Розмір добових

редактор Вороная Наталія та податковий експерт Чернишова Наталія

Добові є понесеними у зв’язку з відрядженням витратами на харчування та фінансування інших власних потреб працівника. Вони не вимагають спеціального документального підтвердження.

Ані мінімального, ані максимального розміру добових для працівників небюджетної сфери чинне законодавство не встановлює. Проте це не означає, що добові можна не виплачувати взагалі. Їх виплата є однією із соціальних гарантій відрядженим працівникам, передбачених ст. 121 КЗпП. Через відсутність інших законодавчих актів, що визначають розмір добових, логічно керуватися найближчими за своїм змістом актами. Такими на сьогодні є Інструкція № 59 і постанова № 98. Саме їх і може використовувати підприємство як орієнтир.

Так, згідно з додатком 1 до постанови № 98.

у разі відрядження в межах території України розмір добових становить 30 грн. на день

Для відряджень до інших держав добові встановлено диференційовано залежно від країни відрядження.

Тепер про максимальну суму. Як ми зазначили, для госпрозрахункових підприємств немає жодних обмежень. Але! Виплачуючи працівнику добові, пам’ятайте, що тільки визначена законодавством сума не обкладатиметься ПДФО і ВЗ* ( абзац п’ятий п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ). Про неоподатковуваний розмір добових розповість таблиця нижче.

* Нагадаємо: об’єкт обкладення ВЗ відповідає об’єкту обкладення ПДФО ( п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Розмір добових, що не обкладається ПДФО і ВЗ

Територія відрядження

Неоподатковуваний розмір добових

Неоподатковуваний розмір добових у 2015 році

У межах України

Не більше 0,2 розміру МЗП, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року в розрахунку за кожен календарний день відрядження

Не більше 243,60 грн.

За кордон

Не більше 0,75 розміру МЗП, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року в розрахунку за кожен календарний день відрядження

Не більше 913,50 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі