13.07.2015

Забули оприбуткувати товар: виправляємо помилку в бухобліку

Допоможіть, будь ласка, виправити ситуацію із запізнілим оприбуткуванням. Товар зайшов на підприємство в березні, провести в обліку забули, схаменулися в червні, коли баланс за I квартал 2015 року здали. Як виправити помилку в регістрах березня, чи треба заново подавати баланс за I квартал?

Ви маєте справу з бухгалтерською помилкою: неоприбуткування товару виявлено після складання/подання фінансової звітності за I квартал 2015 року.

Це помилка поточного року, а отже, вам пощастило. Виправити її простіше простого.

1. Робимо додаткову проводку (Дт 281 — Кт 631)* і складаємо бухдовідку (п. 4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88). Покажемо для прикладу, як вона має виглядати.

* Вважаємо для простоти викладення, що товар без ПДВ (куплений у неплатника ПДВ).

2. Запис робимо в червні, регістри березня не чіпаємо.

Жодних коригувань/виправлень у фінансовій звітності I кварталу не робимо. Не треба й заново подавати фінзвітність за I квартал — ця вимога стосується тільки минулорічних помилок.

Помилка ніяк не пов’язана з фінансовим результатом, тому вона жодним чином не вплинула на податково-прибутковий облік. Товар було куплено у неплатника ПДВ, отже і в ПДВ-обліку все чисто.

Подробиці виправлень бухгалтерських помилок як поточного, так і минулого року читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 42, с. 26 і 30.