Теми статей
Обрати теми

Доходи загальносистемника: момент виникнення і склад

Володимирська Катерина, податковий експерт
На с. 10 ми розібралися, як правильно обліковувати витрати при роботі на загальній системі оподаткування. Водночас не можна оминути увагою і запитання, що можуть виникнути у підприємців у процесі обліку доходів. Давайте просто зараз обговоримо, які надходження підприємця слід уключати до доходу, а які його доходом вважатися не будуть.

Що входить до складу доходів підприємця-загальносистемника

Підприємець протягом року може отримувати такі доходи:

— підприємницькі (згідно з видами діяльності, зазначеними при держреєстрації);

— цивільні (як будь-який громадянин від продажу рухомого або нерухомого майна, спадщина тощо).

Нам важливо виділити саме підприємницькі доходи фізособи. Загальносистемник може отримати підприємницький дохід у:

— грошовій формі (на поточний рахунок, до каси);

— матеріальній формі (у вигляді товарів, робіт, послуг, отриманих як компенсація вартості переданих товарів/робіт/послуг).

Визначення поняття «підприємницький дохід» ПКУ не містить

У п.171.2 ПКУ тільки зазначено, що об’єктом оподаткування в загальносистемника є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій і негрошовій формах) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такого ФОП.

Що слід розуміти під виручкою для цілей визначення підприємницьких доходів, ПКУ також не уточнює. Орієнтуватися на інші документи (наприклад, П(С)БО 15) у підприємця немає підстав.

img 1За практикою, що склалася, а також з урахуванням роз’яснень податківців у БЗ можна зробити висновок, що доходом підприємця можна вважати блага (у тому числі й грошові кошти), які після надходження підприємцю залишаються у нього назавжди (тобто він може використовувати їх на власний розсуд і не зобов’язаний нікому повертати).

Таким чином, крім доходів у вигляді виручки від продажу товарів, робіт, послуг, до підприємницького доходу, зокрема, уключається:

— безповоротна фінансова допомога;

— сума списаної контрагентом кредиторської заборгованості;

— компенсація ЄСВ, отримана за створення нових робочих місць;

— позитивні різниці між курсами, інвалюти, що виникають при продажу;

безоплатно отримані товари (роботи, послуги). У разі безоплатного отримання товарів (робіт, послуг) для підприємницької діяльності (договір укладено саме з ФОП) їх вартість уключають до оподатковуваного доходу підприємця. Якщо такі товари (роботи, послуги) отримано фізичною особою як громадянином, їх вартість оподатковується за правилами, передбаченими розд. IV ПКУ для цивільних доходів;

— інші доходи, пов’язані з підприємницькою діяльністю.

Що не потрібно включати до підприємницького доходу загальносистемника

Не повинно потрапляти до підприємницького доходу все те, що отримане фізособою як громадянином, наприклад, зарплата, спадщина, подарунки, інші блага, у тому числі доходи від діяльності, не зазначеної при держреєстрації.

Далі наведемо ще приклади доходів, що не вважатимуся підприємницькими, оскільки виручкою вони не є:

— поповнення підприємницького рахунка власними коштами громадянина (отриманими у вигляді зарплати, спадщини, продажу особистого майна або узятими раніше з того самого підприємницького рахунка для поповнення особистих заощаджень);

— банківський кредит, отриманий на підприємницький рахунок;

—сума депозиту, що повертається банком на підприємницький рахунок;

— поворотна фінансова допомога;

— кошти, що помилково надійшли на підприємницький рахунок;

— кошти, повернені постачальником у зв’язку з відмовою від договору або поверненням товару;

— сума допомоги (лікарняні, декретні), що виплачується з ФТВП самому підприємцю як застрахованій особі;

— кошти з ФТВП, що надходять на спеціальний рахунок підприємця для виплат його найманим працівникам за листками непрацездатності. Ці суми не повинні включатися до доходу підприємця, оскільки він у цьому випадку є просто посередником між ФТВП і працівниками;

— ПДВ. Підприємці, зареєстровані платниками ПДВ, не включають до доходів суми ПДВ, що входять до складу ціни проданих товарів (робіт, послуг). Це прямо встановлено п. 177.3 ПКУ.

Неплатники ПДВ відображають у складі доходів усю суму отриманої виручки

— кошти, отримані від продажу нерухомого майна, що належить підприємцю та використовується в підприємницькій діяльності. Ці кошти не вважаються доходом підприємця, а належать до цивільних доходів. Вони оподатковуються за правилами, установленими ст. 172 ПКУ. Аналогічну думку викладено в консультації податківців, наведеній у підкатегорії 104.04 БЗ;

— транзитні кошти, отримані посередником за договорами транспортного експедирування, не є його власністю, тому вони, проходячи через рахунок посередника, не повинні включатися до його виручки. Податківці в розділі 104.04 БЗ з цим твердженням не сперечаються. А ось винагорода посередника — це його заробіток і, відповідно, його підприємницький дохід;

суми коштів, що надійшли підприємцю-посереднику від реалізації товарів за договором комісії (доручення). Тут варто зазначити таке. Виходячи з визначення терміна «продаж (реалізація) товарів», наведеного в п.п. 14.1.202 ПКУ, операції з надання товарів у межах договорів комісії (доручення) не вважаються продажем, оскільки такі договори не передбачають переходу права власності на товари, що передаються. У зв’язку з цим вартість товару, отриманого для реалізації, у податковому обліку комісіонера (повіреного) не відображається. Кошти, що надійшли від продажу товару, є власністю комітента (довірителя), а отже, не повинні обліковуватися у складі доходів посередника. Таким чином, на наш погляд, до доходів комісіонера (повіреного) має потрапити тільки сума його винагороди.

Проте, на думку податківців (див. підкатегорію 104.08 БЗ), комісіонер (повірений) має включати до складу доходу всю суму виручки у грошовій і негрошовій формах, отриманій за договором комісії (доручення), а витрати формувати на загальних підставах.

Водночас виплату комітенту (довірителю) грошових коштів, отриманих від покупця, не можна прирівняти до оплати товару, оскільки право власності на нього до посередника не переходить. Отже, загальносистемник не має права відобразити цю суму у витратах. Таким чином, якщо дотримуватися підходу податківців, підприємцю доведеться включати до доходу суму, отриману від покупців за реалізований товар, без відображення витрат на його придбання.

Дата виникнення підприємницького доходу

Підприємець відображає свій дохід у момент отримання грошових коштів або натуральної компенсації. Це означає, що при відвантаженні товару або підписанні акта приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг) дохід не виникає

Первинні документи, що підтверджують отриманий дохід

Як правило, підприємці-загальносистемники працюють за безготівковим розрахунком або «за готівку» із застосуванням РРО. Тому надходження доходу так чи інакше підтверджується документально: випискою з банку або звітами РРО. Якщо ж підприємець не використовує РРО, а готівкові розрахунки проводить, то достатнім документальним підтвердженням факту отримання доходу є запис про нього у Книзі обліку доходів і витрат. Вимоги про те, щоб підприємець підтверджував документально кожен запис про дохід, у законодавстві не міститься.

висновки

  • Не повинно потрапляти до підприємницького доходу все те, що отримане фізособою як громадянином.

  • Поповнення підприємницького рахунку власними коштами не вважається підприємницьким доходом

  • Аналогічна ситуациія і з коштами, що помилково надійшли на підприємницький рахунок, коштами з ФТВП, що надходять на спеціальний рахунок підприємця. Вони також не є підприємницьким доходом.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі