наш, а доходи іноземні

Про сумну долю Криму знає, напевно, кожен громадянин України свідомого віку. Ще вчора цей півострів був тихим, мирним шматочком нашої Батьківщини, а сьогодні став окремим світом, що живе за законами іншої держави. Такі зміни не тільки навели смуток на душі багатьох наших співгромадян, а й призвели до виникнення низки облікових запитань.

Тривалий час було незрозуміло, кому, що, як оподатковувати у Криму і як працювати з кримськими контрагентами. Ліквідувати такі негаразди був покликаний Закон № 1636, що набув чинності 27.09.2014 р. І ось Крим, який завжди асоціювався нами тільки із зоною курортною, набув статусу вільної економічної зони* (далі — ВЕЗ).

* Попередньо — на 10 повних календарних років починаючи з дня набуття чинності Законом № 1636.

Серед іншого п. 5.7 Закону № 1636 прирівняв доходи з джерелом їх походження з території ВЕЗ «Крим», отримані резидентом, до іноземних доходів. Оподатковувати такі доходи, як зазначено в цьому Законі, потрібно за загальними правилами, установленими ПКУ. У нашому випадку джерело доходу — нерухомість, що продається, — перебуває на території ВЕЗ «Крим», а її власник є резидентом України. Отже, дохід від продажу такої нерухомості необхідно розглядати як іноземний і обкладати ПДФО відповідним чином. Порядок оподаткування іноземних доходів регламентовано п. 170.11 ПКУ.

Таким чином, суму доходу, отриманого від продажу кримської нерухомості, платник-отримувач повинен уключити до свого загального річного оподатковуваного доходу та оподатковувати за ставками, визначеними в п. 167.1 ПКУ (п.п. 170.11.1 ПКУ). Тобто частину вартості такої нерухомості, що не перевищує 10-кратний розмір МЗП, установлений законом на 1 січня звітного податкового року (у 2015 році — 12180 грн.), потрібно оподатковувати за ставкою 15 %, а суму перевищення — за ставкою 20 %.

Крім того, такий резидент повинен подати до органу ДФСУ річну податкову декларацію за формою, затвердженою наказом Міндоходів від 11.12.2013 р. № 793. Зробити це потрібно до 1 травня року, наступного за звітним (п.п. 49.18.4 ПКУ). При цьому зверніть увагу: доходи від продажу нерухомості, розташованої на території ВЕЗ «Крим», необхідно відобразити в розділі II такої декларації не в рядку 01.02 «Доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого та/або рухомого майна», а в рядку 01.06 «Іноземні доходи». Крім того, такому платнику податків потрібно заповнити та подати разом із декларацією додаток 4 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих з джерел за межами України» до цієї декларації. Нагадаємо: податкове зобов’язання, визначене в поданій податковій декларації, сплачується фізичною особою самостійно до 1 серпня року, наступного за звітним (п. 179.7 ПКУ).

Зауважте: сплатити резиденту, який продає нерухомість у Криму, доведеться й ВЗ. Адже об’єкт обкладення ВЗ з 01.01.2015 р. визначається на підставі ст. 163 ПКУ (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) і включає у тому числі іноземні доходи (п.п. 163.1.3 ПКУ). Ставка ВЗ, нагадаємо, становить 1,5 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі