Теми статей
Обрати теми

Військовий збір зі спадщини

редактор Вороная Наталія, податковий експерт Чернишова Наталія
Чи підлягає оподаткуванню військовим збором дохід у вигляді спадщини (по­дарунка), який оподатковується за ну­льовою ставкою ПДФО?

Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» внесено ряд змін до Податкового кодексу України (далі — Кодекс), у тому числі в частині оподаткування доходів військовим збором.

Так, п. 161 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Кодексу передбачено, що тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір.

Відповідно до п.п. 1.1 п. 161 підрозд. 10 розд. XX Кодексу платниками військового збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 Кодексу, зокрема фізична особа — резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX Кодексу).

Згідно з п. 163.1 ст. 163 Кодексу об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого відповідно до п.п. 164.2.10 п. 164.2 ст. 164 Кодексу включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розд. IV Кодексу.

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється ст. 174 Кодексу.

Так, за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини, які перелічені у п.п. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Кодексу.

Разом з цим Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України», який набирає чинності з 13 березня 2015 року, п. 161 підрозд. 10 розд. XX Кодексу доповнено п.п. 1.7, відповідно до якого звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розд. IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичної особи, та/або доходи, які оподатковуються за нульовою ставкою податку.

Враховуючи викладене, дохід у вигляді вартості успадкованого майна, який оподатковується за нульовою ставкою податку, звільняється від оподаткування військовим збором.

Одночасно слід зауважити, що кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно із правилами, встановленими розд. IV Кодексу для оподаткування спадщини ( п. 174.6 ст. 174 Кодексу).

За матеріалами категорії 132.02 БЗ

коментар редакції

Спадщина без податкових наслідків

З моменту запровадження ВЗ минуло всього трохи більше року, а базу обкладення цим збором вже гарненько «поштормило». Ви пам’ятаєте, з чого все починалося? Нам обіцяли запровадження ВЗ тільки до 01.01.2015 р., а обкладати ним потрібно було тільки доходи у вигляді зарплати, винагород за деякими видами цивільно-правових договорів, а також виграші в лотерею та отримані від організатора азартної гри. Але в той час, коли ми готували новорічні подарунки своїм рідним і близьким, наші законодавці підготували нам свій «подаруночок», точніше — підклали свиню під ялинку. З 2015 року вони не тільки продовжили справляння ВЗ на невизначений період*, а ще й розширили базу оподаткування.

* До набуття чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України.

З 01.01.2015 р. Законом № 71, що вніс зміни до п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, вони зрівняли об’єкт обкладення ВЗ з об’єктом обкладення ПДФО. Тобто з цієї дати й донині об’єктом обкладення ВЗ є доходи, визначені ст. 163 ПКУ. Виходить, обкладати ВЗ потрібно, зокрема, доходи, що включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи, які перелічені в п. 164.2 ПКУ. Серед них зачаїлися й доходи у вигляді вартості успадкованого або отриманого у дарунок майна ( п.п. 164.2.10 ПКУ).

Виходить, що вартість майна, отриманого у спадщину чи в дарунок, має обкладатися ВЗ? Так, але це відбувається не завжди. Річ у тім, що з 13.03.2015 р. п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ було доповнено п.п. 1.7**. Відповідно до нього доходи, що обкладаються ПДФО за ставкою 0 %, до яких у певних випадках належить і спадщина ( п.п. 174.2.1 ПКУ), звільнені від обкладення ВЗ.

** Зміни внесено Законом № 211. Податківці помилилися в роз’ясненні, зазначивши, що п.п. 1.7 з’явився в п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ завдяки Закону № 71.

Таким чином, законодавці помилували такі «спадкові» доходи:

1) вартість власності, що успадкована членами сім’ї першого ступеня споріднення (батьками, чоловіком або дружиною, дітьми, у тому числі усиновленими);

2) вартість власності, переліченої в пп. «а», «б» і «ґ» п. 174.1 ПКУ, що успадкована (отримана в дарунок) інвалідом I групи, дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування, а також вартість власності, переліченої в пп. «а» і «б» п. 174.1 ПКУ, що успадкована дитиною-інвалідом;

3) грошові заощадження, поміщені до 02.01.92 р. до установ Ощадбанку СРСР і державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери*** і грошові заощадження громадян, поміщені до установ Ощадбанку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 — 1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковані будь-яким спадкоємцем.

*** Облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадбанку СРСР.

Тобто з 13.03.2015 р. такі доходи обкладати ВЗ не потрібно. Варто зауважити, що до появи звільняючого п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ зазначені доходи обкладалися ВЗ у загальному порядку. Ті самі правила діють і щодо отриманих дарунків ( п. 174.6 ПКУ).

Водночас урахуйте: обкладати ВЗ за ставкою 1,5 % потрібно доходи від отримання спадщини (дарунка) в усіх випадках, коли вони обкладаються ПДФО за іншими ставками, ніж 0 % ( пп. 174.2.2 і 174.2.3 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі