16.02.2015

Податок за передану в оренду нерухомість юрособи

Чи сплачується податок на нерухомість за належне юрособі-платнику єдиного податку нежитлове приміщення (магазин), що здається в оренду?
«нерухомий» податок

Так, його сплачує власник-орендодавець.

І двох думок тут бути не може.

По-перше, тому що платниками податку на нерухомість є фізичні та юридичні особи (у тому числі нерезиденти) — власники об’єктів житлової та нежитлової нерухомості (п.п. 266.1.1 ПКУ). А передача об’єкта в оренду на статусі власника, отже, і на статусі платника цього податку не позначається.

По-друге, тому що ПКУ не містить жодних послаблень для власників нерухомості — платників ЄП. Вичерпний перелік податків, від сплати яких звільнено єдиноподатників, наведено в п. 297.1 ПКУ. Переконайтеся самі: податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, там немає.

Швидше за все, ваше запитання викликане відомими вимогами податківців про сплату земельного податку до власників нерухомості — платників ЄП, які здають її в оренду. Але майте на увазі, хоча з нового року земельний і «нерухомий» податки живуть «під одним дахом» податку на майно, правила сплати кожної його складової все ж розрізняються.

Щоб остаточно прояснити ситуацію, нагадаємо, що на сьогодні фізособи-підприємці (ФОП), які сплачують ЄП, нарешті отримали «залізне» звільнення від податку на землю при передачі в оренду власної нерухомості (див. Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом ДПСУ від 23.11.2012 р. № 1051 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 25, с. 26, а також консультацію у БЗ, підкатегорія 112.01). А ось із приводу такого самого звільнення для юросіб-єдинників контролери досі опираються (див. «Вісник Міністерства доходів і зборів України», 2015, № 1, с. 55).

Але, ще раз підкреслимо, «нерухомий» податок і ті, й інші сплачувати зобов’язані (за винятком «необ’єктної» нерухомості з п.п. 266.2.2 ПКУ). Детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 10, с. 13.