№56

Податки та бухгалтерський облік, липень, 2015/№ 56 Інші номери журналу ›
  • Індекс інфляції за червень 2015 року — 100,4 %
  • Експорту лісу — ні! Законом України від 09.04.2015 р. № 325-VIII внесено зміни до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» від 08.09.2005 р. № 2860-IV щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді.
  • Електронне звернення громадян та електронна петиція Парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо електронного звернення та електронної петиції» (базовий законопроект від 03.03.2015 р. № 2299).
  • Нова довідка про доходи для субсидій Мінсоцполітики наказом від 05.06.2015 р. № 591 виклало у новій редакції форму Довідки про доходи. Звертаємо увагу: вона призначена лише для осіб, які виявлять бажання, щоб їм нараховували житлові субсидії не в загальному порядку — на основі доходу за попередній календарний рік, — а за розміром доходу за останні 6 місяців.
  • Як дізнатися, «хто, хто в рукавичці живе?» Мін’юст нагадує, що з 1 липня 2015 року не справляється плата за отримання інформаційної довідки з Держреєстру речових прав на нерухоме майно співвласників багатоквартирних будинків (лист від 01.07.2015 р. № 19.2/46).
  • Знайомтеся з електронною декларацією про відходи Мінекології впровадило першу електронну послугу в екологічній сфері — подання декларації про відходи в електронному вигляді (про те, кому слід її подавати, читайте у «Податки та бухгалтерський облік, 2014, № 43, с. 41).
  • Хто може купити валюту без довідки з податкової Нацбанк постановою від 03.07.2015 р. № 427 вніс зміни до своїх постанов: — «Про особливості здійснення деяких валютних операцій» від 23.02.2015 р. № 124; — «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» від 03.06.2015 р. № 354.
  • Робота в період випробування — за КЗпП! Мінсоцполітики нагадує, що в період випробування на працівників поширюється законодавство про працю (лист від 16.04.2014 р. № 65/06/186-14).
  • Єдинник — на РРО! Та й іншим — не відставати! 1 (і 2) липня ВРУ ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» (базовий законопроект було зареєстровано за № 1088). Цей Закон (його називатимемо так, бо номера в нього поки що немає), зокрема, змінив «правила гри» з РРО для ФОП-єдинників, про які так часто говорили останнім часом. Сьогодні, дорогий читачу, ми обговоримо з вами основні «перспективи» цих змін.
  • Повідомляємо податківців про прийняття на роботу Сьогодні ми з вами поговоримо про давно очікувані новації, що стосуються повідомлення фіскалів про прийняття працівника на роботу. Відповідний документ з’явився нарешті з-під пера Кабміну. А разом з ним народилася й форма самого повідомлення. Як його заповнити? Чого чекати роботодавцям «за забудькуватість»? Розбираємося!
  • Розрахунок лікарняних і декретних по-новому: перемога розуму! Незважаючи на відпускну пору, КМУ не дає розслаблятися кадровикам і бухгалтерам. Не стихнули ще пристрасті щодо порядку повідомлення податківців про прийнятих працівників, як на тобі — змінилися правила, якими керуємося при розрахунку лікарняних і декретних. Та ще на додачу і правила оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавців. Як тепер розраховувати лікарняні та декретні? Розбираємося!
  • Багатоквартирна «колективізація»: моє плюс наше «Мы, управление нашего дома, пришли к вам после общего собрания жильцов нашего дома, на котором стоял вопрос»… (М. Булгаков, «Собаче серце») А ви помітили, що 1 липня 2015 року сталася житлово-комунальна революція? Якщо ви — власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному житловому будинку, то так чи інакше тепер відчуєте себе ще і справжнім співвласником не тільки самого такого будинку як цілісного майнового та інженерного об’єкта (тобто включаючи все, що є в ньому за межами ваших власних «квадратних метрів»), а й прибудинкової території теж! Відчуєте це разом з відповідними правами з управління всім цим господарством і обов’язками щодо його утримання. При цьому горезвісні ЖЕКи (що дожили донині в тому чи іншому вигляді) втрачають монополію на надання послуг з утримання та обслуговування багатоквартирних житлових будинків, і на ринку відкривається цікава ніша для підприємництва: покупець таких послуг завжди на місці — у себе вдома! Тема широка, але тут і зараз говорити ми будемо тільки про принципові новації.
  • Ліміт часу для ліміту каси: як встановлювати і коли переглядати? «Как стемнеет — кассу будем брать»* Пам’ятаєте, як Доцент разом зі спільниками розгріб цілу кімнату з металевими радіаторами, аби «взяти» касу, в якій виявилося двадцять заздалегідь підготованих «дерев’яних» рублів? Так от, катавасія зі встановленням і подальшим переглядом ліміту каси подекуди нагадує цю «працю» відомого кіногероя Євгена Леонова. В тому сенсі, що доводиться докладати надзусиль, а кінцевий результат змушує сумніватися у доцільності зробленої справи. Але нехай у вас цих сумнівів не буде — бо дзвінки з «Гарячої лініїї» свідчать, що податківці ставляться до ліміту каси доволі прискіпливо. І найбільший камінь спотикання полягає в тому, як часто слід переглядати встановлений одного разу ліміт каси. Тож давайте поговоримо, як нам із цією проблемою бути!
  • Індексація заробітної плати за серпень 2015 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Індекси для проведення індексації грошових доходів за липень 2015 року ви знайдете в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 48, с. 38. Тобто щоб проіндексувати зарплату поточного місяця — липня, зверніться до відповідної таблиці того номера.
  • Доходи за 2002 — 2015 рр. виплачено в липні 2015 року: розраховуємо компенсацію Величини приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у червні 2015 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 48, с. 39. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2002 — 2015 роках, якщо вони виплачуються в липні 2015 року.
  • Забули оприбуткувати товар: виправляємо помилку в бухобліку Допоможіть, будь ласка, виправити ситуацію із запізнілим оприбуткуванням. Товар зайшов на підприємство в березні, провести в обліку забули, схаменулися в червні, коли баланс за I квартал 2015 року здали. Як виправити помилку в регістрах березня, чи треба заново подавати баланс за I квартал?
  • На руках тільки квитанція № 1: чи вважається декларація поданою? Ми подали декларацію, квитанцію № 1 отримали. Але через збій у програмному забезпеченні квитанція № 2 так і не надійшла. Підкажіть, чи зможуть нас у такому разі притягнути до відповідальності за неподання декларації?
  • Звільняємо працівника, який не став до роботи Два місяці тому ми оформили нового працівника (видано наказ, внесено запис до трудової книжки). Але у встановлений строк він так і не приступив до виконання трудових обов’язків. Тепер він з’явився. Як правильно звільнити такого працівника?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі